II

Gerieji poetai kartais nuspėja ateitį - taip dokumentiniame filme "Koncertas" yra pasakęs poetas Vytautas P.Bložė.

1974 metais Čikagoje išleista Alfonso Nykos-Niliūno poezijos knyga "Vyno stebuklas", kurioje yra eilėraštis "Barbarai":

Prie miesto vartų
Mus pasitinka išsigimęs princas. Jo baikščios akys
Suaižėję nuo mūsų klyksmo ir žirgų žvengimo.
Nuplėšę purpuro apsiaustą ir vainiką,
Užmetame gatvėj mirusiojo rūbą,
Ir dingsta jis minioj, pilkesnis už visus.

III

Kai kurie politologai konstatuoja, kad šiuos rinkimus vėl gana sėkmingai laimėjo GRU. Žurnalistė Rūta Grinevičiūtė dar prieš rinkimus tinklalapyje "Alfa" išplatino informaciją apie tai, kad į Vakarus iš Rusijos pabėgęs KGB karininkas V. Suvorovas pareiškė, jog po Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo GRU (Rusijos žvalgyba) itin didžiuojasi dviem operacijomis. Pirma – R. Pakso prezidentinė rinkimų kampanija. Antra – Vytauto Landsbergio nupopuliarinimas.

Po tokių paviešintų informacijų kyla daug klausimų. Pvz. , - ką Lietuvos Valstybėje veikia Pocius ir VSD? Kokios sąsajos tarp GRU ir šokių dešimtuko organizatorių... Ir t.t.

IV

Prieš rinkimus gana sparčiai pajudėjo vienas svarbus nacionalinės svarbos projektas - Jono Meko kino centras. Projektas, kuris Artūro Zuoko vadovaujamų savivaldybės biurokratų buvo vilkinamas aštuonerius metus, o paskui, staiga - per gan trumpą laiką - tapo Artūro Zuoko tinklalapio kelrode žvaigžde. Neblogas išmislas tie rinkimai, kai pagalvoji...

Aš, kaip šios paikos idėjos iniciatorius, galiu tik linksmai pasidžiaugti, matydamas, kaip švelniai, be ceremonijų yra nugvelbiami projektai. Tačiau ir džiaugiuosi - nes toks centras Lietuvai tikrai reikalingas. O jei jame tvarkysis kiti, tai irgi nieko blogo, gerų darbų po saule visiems užteks.

V

Daugelis pažįstamų sako, kad būtų balsavę už konservatorius, jei ne Masiulis-Filadelfijus. Konservų dėžutės nelankstumas - jau seniai visiems matoma problema.

Itin trumparegiška buvo į miesto lyderio pozicijas iškelti žmogų, kuris padoraus sakinio nesurezga. O visą rinkiminę kampaniją grindė gąsdinimais, neiginiais ir keršto ambicijomis. Ačiū Dievui, kad ir kitų partijų lyderiai ne geresni.

Ir vis tiek balsavau už konservus, tik "nereitingavau" Masiulio. Iš kelių blogybių renkies mažiausią. O taip norėtųsi rinkti kokią nors gėrybę.

VI

Labai norisi Lietuvoje matyti ką nors gera. Pvz. - pavasario saulė. Pvz. - žmonių veidai Vilniaus knygų mugėje. Jie visiškai kitokie nei per TV, dvyračių patyčiose ar bulvarinių laikraščių vedamuosiuose. Jie ramūs, džiaugsmingi. Žmonės su vaikais. Skaitantys knygas, besišviečiantys ir besidžiaugiantys.

VII

Kartais pagalvoji, kad Lietuva – tokia keista šalis, kuri nemoka konstruktyviai dirbti laisvės sąlygomis. Okupacijos, pavojaus sąlygomis – viskas sekasi lyg ir žymiai geriau.

Tarsi kokia mieganti gražuolė – guli dabar karste visa graži ir laukia, kuris iš keturių princų ją pažadins - Paksas, Zuokas, Masiulis ar Paleckis. Pabaigoje norisi dar sykį pacituot A.Nyką - Niliūną:

Snieguolės miego
Nesudrumstė joks princas: ją suėdė
Darbšti kandis. Tai ją, ne karalaitę,
Mes saugome su mirusiais nykštukais.