Dar prieš keletą metų laikraščiai plyšo nuo pranešimų apie avarijas sukėlusius, žmones sužalojusius ar šiaip prie vairo po taurelės kitos sėdusius policijos pareigūnus. Gal viešumas, gal neigiamas kolegų ir visuomenės požiūris, o gal tiesiog blaivus protas juos, atrodo, privertė susiimti. Tačiau policininkams atsirado nė kiek ne prastesnė pamaina – politikai ir aukšti valstybės pareigūnai.

Premjeras Gediminas Kirkilas per televiziją pavargusiu balsu moralizuoja kelių chuliganus, tačiau panašu, kad jo kolegos įsijungti televizorių neturi laiko. Užtat liaudis turi galimybę pasigėrėti nemokamais įkaušusių politikų spektakliais ir, priklausomai nuo požiūrio, arba piktintis, arba šaipytis.

Buvo gražu žiūrėti, kaip Kultūros paveldo departamento Klaipėdos regiono padalinio vadovas Naglis Puteikis, trumpam atsidūręs už grotų, policininkų adresu siuntinėjo keiksmažodžius, skundėsi neišleidžiamas į tualetą ir gyrėsi išbandęs „visas normalaus žmogaus taisykles“. „Mentūra yra mentūra“, - patyrusio žmogaus tonu konstatavo buvęs kultūros viceministras.

Kameroje girtutėlis pareigūnas atsidūrė, kai ryte bandė įsėsti į svetimą mašiną, kėlė triukšmą ir iškoneveikė gyventojų iškviestus pareigūnus. Jau kitą dieną N. Puteikis atsiprašė dėl gėdingo savo elgesio ir pareiškė pasitraukiantis iš konservatorių kandidatų į uostamiesčio tarybą sąrašo lyderių.

Eglė Digrytė:
Todėl šūkį „Stop karui keliuose“ kol kas reikėtų pakeisti „Stop saviškiams kelių chuliganams“. Juk kaip galima reikalauti iš eilinio piliečio tokio elgesio, koks visiškai svetimas viešam asmeniui?

Kitas socdemas Gintautas Mikolaitis autostradoje Vilnius-Klaipėda savo mašina rėžėsi į vilkiką. Automobilis užsiliepsnojo, o parlamentaras ir jo bendrakeleivis, nors ir susižalojęs per incidentą, pabėgo. Kalbama, kad nelaimė įvyko ne be velnio lašų pagalbos, tačiau to patvirtinti nepavyko, nes policijoje politikas pasirodė tik po dienos kitos.

„Darbietė“ Vilma Martinkaitienė, pernai ne tik įkliuvo pareigūnams vairuojanti neblaivi, bet ir bandė juos įtikinti tesanti bedarbė.

Šiems politikams toli iki buvusio Seimo nario Vytauto Šustausko nuotykių keliuose. Pavyzdžiui, 2005 metų pavasarį jis netoli Klaipėdos su nauju „Chrysler” atsitrenkė į vilkiką ir vertėsi net aštuonis kartus. Ironiška, kad prieš pat šį įvykį 200 km/h greičiu skriejusį V. Šustauską buvo sustabdę policininkai, o šis pažadėjo už vairo nebesėsti. Eksparlamentaro kraujyje buvo rasta 3,34 promilės alkoholio, tačiau jis kuklinosi išgėręs tik butelį šviesaus alaus.

O štai Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Oskaras Jusys gavo 3,5 tūkst. litų baudą, nes, kaip įtariama, gegužę sukėlė eismo įvykį ir pasišalino. Su tokia nuobauda nesutikęs diplomatas kreipėsi į teismą.

Seimo narys Petras Gražulis, TV3 laidos TOP10 nufilmuotas vairuojantis savo naująją "Pobedą", lekia Vilniuje 80 km/h greičiu ir viliasi, kad policija jo nesulaikys, nes leistinas greitis toje vietoje - tik 50 km/h.

Žmogiškos nuodėmės ir adrenalino pomėgis nesvetimas nei politikams, nei pareigūnams, o ką jau kalbėti apie pramogų pasaulio atstovus. Dainininko Sauliaus Urbonavičiaus-Samo, kuris pavasarį po sėkmingo pasirodymo „Eurovizijoje“ su kitais „LT United“ nariais buvo nešiojamas ant rankų, šlovė nesuminkštino pareigūnų širdžių. Už greičio viršijimą autostradoje atlikėjas 9 mėnesiams neteko teisės vairuoti automobilį, bet teismas atsižvelgė į jo skundą ir šį laikotarpį sutrumpino tris kartus.

Uostamiesčio policininkai narplioja avarijos, sukeltos krepšininkui Gintarui Einikiui priklausančiu automobiliu, aplinkybes. Manoma, kad sportininkas galėjo ne tik padaryti avariją, bet ir jos metu būti apsvaigęs narkotinėmis medžiagomis.

Dainininkas Žilvinas Žvagulis, taip pat papildęs žvaigždžių-nusižengėlių gretas, gali pretenduoti į absurdiškiausiai pasielgusio pažeidėjo titulą. Po koncerto namo skriejęs atlikėjas buvo nufotografuotas greičio matuokliu. Ryšių policijoje turintys bičiuliai patarė dar keletą kartų pralėkti pro tą patį matuoklį ir visi rodmenys bus anuliuoti. Dainininkas esą taip ir padarė.

Būtų juokinga, jei nebūtų pikta. Publikos numylėtiniams „blogiukų“ reputacija kartais išeina į naudą, tad kol jie nekelia didelės grėsmės, tegul pokštauja. Tačiau kaip balsuoti dar vaikštanti rinkėja tikiuosi, kad žmonės, gaunantys algą iš dosnios valstybės kišenės, laikysis įstatymų ir elgsis padoriai, o ne trankysis į vilkikus, žalos žmones, nevalstybine kalba keiks policininkus arba pro prabangių mašinų langą jiems aiškins esantys bedarbiai.

Todėl šūkį „Stop karui keliuose“ kol kas reikėtų pakeisti „Stop saviškiams kelių chuliganams“. Juk kaip galima reikalauti iš eilinio piliečio tokio elgesio, koks visiškai svetimas viešam asmeniui?

Pareigūnai nuolat skundžiasi, kad girtiems už vairo sulaikytiems vairuotojams skaitomos paskaitos apie alkoholio žalą yra visiškai neveiksminga nuobauda – nei jos yra lankomos, nei davė laukiamų rezultatų. Gal būtų naudinga į tokią paskaitą atvesti būrelį politikų ir aukšų pareigūnų, o visus mokslus parodyti per televiziją? Garantuoju – ne tik pavyktų perauklėti vieną kitą kelių chuliganų, bet ir išeitų originalus realybės šou bei efektyvi kariautojų akcijos priemonė.