Ingredientai

Šiuos maisto produktus paprastai vadina sveikais. Tačiau juose itin daug „paslėpto cukraus“. Pasirodo, kur kas sveikiau suvalgyti gabaliuką juodojo šokolado, nei išgerti stiklinę sulčių.

Gaminimo eiga

Pusryčių dribsniai

Jie atrodo visai nekaltai ir juos labai mėgsta vaikai. O dar pakuotės dažnai būna išmargintos pažadais padėti numesti svorio, ar aprūpinti papildomais vitaminais ir mineralais. Tačiau atidžiau patyrinėjus sudėtį matyti, kad cukraus juose yra gerokai per daug. Paprastai, pačių paprasčiausių kukurūzų dribsnių vienoje porcijoje (50 g) yra kiek daugiau nei pusė šaukštelio cukraus. „Sveikesniuose“ pilno grūdo dribsnių porcijoje yra pusantro šaukštelio cukraus, o saldžiuose, vaikų mėgstamuose – net iki 4 šaukštelių cukraus.

Jogurtas

Natūralus ar graikiškas jogurtas yra kuo sveikiausias maisto produktas. Tačiau su uogomis, šokoladu, kitais skoniais ir net dietiniai (mažo riebumo) jogurtai yra tikros cukraus bombos. Viename vidutiniame indelyje gali būti nuo trijų iki penkių šaukštelių cukraus. Jei neįsivaizduojate pusryčių be saldaus jogurto, kur kas sveikiau bus natūralų jogurtą pasaldinti šviežiais vaisiais ar medumi.

Konservuotos daržovės

Net ir marinuojant daržoves namuose dedama šiek tiek cukraus. Gerokai daugiau jo dedama konservuojant pramoniniu būdu. Todėl perkant parduotuvėje konservuotas daržoves atkreipkite dėmesį į sudėtyje esantį cukrų ir rinkitės tas, kuriose jo mažiausiai.

Javainiai

Javainiai nėra nei sveiki, nei figūros linkius saugantis užkandis. Nors jie pagaminti iš džiovintų vaisių, sėklų ir riešutų, tačiau geresniam skoniui pridedama ir cukraus. Viename javainyje yra iki trijų šaukštelių cukraus.

Duona

Tiek baltoje, tiek pilno grūdo juodoje duonoje gali būti daug cukraus - net iki vieno šaukštelio vienoje riekelėje. Perkant duoną, žiūrėkite ne kiek kalorijų turi, bet kiek sudėtyje yra gramų cukraus. Kad būtų lengviau įsivaizduoti cukraus kiekį: viename šaukštelyje telpa 4 g cukraus, o produktų sudėtyje kiekiai rašomi 100 gramų. Tad pakanka produkto svorį padauginti iš nurodyto cukraus kiekio, padalinti iš keturių ir gausite, kiek jame yra įberta cukraus šaukšteliais.

Džiovinti vaisiai

Vaisiai ir uogos patys savaime turi nemažai cukrus. Juos džiovinant išgarinamas vanduo, o cukrus lieka. Džiovintų vaisių suvalgoma gerokai daugiau nei šviežių, todėl ir cukraus suvalgoma daugiau. Be to, dažnai džiovintus vaisius gamintojai dar ir pasaldina papildomu cukrumi, kad šie būtų dar skanesni. Neįtikėtina, bet viename puodelyje džiovintų vaisių ar uogų gali būti iki 10 šaukštelių cukraus.

Sultys

Net ir šviežiai spaustose sultyse gausu cukraus. Vienoje stiklinėje apelsinų sulčių yra apie 3-5 šaukštelius cukraus.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai