Rauginti labiausiai tinka vėlyvųjų veislių baltagūžiai kopūstai. Juos rauginti geriausia medinėse statinėse arba emaliuotuose induose.

Gaminimo eiga

Kopūstus supjaustykite, morkas nuskuskite ir sutarkuokite stambia tarka. Susmulkintus kopūstus, morkas, druską ir cukrų sumaišykite dideliame dubenyje ir dėkite į indą, kurio dugnas išklotas nuplautais baltais kopūstų lapais.

Sudėjus į indą 15–20 cm storio sluoksnį paruoštų kopūstų, grūstuve ar kočėlu juos sumuškite. Ant šio sluoksnio dėkite kitą sluoksnį – ir vėl spauskite tol, kol viršuje atsiras sulčių. Kai dubuo bus beveik pilnas (palikite 10–15 cm nuo viršaus), jį pridenkite marle, mediniais dangteliais ir prislėkite akmeniu.

Sulčių turi būti tiek, kad jos gerai apsemtų dangtelius. 10–15 cm nuo viršaus paliekama nepripildyta, nes rūgdami kopūstai pakyla, ir sultys gali pradėti bėgti. Pirmąsias 6–8 dienas (laikas priklauso nuo kopūstų kiekio, mažesnį kiekį reikia laikyti trumpiau) kopūstus laikykite šiltoje (15–18 °C) patalpoje. Po 2–3 dienų paviršiuje pasirodys putos, o tai reiškia, kad rūgimas prasidėjo.

Rūgimo metu keletą kartų per dieną kopūstus išbadykite medine lazdele, kad iš visur, ypač iš dugno, pasišalintų susidariusios dujos. Nuimkite dangtelius ir akmenį. Po 6–8 dienų, nors kopūstai dar neišrūgę, vėl gerai suspauskite, prislėkite ir pastatykite patalpoje, kurioje būtų 8–10 °C laipsnių temperatūra. Praėjus 20 dienų po užraugimo, kopūstus galima valgyti. Išrūgusius kopūstus geriausia laikyti 0–4 °C temperatūroje.

Neturint vėsaus rūsio raugintiems kopūstams laikyti, juos galima sterilizuoti. Išrūgusių kopūstų sūrymą nusunkite, perkoškite ir virinkite puode apie 10 minučių.

Kopūstus sukimškite į stiklainius. Sūrymą atšaldykite ir užpilkite ant kopūstų. Stiklainius pridenkite dangteliais ir kaitinkite 90 °C temperatūroje.

1 l stiklainius kaitinkite 15–20 min., 3 l – 25–30 min. Tada juos sandariai uždarykite.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai