Ingredientai

Jau ima lįsti pirmosios pavasario žolelės. Kone visas jas galima valgyti ir tam net nereikia specialių žinių. Kokias žoles rinkti ir kaip jas ruošti, pataria restorano „Sweet Root“ šefas Justinas Misius.

Gaminimo eiga

Norintiems nustebinti draugus savo kulinariniais sugebėjimais J. Misius siūlo laikytis 9 taisyklių ir pateikia tris originalius receptus su žolelėmis, kurie nustebins net visko ragavusius gurmanus.

Rinkitės augalus pagal sezoną. Pamilkite pirmąsias žoles, kurios išlenda nutirpus sniegui. Jos tokios skaisčiai žalios – juk gražu? Jau šiuo metu pievose galima rasti ką tik sužaliavusių garšvų, dilgėlių, nakvišų bei builių. Garšvą kaip ir builį galima drąsiai naudoti salotose vietoje petražolių ar krapų, o nakvišų lapus bei dilgėles dėl jų aitraus skonio geriau būtų nublanširuoti (pavirti 2-3 sekundes) ir naudoti kaip garnyrą prie žuvies patiekalų, taip pat šios žolelės puikiai tinka trintoms sriuboms. Vėliau pavasarį lauksime rabarbarų, o vasarą – uogų.

Nebijokite naujų skonių. Jei gaminu šeimai ar draugams tada vadovaujuosi taisykle, kad tas patiekalas turi susidėti iš 9 skonių bei tekstūrų: saldu, kremiška, kartu, trašku, rūgštu, sūru, šalta, karšta, aštru. Toks patiekalas kiekviename kąsnyje įjungs vis kitus svečio receptorius, kas jam neleis nuobodžiauti bei tuo pačiu metu stebins vis naujais skoniais. 

Genialumas – paprastume. Ne vienas iš mūsų jau esame primiršę, kaip gaminamas sviestas arba kepama duona, kaip sūdomas kumpis ar rauginami agurkai. Paprasti dalykai juk skaniausi, kai yra paties pagaminti. Galbūt dėl to noro pačiam pagaminti viską nuo pat pradžių ir perėjau nuo apkrautų tekstūrinių patiekalų į paprastesnius bei išgrynintus, kartais nostalgiškus skonius. 

Išeikite į gamtą. Nustebsite sužinoję, kiek daug vertingų augalų yra mums tikrąja to žodžio prasme tiesiai po nosimi. Aš jei važiuoju kur toliau, visada sustoju miške prie ežero. Apsidairau – dar nežinodamas ko ieškau. Taip esu radęs pačių netikėčiausių žolelių.

Išmokite taisykles ir... jas laužykite. Kaip ir visur, virtuvėje galioja tam tikros taisyklės. Pavyzdžiui, negali perplakti grietinėlės, nes ji taps sviestu. Bet kai išmoksti šias taisykles, gali duoti laisvę fantazijai. Kartais į galvą šauna pačios nutrūktgalviškiausios idėjos, negalima jų nurašyti, nes galbūt gausis kažkas nepakartojamo. Pavyzdžiui, ar esate kada ragavę žolelių traškučius? Pabandykite! 

Semkitės idėjų iš istorijos. Lietuvos žiniuoniai nuo neatmenamų laikų buvo surinkę begalę informacijos apie žolelių naudingas savybes ir jų panaudojimą. Radęs laisvo laiko, pavartau senas knygas - jos tikras įkvėpimo šaltinis.

Trijų taisyklė – nuskink, patrink, pauostyk. Kaip išbandau naują, dar neragautą augalą? Iš pradžių tik patrinu tarp rankų ir pauostau. Jei kvapas „užkabina“, tuomet atsargiai paragauju. Įvertinęs struktūrą sprendžiu, ar skonis ne per intensyvus. Pavyzdžiui, jei jis saldokas, yra rūgštelės, tuomet žolelę galima iškart naudoti salotoms, o jei kartus – iš jos galima daryti aliejų“.

Nepamirškite trejybės! Jei mėgstate įmantresnį skonį, net ir ruošiant mėsą, nėra geresnių prieskonių nei druska, „lietuviškasis pipiras“ kadagys ir sviestas. Jums tereikia pakaitinti sviestą keptuvėje, įmesti šiuos prieskonius ir, aromatui pasklidus po virtuvę, kepti mėsą. 

Kvieskite draugus. Kiekvienas kulinaras žino, kad nėra malonesnio jausmo nei pamatyti ištuštėjusias svečių lėkštes. Jei bandote naują receptą su žolelėmis, pasikvieskite draugų kompaniją. Siūlau tris originalius receptus, kurie nustebins visko ragavusią kompaniją.

Trys Justino Misiaus receptai.

Ledai su ajerų ekstraktu

Jums prireiks: 200 g grietinėlės, 200 g pieno, 80 g cukraus, kiaušinio.

Trynį ir cukrų išplakti su plakimo šluotele. Užvirti pieną bei grietinėlę ir po truputį pilti ant kiaušinių trynių ir cukraus masės. Įlašinti vieną lašą ajerų ekstrakto .Viskas, bazė paruošta. Jei neturite specialaus šaldymo aparato ir ledus šaldysite šaldiklyje, kas valandą masę pamaišykite. Paruoštus ledus užpilkite šlakeliu trauktinės „Devynerios“.

Rabarbarų „panna cotta“

Jums prireiks: 100 g rabarbarų sulčių, 200 g grietinėlės, 400 g pieno, 50 g cukraus pudros, 8 g želatinos. Padažui: šviežių uogų pagal skonį, „Devynerių“ žalių.

Sumaišykite rabarbarų sultis, grietinėlę, 200 g pieno ir cukraus pudrą. Likusiame piene užmerkite želatiną, o kai išbrinks – ištirpdykite ant vandens vonelės. Želatinos masę įmaišykite į rabarbarų masę, supilstykite į taures ir stingdykite šaldytuve ne mažiau nei 2 valandas. Per tą laiką paruoškite padažą: užmerkite uogas „Devyneriose“, palaikykite 30 minučių ir tiekite su „panna cotta“.

Apelsinų ir ledų kokteilis

Jums prireiks: 100 g apelsinų sulčių su tirščiais, 100 g vanilinių ledų, 1 g imbiero.

Apelsinų sultis sutrinkite su ledais, įtarkuokite imbierą. Skanaus!

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai