– Kaip įvertintumėte lietuvių visuomenės žinias apie civilinę saugą?

– Civilinė sauga šiandien yra labai svarbus dalykas, tam skiriama daug dėmesio, žmonės tikrai tuo domisi, daug žino ir iš puslapio Lt72.lt, bet, manau, vis dėlto per mažai skiria tam laiko – kalbu apie patį pasiruošimą, svarbiausių daiktų susidėjimą. Taigi išeina taip, kad daug kas žino, bet veiksmų nesiima. Tai yra didžiausia problema. Nes visi turėtume būti viską išsinagrinėję, susižinoję, susikrovę svarbiausius daiktus ir tai būti padarę iki atsitinkant nelaimei.

– Kokiu šaltiniu turėtų pasitikėti žmonės, nutikus ekstremaliai situacijai? Daugelis linkę pasitikėti socialiniais tinklais, ar tai gera mintis?

– Reikia nepamiršti, kad socialiniuose tinkluose ne visada parašyta teisybė. Jeigu ta informacija yra patikrinta ir ja dalijasi valstybinė institucija savo socialinio tinklo paskyroje, galima pasitikėti. Bet reikia neatmesti, kad didelė tikimybė, jog tuo metu gali nebūti interneto. Todėl, kaip ir minėjau, labai svarbu pasiruošti iki atsitinkant nelaimei.

– Svetainės Lt72.lt pavadinime atsispindi tas kertinis laikas – 72 valandos, kurioms žmogus turi būti pasiruošęs. Kodėl būtent toks tas laikas ir kas turi būti padaryta iki to, kad, jei atsitiktų nelaimė, žmogus galėtų pasirūpinti savimi tas tris paras?

– Turime būti susidėję pagrindinius dalykus. Iš mūsų nori, kad mes, kaip civiliai, patys būtume pasiruošę trims paroms. Ką tai reiškia? Kad turėtume atsargų, pavyzdžiui, maisto, vandens, vaistų, kad visi pagrindiniai daiktai būtų vienoje vietoje. Tai gali būti išvykimo krepšys, gali būti ir išvykimo dėžė – jeigu mums tektų evakuotis iš namų ir tai būtų galima padaryti automobiliu, tam tiktų ir išvykimo dėžė: įsidėtume ją į automobilį ir tuos daiktus persivežtume į kitą vietą.

Jei būsime pasiruošę, susikrovę daiktus, jausimės ramiau, nebus panikos. Nutikus ekstremaliai situacijai laikas mums nebėra draugas. Jis mus varžytų, panikuotume. O jei, tarkime, gyvename daugiabutyje, turime susiruošę išvykimo krepšį arba išvykimo dėžę, esame pasistatę jį prie išėjimo, žinome, kad ten yra visi mūsų dokumentai, būtini daiktai, turime grynųjų pinigų, esame ramūs. Žinome, kad esant reikalui griebsime jį ir išvyksime.

Išvykimo krepšys reikalingas ne tik kalbant apie nelaimę valstybės mastu. Kad ir Viršuliškių gaisras – didelio masto nelaimė. Jeigu žmonės būtų susikrovę išvykimo krepšį ar dėžę, būtų galėję pasiimti su savimi, pagrindiniai daiktai būtų buvę su jais. Arba įsivaizduokite situaciją, kai ištikus tokiai nelaimei žmonės būtų evakuojami, o namas po valandos kitos sugriūtų. Jei jie nieko su savimi nepasiimtų, visi jų daiktai liktų griuvėsiuose.

– Kaip ir kada patartumėte išsinagrinėti svetainę Lt72.lt, nes ten informacijos yra tikrai daug?

– Svarbiausia viską išsinagrinėti iki atsitinkant nelaimei. Šiame puslapyje galime pasiskaityti apie kiekvieną ekstremalią situaciją, galime pasižiūrėti, kur yra artimiausia priedanga, artimiausias kolektyvinis apsaugos statinys, kur arčiausiai mūsų namų, darbo yra perspėjimo sirena. Galime įsivertinti, kur arčiausiai yra surinkimo, evakavimo punktai. Visus šiuos dalykus žemėlapyje turime išsinagrinėti iki nelaimei atsitinkant, nes, kaip ir kalbėjome, gali būti, kad nutikus nelaimei interneto ryšio neliktų ir nebeturėtume, kur pasižiūrėti, kaip susižinoti.

– Kas turėtų būti išvykimo krepšyje, ar jį laikyti prikrovus pilną, ar tik pagrindinius daiktus?

– Išvykimo krepšį turi turėti kiekvienas šeimos narys, net ir vaikai. Ir svarbu, kad daiktais ir svoriu būtų pasiskirstyta, o ne vienas žmogus neštų visai šeimai reikalingus daiktus.

Išvykimo krepšyje turi būti drabužiai, maistas, vanduo, vaistai, tvarsčiai, asmens ir turto dokumentai, grynieji pinigai. Ir reikia nepamiršti kartais išvykimo krepšį peržiūrėti. Tai reikėtų daryti rudenį ir pavasarį tam, kad būtų galima peržiūrėti drabužius ir susidėti labiau tam sezonui tinkamus, taip pat būtina peržiūrėti maistą – jo galiojimo datą. Jei matote, kad ji eina į pabaigą, tuos produktus, konservus ištraukite, susidėkite į virtuvės spintelę ir suvartokite, o į krepšį sukraukite naujus nupirktus produktus.

Taip pat dar labai noriu paminėti tokį svarbų dalyką kaip šeimos planas. Savo šeimos rate reikia būti apsitarus, kas ir kaip būtų daroma nutikus nelaimei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją