Dovilė Daugvilaitė–Zubcovė teigia, kad mes visi laiko turime lygiai tiek pat, 24 valandas, tačiau esminis dalykas yra suvokti kaip mes tą laiką išnaudojame. „Kalbant apie pačius sėkmingiausius pasaulio žmones, kurie kažkodėl labai stereotipiškai siejami su kažkokiais sėkmingais finansiškai žmonėmis ir turi tūkstančius, milijonus eurų, bet vis tiek jie turi labai vieną susijusį dalyką tarpusavyje – visi tie žmonės turi labai aiškią rutina: jie labai puikiai visi supranta ir žino kada yra jų pats geriausias, efektyviausias ir produktyviausias laikas darbui, kada yra jų laikas šeimai, kada yra jų laikas jogai, kada jie valgo, kada jie eina pasidaryti valgyti ir visi šitie dalykai vienu metu“, – tvirtina projekto „Planas Gyvenimas“ įkūrėja Dovilė.

Laidoje Dovilė piešia gyvenimo ratą, kurį suskirstė į aštuonias gyvenimo sritis: darbas, laisvalaikis, šeima, sveikata, finansai, socialinis gyvenimas, romantiniai santykiai, asmeninis tobulėjimas.

Dovilė kaip pavyzdį pasirenka sveikatos sritį, kurioje ties ketvertu brėžia liniją, atspindinčią dabartinę situaciją ir išsikelia tikslą – turėti aštuonis balus, pažymėdama, kad tai yra pakankamai didelis žingsnis dvigubai geriau pagerinti savo dabartinę sveikatos būseną. Anot Dovilės, kiekvienas iš tų 4 balų turėtų atspindėti didelį darbą, kuris bus skaidomas per ateinančius pusę metų. „Šis ratas leidžia efektyviau ir paprasčiau suprasti ar tikrai aš tiek daug galėsiu šią sritį patobulinti, jeigu aš tikrai žinau kas bus tie mano aiškūs darbai, kuriuos aš turėsiu daryti. Tai jeigu įsivardiname, kad vienas balas bus mityba – neužtenka to, ką reikia daryti toliau – tai skaidome tą mitybą, suprantant kas bus realūs veiksmažodžiai arba darbai, kurie turi realų veiksmą už savęs, o ne tiesiog „būsiu sveikesnis“ arba „sveikiau maitinsiuosi“, bet realiai ką aš turėsiu daryti. Galite išsiskaidyti iki tokio detalumo, kur labai aiškiai žinosite kurią dieną iš tų pusės metų Jūs nueisite į parduotuvę nusipirkti sveikesnės maisto alternatyvos negu, kad perkate dabar, kurią savaitę iš tų pusės metų Jūs skirsite naujų receptų nagrinėjimui“, – teigia Dovilė ir priduria, kad kiekvienas papildomas darbas turi turėti labai aiškias užduotis su aiškiais įgyvendinimo terminais.

Taip pat laidos metu Dovilė pasidalina dar vienu metodu, vadinamu „Ikigai“, kurio pagalba gryninantis keturias sritis (man sekasi, aš mėgstu, reikia pasauliui, neša atlygį) galima atrasti vidurį – savo gyvenimo veiklą.

Kadangi projektą „5 AM“ įkūrėjai Matas Gancevičius ir Jurgis Terleckas išvystė dar būdami paaugliai, vaikinai buvo paprašyti pasidalinti kaip susipažino ir kodėl kilo idėja kalbėti apie efektyvumą. Matas pasakoja, kad būdamas penkiolikos metų jau dirbo reklamos agentūroje, kuri buvo įsikūrusi garaže, o po kurio laiko septyniolikmetis Jurgis Terleckas su savo reklamos agentūra persikėlė į tą patį garažą, kuris, kaip vaikinas pasakoja, iš automobilių garažo virto ofisų garažu, paminėdamas ir panašią „Apple“ prekės ženklo susikūrimo istoriją. „Jurgis ten darbuodavosi, aš ten kartais užsukdavau įrangos pasiimti, nes aš filmuodavau, man reikėdavo įrangos, kurią ten laikydavome. Ir aš kartais užsukdavau, su Jurgiu šiaip pakalbėdavome apie gyvenimą, kaip sekasi ir tada Jurgis pasiūlė man susitikti pietų“, – pasakoja Matas.

Jurgis Terleckas paantrina: „Mano asmeninis noras buvo suprasti kaip Matas funkcionuoja būdamas penkiolikos metų ir tiek daug darantis. Man daug klaustukų kilo“, – prisimena Jurgis.

Jurgis pasakoja, kad anksčiau jau buvo įrašinėjęs tinklalaidę ir suprato, kad tai puikus būdas save išreikšti ir gauti pažinčių, tačiau nenorėjo vienas kurti: „Greitai gali vienas padaryti, bet jeigu nori toli eiti tai reikia su kažkuo eiti “, – tvirtina jaunuolis. Todėl susitikę vaikinai nusprendė kurti tinklalaidę ir išsikėlė tikslą pakalbinti Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę, kurio vis dar siekia.

Šiuo metu vaikinai kuria ne tik tinklalaidę pavadinimu „5 AM podcastas“, tačiau ir turinį socialiniams tinklams, dalyvauja renginiuose, skaito paskaitas jaunimui, yra išleidę knygutę „Kabink įpročius, o ne makaronus“, ir vos prieš kelis mėnesius įsteigė savo reklamos agentūrą.

Projekto „5 AM“ įkūrėjai testuoja įvairiausias sėkmingų žmonių rutinas ir efektyvius įpročius, tačiau paklausti kokių efektyvumo įpročių nebenorėtų atsisakyti, turi vieningą požiūrį. Matas Gancevičius nenorėtų atsisakyti laiko planavimo įgūdžio. Vaikinas dalinasi, kad tiek jis asmeniškai, tiek agentūroje naudojasi projektų planavimo įrankiu „Asana“. „Tai labai padeda, kai gauni šimtą darbų, kuriuos turi padaryti – Tu turbūt neatsiminsi jų visų arba nespėsi susirašyti į telefoną, o ten Tu gali išsidėlioti pagal projektus ir terminus“, – tikina jaunuolis. Jurgis Terleckas neatisakytų aiškaus darbų išsidėliojimo: „Kaip Matas sakė, kad reikia suplanuoti darbus, išsidėlioti laiką – aš tiesiog labai aiškiai noriu žinoti kur aš einu ir kokį darbą darau“ – įsitikinęs jaunuolis.

Visa laida „Youtube“ kanale: