M. Sics karjeros kelias tęsėsi nuo studijų Stokholmo aukštojoje ekonomikos ir verslo mokykloje, pardavimų JAV rinkoje, Latvijos nacionalinio banko. M. Sics sako, kad visa patirtis suteikė ne tik gražias emocijas, bet ir supratimą, kad visgi finansai – jo pašaukimas. Galiausiai Maksims prisidėjo prie finansinių konsultacijų įmonės „AG Capital” ir finansinio modeliavimo čempionato „Financial Modeling World Cup“, kurį pats vadina geriausia savo patirtimi ir didžiausia sėkme: „Čia sužinojome apie geriausią praktiką, naudojamą visame pasaulyje, išmokome rinkai būdingų žinių. Antra, mes pradėjome dirbti su Finansinio modeliavimo institutu (FMI, Kanada) ir buvome pripažinti tarptautiniu lygiu. Įdėjome daug pastangų ir šiai dienai „Microsoft” yra vienas iš pagrindinių rėmėjų. Turime platų tarptautinių kontaktų tinklą, pritraukėme klientų iš užsienio”.

Kas labiausiai skatina toliau gilinti savo kompetencijas?

Visai neseniai diskutavome su kolegomis apie investavimo galimybes ir nusprendėme, kad švietimas yra geriausias investicinis sprendimas, kurį galite priimti, ypač kai kalbame apie savo žinių gilinimą. Manau, kad jei kas nors nori išlikti konkurencingas, turi nuolat tobulinti kompetencijas ir įgyti papildomų žinių. Jei planuojate tęsti savo karjerą verslo srityje, manau, kad investicijos į studijas, šiuo atveju MRU Verslo administravimo (MBA) vienerių metų studijos, yra geriausia, ką galite skirti sau ir verslo sėkmei. Ši investicija niekada nenuvertės, nebus pavogta ar praras savo vertę, ji visada liks su jumis ir atneš aukščiausios grąžos Jums ir verslui!

Kas Jus motyvuoja dalintis žiniomis apie finansų valdymą su studentais – vadovais?

Jie yra būsimi lyderiai! Pamenu, kai buvau studentas, bandžiau suvokti viską, kuo dalinasi kviestiniai lektoriai. Neilgai trukus – įžvalgomis ėmiau dalintis ir aš! Puiku, kad Verslo administravimo (MBA) programa studentams, esamiems ir būsimiems vadovams perteikia esmę – svarbu ne tik aukščiausio lygio žinios, pasitikėjimas ir gerų santykių su žmonėmis kūrimas – verslui būtinas. Net neabejoju, kad šie studentai bus arba mano klientai, arba kolegos ar bendradarbiavimo partneriai vos per kelerius metus. Aš stengiuosi iš anksto užmegzti gerus santykius.

Kodėl vadovams naudingas Jūsų sukurtas finansinis modelis? Kaip iš įmonės finansinių ataskaitų duomenų identifikuoti problemas ir jas išspręsti?

Turite žinoti, ko siekiate. Nėra visiems tinkamo patarimo ar metodo. Norėdami nustatyti problemas - pažvelkite į duomenis, palyginkite juos, patikrinkite kelis modelius (pamodeliuokite situacijas). Problemų sprendimas nėra lengva užduotis ir reikalauja gilesnės analizės. Be to, yra įvairių būdų, kaip spręsti problemą. Pavyzdžiui, jei įmonė turi trumpalaikių pinigų srautų problemų, ji gali ieškoti trumpalaikio finansavimo arba „gyvuoti iš atsargų”, tačiau, jei verslas atneša mažesnes maržas nei pramonės lyginamasis indeksas, gali prireikti daugiau struktūrinių pokyčių.

Teisingai sukurtas finansinis modelis yra panacėja sprendimų priėmimui. Labai dažnai, kai kalbu su verslo savininkais ar vadovais, girdžiu, kad sprendimas buvo priimtas, nes „jaučiuosi taip, lyg man to reikia”. Taip priimti sprendimą, kaip vaikštai tamsoje be jokios šviesos. Bet, jei kambaryje įžiebsime lemputę, galėsite aiškiau pamatyti, kuriuo keliu eiti. Kitaip tariant, teisingas finansinis modelis rodo gaires, kaip pasirinkti teisingą kelią, nes jame analizuojami ankstesni duomenys, padedantys pateikti tinkamus rezultatus. Be to, toji lemputė užpildo visas veiklos spragas - kreditoriaus / skolininko sąlygas, rodiklius (KPI) ir motyvacijos sistemą, apyvartinio kapitalo valdymą, kredito grąžinimo grafiką, atsargų valdymą, kapitalo išlaidas ir daug daugiau. Tačiau finansinis planas nėra visagalis, ypač jei verslas neturi realizavimo galimybių ir gero produkto.

Kaip Jūs įtraukiate studentus - vadovus į verslo procesų tobulinimą?

Vedame seminarus ir mokymus, skaitome paskaitas universitetuose (SSE Riga, MRU), kiekvienais metais dalyvaujame „Finance Challenge”. Galiausiai organizuojame Pasaulio finansinio modeliavimo čempionatą, kuris yra puiki galimybė studentams mokytis finansinio modeliavimo, susilaukti tarptautinio pripažinimo ir susipažinti su geriausiais finansinio modeliavimo autoritetais. Finansai nėra nuobodu! Gavęs kvietimą iš MRU Verslo administravimo (MBA) programos direktorės doc. dr. Lidijos Kraujalienės pasidalinti savo gerąja patirtimi su studentais – vadovais, mielai sutikau. Verslo išgyvenimo ir plėtros problemas galima dar efektyviau spręsti pritaikius būtent finansų valdymo modelius. Šių žinių galima gauti studijuojant Verslo administravimo (MBA) programoje. Jau nuo 2021 m. MRU MBA programa studentams siūlo išskirtinę galimybę studijuoti ir kitą „keliais žingsniais pirmyn“ modulį: neuromarketingas+dirbtinis intelektas+socialinių medijų valdymas. Šis studijų modulis neabejotinai praplės žinias, kaip užtikrinti verslo sėkmę, kokie metodai veikia ir kaip juos taikyti.

Kokia pagrindinę pamoką verslas turi išmokti pandemijos metu?

Statiški finansiniai modeliai praranda savo vertę – tai labai svarbu suvokti. Mano nuomone, iššūkiai nepalankiausiomis sąlygomis ir įvairių plėtros scenarijų kūrimas – krizės suteiktos galimybės. Verslas turėtų galėti aiškiai matyti, koks bus finansinis poveikis įmonei, jei bus pakoreguoti vidiniai ar išoriniai veiksniai. Ypač svarbu iš anksto įveikti šį iššūkį, kitaip gali būti per vėlu. Manau, kad įmonės turi būti pasirengusios susidurti su sparčiai besikeičiančiomis rinkos sąlygomis ir finansų planavimas nėra išimtis.

O kokią didžiausią pamoką esate gavęs Jūs?

Anksčiau dirbau banke ir planavome pradėti didelį projektą. Norėdami įgyvendinti projekto pradžią, turėjome dirbti su partneriu, kuris pažadėjo pritraukti 40 000 naujų klientų. Mes praleidome pusę metų intensyviai planuodami projekto pradžią, grynindami procedūras, optimizuodami procesus, kurdami finansavimo modelius. Tačiau praėjus dienai po 6 mėnesių intensyvaus darbo, sužinojome, kad panaikinta partnerio licenciją dėl kai kurių kovos su pinigų plovimu problemų ir projektą teko nutraukti. Ši istorija yra apie tai, kaip svarbu pasirinkti tinkamą bendradarbiavimo partnerį ir pažinti žmones. Šis įgūdis tikriausiai ateina su patirtimi, tačiau jis gali sutaupyti marias laiko, verslui tai ypač svarbu.