Studentų iš Baltarusijos jau yra

MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė sako, kad šiuo metu universitete studijuoja 22 baltarusiai, bet jų tikrai galėtų būti ir daugiau. „Tarptautiškumas yra vienas iš mūsų veiklos strategijos prioritetų, o studentai iš Baltarusijos tikrai nesunkiai pritaptų daugiakultūrėje universiteto aplinkoje,“ – teigia I. Žalėnienė. Anot rektorės, universitete užsienio studentų skaičius kasmet nuosekliai auga.

Užsieniečiai MRU renkasi ir dvigubo diplomo studijų programas, ir atvykę pagal dvišales ar „Erasmus“ mainų programas. Šiuo metu universitete studijuoja studentai net iš 69 pasaulio šalių, daugiausia – iš Ukrainos, Turkijos, Prancūzijos, Ispanijos, Nigerijos.

Individualus požiūris į stojančius

Baltarusiai galės ne tik mokytis nemokamai, bet ir teikti prašymus bei gauti stipendijas, taip pat įgauti aukštąjį išsilavinimą, jei buvo pašalinti iš universiteto dėl politinių priežasčių ar pilietinio aktyvumo. Negalintiems atvykti dėl susidariusios politinės situacijos, universitetas siūlys studijas pradėti nuotoliniu būdu. Priėmimas į bakalauro programų studijas anglų kalba šiuo metu vykdomas nuotoliniu būdu.

 Inga Žalėnienė

Pasak I. Žalėnienės, baltarusiai studijoms galėtų rinktis MRU bakalauro programas anglų kalba. Šiuo metu universitetas siūlo vienuolika: „Branding and Advertising Management“, „Communication and Digital Marketing“, „Digital Economy“, „English for Specific Purposes and Korean Studies“, „English for Specific Purposes and the Second Foreign Language“, „English Language Minor Studies“, „Financial Industry“, „Global Business and Modern Marketing“, „Informatics and Digital Contents“, „Psychology“, „Social Work and Human Rights“, „Tourism Management and Heritage“.

MRU rektorė sako, kad universitetas, suprasdamas sudėtingą politinę situaciją Baltarusijoje, taip pat individualiai vertintų ir stojančiųjų rezultatus, išklausytus studijų dalykus, ypač jei stojantieji buvo pašalinti iš valstybinių Baltarusijos universitetų: „Gali būti, kad Baltarusijos studentai iš valstybinių universitetų buvo pašalinti ir dėl politinių bei pilietinio aktyvumo priežasčių, todėl turime solidarizuotis su kaimyne tauta, ir kiekvieno stojančiojo situaciją vertinti individualiai. Neabejoju, kad atsižvelgtume ir būtų galimybės įskaityti tuos studijų dalykus, kuriuos jie išklausė studijuodami savo šalies universitetuose“.

Didelė tarptautiškumo patirtis

Rektorė pabrėžia, kad Baltarusijos jaunimui MRU galėtų būti patrauklus ne tik dėl studijų programų anglų kalba, Europietiškos aukštojo mokslo kokybės, bet ir nemažos studentų iš kaimyninės Ukrainos bendruomenės. 2020-21-ųjų metų duomenimis MRU studijavo net 141 ukrainiečiai.

„MRU ne vienerius metus glaudžiai bendradarbiauja su Lietuvos kaimyniniais universitetais. Turime didžiulę patirtį su Ukrainos didžiausiais universitetais. Ukrainiečiai noriai renkasi MRU dvigubo diplomo programas, – sako I. Žalėnienė. – Manau, kad tai nemažas privalumas baltarusiams, nes tai įrodo, kad lengva kaimyninių valstybių studentams adaptuotis mūsų šalyje“.