Tarptautinė ginčų sprendimo akademija (INADR) – viena žymiausių pasaulio mediacijos organizacijų, vienijanti daugybę JAV ir kitų pasaulio valstybių teisės mokyklų dėstytojų, studentų ir praktikuojančių mediatorių. Tarptautinius mediacijos turnyrus, skatinančius jaunų žmonių įsitraukimą į taikinamojo pobūdžio ginčo sprendimo būdų taikymą, INADR sėkmingai organizuoja jau kelis dešimtmečius. Prasidėjus pasaulinei pandemijai INADR kartu su partneriais iš MRU ir kitų pasaulio universitetų sukūrė unikalią nuotolinių mediacijos turnyrų metodologiją, kuri pilna apimtimi pirmą kartą ir buvo įgyvendinta būtent šiame tarptautiniame turnyre.

Pasak INADR prezidento, žinomo JAV advokato Denniso Favaro, INADR siekia sukurti tokią mokymosi aplinką, kurioje studentams būtų suteiktos galimybės pritaikyti teorines žinias ir ugdyti profesionalius praktinius įgūdžius, keistis tarptautine patirtimi. „Džiugu, kad net ir susidūrę su pandemijos iššūkiais, radome naujų galimybių, – sako INADR prezidentas. – Šis turnyras suteikė šansą studentams iš skirtingų šalių varžytis ir virtualioje aplinkoje, kuri dėl pasaulinės pandemijos tapo alternatyvia mediacijos erdve“.

Virtualiame turnyre studentai iš skirtingų šalių išbandė save mediatoriaus, ginčo šalies ir advokato vaidmenyse, patyrė, ką ginčo šalys jaučia konflikto metu ir atrado, kaip galima joms su šiais sunkumais susidoroti. Visą savaitę dalyviai rungėsi trijuose atkrentamuosiuose etapuose, o nugalėtojai paaiškėjo po turnyro finalo. Kiekvieno etapo metu dalyvių pasirodymus stebėjo ir vertino ne mažiau kaip du kompetentingi, didelę mediacijos patirtį turintys mediatoriai. Pusantros valandos trukmės mediacijos sesijose studentai sprendė įvairius ginčus, kurių fabulos organizatorių sprendimu buvo susietos su šiandien aktualiomis temomis.

INADR

Situacijų aprašymai dalyvavusios komandoms buvo pateikti iki turnyro pradžios, o prasidėjus kiekvienam etapui papildomai ginčo šalims buvo pateikiama konfidenciali informaciją, kuri atspindėjo jų asmeninius interesus ir poreikius ginče. Būtent šiuos interesus ir poreikius mediatoriai turėjo išsiaiškinti ir padėti šalims suderinti taip, kad taikus susitarimas geriausiai atspindėtų abiejų šalių poreikius ir abi jos iš mediacijos išeitų laimėjusios.

INADR turnyrai unikalūs ne tik dėl varžybų formato, bet ir edukacinės dalies – studentai ne tik varžosi, bet ir dalyvauja geriausių mediacijos specialistų iš viso pasaulio mokymuose. Šiame turnyre paskaitas skaitė Constantin-Adi Gavrilo, Elenos Koltsaki (Graikija), Tat Lim (Singapūras) ir Odeta Intė (Lietuva). Mediacijos situaciją Lietuvoje apžvelgė žinomi Lietuvos mediatoriai Agnė Tvaronavičienė, Natalija Kaminskienė, Rimantas Simaitis, Miglė Žukauskaitė ir Donata Gudeikė. Šiame turnyre taip pat dalyvavo ir su studentais bendravo kviestinis pranešėjas, vienas žymiausių Europos mediatorių, ADR Center vadovas ir įkūrėjas Leonardo D‘Urso iš Italijos.

Viena iš šio turnyro organizatorių, MRU Tiesės mokyklos profesorė dr. Agnė Tvaronavičienė sako, kad dalyvavimas tokiuose tarptautiniuose mediacijos turnyruose studentams ne tik suteikia naujų žinių bei profesinių įgūdžių, bet ir galimybę susipažinti su skirtingų šalių mediacijos mokyklomis, įvertinti kultūrinių skirtumų svarbą mediacijoje. „Mediacija lankstus ir įsiklausantis į šalių poreikius procesas, - sako MRU profesorė A. Tvaronavičienė. – Tokiuose turnyruose smagu stebėti, kaip natūraliai pagarbiai, empatiškai ir neformaliai sudėtingus ginčus sprendžia jauni žmones. Tikiu, kad ši karta gerai supranta, kad taikūs susitarimai yra tvariausi ir padeda rasti išmintingiausius sprendimus“.

Agnė Tvaronavičienė

Pasak MRU komandos narės Katerynos Manetskos, per keletą turnyro dienų studentai išmoksta ir sužino daugiau nei per kelis studijų mėnesius, o įgytas žinias gali pritaikyti praktiškai. Jai pritarė ir antrąją vietą geriausio mediatoriaus kategorijoje turnyre iškovojęs MRU Mediacijos magistrantūros programos studentas Dovydas Keleckas: „Po kiekvieno tarptautinio mediacijos turnyro metu jaučiu, kad mano turimos žinios ir įgūdžiai išauga nepamatuojamai, o šie turnyrai – tai geriausiai ir naudingiausiai praleistas studijų laikas” .

Lietuvoje mediacija buvo pradėta taikyti dar 2005 metais. Lietuvoje mediacijos studijas ir mokymus jau dešimtmetį sėkmingai vykdo Mykolo Romerio universitetas. Pasikeitus teisiniam reguliavimui nuo 2019 metų Lietuvoje stebimas ypatingai spartus šio alternatyvaus ginčų sprendimo būdo taikymo augimas. Nuo 2020 m. mediacija pradėta taikyti civiliniuose ginčuose kaip privaloma ikiteisminė šeimos ginčų sprendimo tvarka.