A.Tvaronavičienė pasakoja, kad mediacija Lietuvoje pradėta taikyti dar 2005 metais. Pamažu šis alternatyvus ginčų sprendimo būdas vis labiau populiarėjo, o Lietuvoje nuo 2020 metų tapo privaloma šeimos mediacija, kuri skatina taikų, tvarų ir bendradarbiavimu grįstą ginčų sprendimą tarp šeimos narių. „Taikant mediaciją nešališkas mediatorius teikia kvalifikuotą pagalbą abiem ginčo pusėms, taikiai sprendžiant nesutarimą didėja galimybė išlaikyti gražius tarpusavio santykius, sutaupoma laiko ir pinigų, išsaugomas šalių privatumas ir informacijos konfidencialumas, be to mažinamas teismų darbo krūvis“, - sako A. Tvaronavičienė.

Mediacijoje šalių konfliktus padeda spręsti trečias nešališkas asmuo – mediatorius, kuris moko šalis efektyviai bendrauti, juos išklauso, drąsina pasisakyti ir žingsnis po žingsnio padeda abiem konfliktuojančioms pusėms atrasti geriausią išeitį iš susiklosčiusios konfliktinės situacijos. Mediacijos reikšmė ir pritaikomumas nuolat auga, o mediatoriaus profesija atveria naujus karjeros horizontus. Pasak profesorės, ši specialybė tinka tiems, kurie nori suderinti teisines žinias ir bendravimo įgūdžius, ieško dinamiškos ir pasitenkinimą rezultatu teikiančios veiklos. Lietuvoje mediacijos paslaugas gali teikti asmenys, kurie yra įrašyti į Lietuvos Respublikos mediatorių sąrašą. „Norint tapti mediatoriumi būtina turėti aukštąjį universitetinį išsilavinimą, išklausyti specializuotus mokymu mediacijos tema, išlaikyti kvalifikacinį egzaminą, turėti nepriekaištingą reputaciją. O norintys pažinti mediaciją geriau Mykolo Romerio universitetas siūlo mediacijos magistro studijų programą“, – sako A. Tvaronavičienė.

Mediacijos studijose – milžiniškas dėmesys praktikai

Didžiausias iššūkis mediatoriams – praktinių įgūdžių tobulinimas, todėl Mykolo Romerio universitete didelis dėmesys skiriamas praktinei šio darbo pusei. Universitete organizuojami tarptautiniai mediacijos turnyrai, universiteto studentai dalyvauja ir kitose šalyse –2019 metais Lenkijoje vykusiame tarptautiniame mediacijos turnyre „Mediate‘19“ MRU studentų mediatorių komanda užėmė pirmąją vietą. Nugalėtojų komandai atstovavęs MRU Mediacijos programos studentas Robertas Mackevičius sako, kad dalyvavimas tokiuose tarptautiniuose turnyruose praplečia požiūrį į mediaciją, tai nuostabi galimybė mokytis iš geriausių mediacijos žinovų, susipažinti su bendraminčiais iš viso pasaulio ir įgyti neįkainojamos praktinės patirties: „Neabejoju, kad įgyti mediacijos įgūdžiai man padės ne tik profesiniame, bet ir asmeniniame gyvenime“, – sako Robertas.

Universitete – ir pirmas pasaulyje tarptautinis mediacijos turnyras nuotoliniu būdu

Pasaulinė pandemija pakoregavo ir tarptautinių mediacijos turnyrų organizatorių planus. Žinoma tarptautinė organizacija INADR, vienijanti JAV ir kitų pasaulio valstybių teisės mokyklų dėstytojus, studentus ir mediatorius-praktikus, tarptautinius mediacijos turnyrus organizuoja jau 20 metų. Šiemet INADR kartu su partneriais iš MRU ir kitų šalių universitetų, sukūrė unikalią nuotolinių mediacijos turnyrų metodologiją virtualioje aplinkoje „Zoom“, kuri jau buvo išbandyta nedideliuose parengiamuose turnyruose ir bus panaudota tarptautiniam mediacijos turnyrui, kuriame dalyvaus 20 komandų iš skirtingų pasaulio šalių.

INADR virtualus turnyras Vilnius 2020 – pirmasis pasaulyje nuotoliniu būdu vykdomas tarptautinis mediacijos turnyras, kurio pagrindiniu akademiniu partneriu ir renginio šeimininku pakviesta tapti Mykolo Romerio teisės mokykla – mediacijos studijų ir mokymų paslaugų teikimo lyderė regione.

Pasak A. Tvaronavičienės, šiame turnyre ne tik būsimieji mediatoriai, bet ir teisininkai, psichologai, socialinio darbo, komunikacijos ir kitų sričių specialistai galės išbandyti save mediatoriaus, ginčo šalies ir advokato vaidmenyse, patirti tai, ką ginčo šalys jaučia konflikto metu ir atrasti, kaip galima padėti joms su šiais sunkumais susidoroti. „Turnyro metu taip pat suteikiama galimybė dalyvauti išskirtiniuose, geriausių JAV ir Europos šalių mediacijos specialistų mokymuose, kuriuose didelis dėmesys bus skiriamas mediacijos, vykdomos nuotoliniu būdu, specifikai atskleisti. Šiame turnyre taip pat dalyvaus ir su studentais bendraus vienas žymiausių Europos mediatorių Leonardo D‘Urso. Turnyras ir visi jo renginiai vyks anglų kalba, nuotoliniu būdu per „Zoom“ platformą“, – A.Tvaronavičienė.

Turnyras vyks liepos 7-11 dienomis. Dalyviai susirungs trijuose atkrentamuosiuose etapuose, o nugalėtojai paaiškės po turnyro finalo. Kiekvieno etapo metu dalyvių pasirodymus stebės ne mažiau kaip du kompetentingi, didelę mediacijos patirtį turintys mediatoriai. Jie bus šio renginio teisėjai, vertinantys kiekvieno dalyvio pasirodymą. 90 minučių trukmės mediacijos sesijose bus sprendžiami įvairaus pobūdžio ginčai, kurių scenarijai bus pateikti užsiregistravusioms komandoms iki turnyro pradžios, o prasidėjus kiekvienam etapui papildomai ginčo šalims bus pateikiama konfidenciali informaciją, kuri atspindės jų asmeninius interesus ir poreikius ginče. Būtent šiuos interesus ir poreikius mediatoriai turės išsiaiškinti ir padėti šalims suderinti taip, kad taikus susitarimas geriausiai atspindėtų abiejų šalių norus.