MRU profesorė Snieguolė Matulienė: reikia rinktis studijų programą, o ne universitetą

Rinkdamiesi profesiją moksleiviai dažniausiai renkasi universitetą, o ne studijų programą. Didelę įtaką jų pasirinkimui turi universiteto žinomumas, reitingai, tėvų, aplinkinių nuomonė, netgi aukštosios mokyklos geografinė vieta.

Asociatyvi nuotr.

Kalbėdamasi su moksleiviais ar jų tėvais, rekomenduoju įvertinti, ką jaunuolis norėtų veikti gyvenime. Paskui analizuojame, kokia studijų programa geriausiai atitinka jo lūkesčius, kad ją baigęs būtų geras specialistas. Dėl karjeros galimybių ir jauno žmogaus lūkesčių didelę atsakomybę prisiimti turėtų mokyklos ir karjeros specialistai. Pritarčiau, kad būtų reitinguojamas ne universitetas, kaip institucija, o jo studijų programos. Didžiosios Britanijos praktika rodo, jog gerai reitinguojamos programos dažnai yra ne žinomiausiame universitete, o pavyzdžiui, kokiame nors koledže ar universitete, kuris reitingų lentelėje nėra aukščiausioje pozicijoje. Taip pat patarčiau įsigilinti į studijų programų aprašus. Neveltui pagal Bolonijos procesą universitetai privalėjo įsidiegti kokybės vertinimo indeksą pagal savo teikiamas studijų programas. MRU, dar 2011 m. gavęs kokybės įvertinimą, ir toliau labai detaliai aprašo studijų programas ir jos visiems prieinamos viešai.

Snieguolė Matulienė

Mūsų universitetas keičiasi, siekiame suteikti išsilavinimą, ne profesiją tam tikroje srityje. Jei kalbame apie teisininko išsilavinimą, tai reiškia, kad jį įgijęs asmuo galėtų lengvai prisitaikyti įvairiuose darbuose. Ir tai patvirtina mūsų alumnų sėkmės istorijos įvairiose šalies ir Europos valdžios institucijose ar užimant kitas svarbias pareigas. MRU universitetas vykdo bendras studijų programas su kitais užsienio universitetais, todėl jas baigę studentai gauna abiejų aukštųjų mokyklų diplomus. Apibendrindama išryškinčiau tris studijų kryptis, kur MRU išlieka lyderis jau daugelį metų: teisė, viešasis valdymas ir administravimas bei visuomenės saugumas bendrąja prasme.

Rytis Valūnas, bendrovės „Klaipėdos nafta“ Teisės ir administravimo vadovas: teisingas pasirinkimas nuliejo pamatus sėkmingai pradėti karjerą

Bakalauro studijoms rinkausi teisės programą, o magistrantūroje patraukė tuo metu buvusi jungtinė tarptautinės teisės programa anglų kalba. Mykolo Romerio universitetas sudomino moderniu požiūriu, geromis sąlygomis, žinomo kvalifikuoto dėstytojo pavarde. Tarptautinės teisės programą rinkausi po sėkmingo dalyvavimo atstovaujant MRU ir Lietuvai tarptautinės teisės konkursuose Philip C. Jessup, Jean Pictet, ELSA WTO moot court, kaip logišką tolesnę įgytų žinių gilinimo kryptį. Iš tikro mokymosi sąlygos MRU fantastiškos: biblioteka, skaitykla, duomenų bazės. Plačios visuomeninės veiklos galimybės, taigi aktyviai dalyvavau Studentų mokslinės draugijos veikloje, ir tai padėjo užmegzti daug įdomių pažinčių. Svarbu ir tai kad dėstytojai čia asmenybės. Apibendrindamas galiu teigti, kad studijos MRU man nuliejo pamatus sėkmingai pradėti karjerą advokatūros srityje, vėliau sėkmingai įstoti ir studijuoti JAV bei transformuoti karjerą iš teisininko į vadovo. Žinoma, labai svarbu, kiek pats esi pasiryžęs visko pasiimti ir kokią motyvaciją turi, nes studijų sąlygos, tobulėjimo galimybės ir dėstytojų dėmesys buvo išties puikūs. Už tai savo Alma Mater esu be galo dėkingas.

Rytis Valūnas

Karolina Norkevičienė (Liepa) – Viešojo valdymo fakulteto, Viešosios politikos ir vadybos studijų krypties studentė: „Tai buvo vienas geriausių mano sprendimų“

Tai antrosios mano studijos. Baigusi vidurinę mokyklą pradėjau studijuoti mediciną. Tikriausiai nustebsite (kaip ir daugelis kitų), kad nusprendžiau mesti dabar tokias populiarias medicinos studijas. Bet tuometinį mano pasirinkimą dar dešimtoje klasėje lėmė aplinka (abu tėvai medikai). Kadangi studijų metu pasinėriau į muziką – prasidėjo koncertai, TV projektai, buvo labai sunku suderinti studijas ir darbą. Tris kursus sugebėjau pabaigti, tačiau supratau, kad ši specialybė man neteikia malonumo, nesijaučiu gerai ir pagal ją nedirbsiu. Vieną dieną sau pasakiau, kad tai – mano gyvenimas ir rinktis turiu aš pati. Taigi nusprendžiau nerti į humanitarinius mokslus ir supratau, kad tai buvo vienas iš geriausių mano sprendimų. Užtikrintai sakau: dabar jaučiuosi komfortiškai, mokausi su dideliu noru. MRU labiausiai mane sužavėjo dėstytojai. Jie yra draugai, nori padėti išmokti, sudomina.

Karolina Norkevičienė (Liepa)

Mane tai labai motyvuoja. Jau antrus metus keičiasi disciplinos ir aš vis žaviuosi dėstytojais, jų kompetencija, liberalumu, įsiklausymu, studento supratimu, noru jam padėti be griežtų rėmų, į kuriuos studijuojant kitose ugdymo įstaigose tave įspraudžia. Paskaitos nestandartinės, daug diskusijų, per kurias galima lavinti savo analitinius gebėjimus. Beje, mano akiratis plečiasi ne tik akademinėje srityje. Studijos davė visapusišką supratimą apie gyvenimą, taip pat praplėtė mano akiratį.