Miškus, pažintinius takus, apžvalgos aikšteles prižiūrėtojai apvažiuoja kur kas rečiau negu komunalininkai – gyvenamųjų namų kvartalus. O nuo gamtoje paliktų atliekų taršos kenčia ir augalai, ir gyvūnai.

Pakelti svetimą šiukšlę

Įvairių aplinkosaugos akcijų organizatorė Vaida Griškevičienė įsitikinusi, kad švari gamta – visuomenės sąmoningumo atspindys. Šią vasarą ekologė kartu su VšĮ „Žaliasis taškas“ komanda įgyvendina iniciatyvą „Misija: švari vasara!“. Pasak jos, kiekvienas žmogus turėtų jaustis atsakingas ne vien už save – pakėlę bent vieną svetimą šiukšlę gyvensime kur kas švariau ir labiau saugosime gamtą.

„Iniciatyvos „Misija: švari vasara“ idėja gimė per karantiną, kai pramogos ir susitikimai persikėlė į lauką, atviras erdves. Leisdami laiką su bendraminčiais pastebėjome, kad žmonės paprastai į gamtą ateina ne tuščiomis – atsineša ir užkandžių, ir gėrimų. Patys naudojame daugkartines pakuotes, nieko nepaliekame gamtoje. Tačiau daugelio kitų žmonių įpročiai yra kitokie – po iškylų krūvos vienkartinių indų, įrankių, pakuočių paliekamos gamtoje, – pasakoja V. Griškevičienė, – Taigi sumanymas kilo labai natūraliai. Iniciatyva skatiname piliečių sąmoningumą: ką atsinešame, tą galime ir namo parsinešti, rūšiuoti ir išmesti. Negana to, nesunku ir svetimą šiukšlę pakelti – juk gyventi švariai malonu“.

Kiekvienas žmogus, kuris tik susirenka savo šiukšles, bet ir pakelia, išveža svetimas, saugo gamtą. Aplinkosaugininkė sako, kad iš pradžių iniciatyvos ėmėsi kartu su bendradarbiais – „Žaliojo taško“ komanda specialiai susirinkdavo tvarkyti aplinkos darbovietės apylinkėse, vėliau – įvairiose lankytinose vietose: parkuose, prie pažintinių takų, paplūdimiuose. Ji pastebi, kad aktyvių bendraminčių ratas greitai išsiplėtė, o dar daugiau gamtą mylinčių žmonių padėjo pasiekti socialiniai tinklai.

Vasarą prie lankytojų centrų nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose „Žaliojo taško“ iniciatyva atsirado ir specialiai atliekoms skirtų maišelių. „Jeigu neturite savo maišo, galite pasiimti iš lankytojų centro, kad turėtumėte, kur sudėti šiukšles ir galėtumėte jas nugabentumėte iki artimiausių konteinerių. Tai – priminimas visiems, kaip turėtume elgtis gamtoje“, – sako Asta Burbaitė, VšĮ „Žaliasis taškas“ marketingo ir komunikacijos vadovė.

„Iššūkių netrūksta. Pastebėjome, kad per karantiną, šylant orams, žmonės plūdo į lauką. Šiukšlių kiekis išaugo. Nors parkai ir rezervatai yra kruopščiai prižiūrimi ir saugomi, iškuopti visas lankytojų paliktas šiukšles kartais išties gali pasirodyti neįmanoma misija. Be to, šiukšlių dėžės ten – mažos, nepridengtos. Užtenka vos kelių vienkartinių puodelių – ir jau pilnos. Vėjas, gyvūnai ir paukščiai atliekas greitai paskleidžia aplink“, – įspūdžiais dalijasi V. Griškevičienė, pridurdama, kad ne mažiau rūpesčių kelia ir nacionaliniuose parkuose suversti nelegalūs sąvartynai.

Poilsiautojai dažniausiai „pamiršta“ maisto pakuotes

Anot gamtos mylėtojos, vis dar atsiranda piktavalių, kurie atliekas į gamtą atgabena tyčia. Nelegaliuose sąvartynuose iniciatyvos „Misija: švari vasara“ dalyviai daugiausia aptiko įvairių statybinių atliekų, taip pat iš automobilių servisų privežtų šiukšlių – padangų, įvairių dalių ir detalių. Šie radiniai sudaro didžiąją dalį komandos surenkamų atliekų ir užima daugiausia vietos – vykdami į nelegalų sąvartyną iniciatyvos dalyviai į pagalbą stengiasi pasitelkti vietos komunalininkus.

„Kartais pasijaučiame tarsi archeologai. Pakėlę nuo miško paklotės kelias šiukšles atrandame ištisus atliekų klodus, iš kurių akivaizdu, kad, pavyzdžiui, žmonės į duobę miške suvertė statybines atliekas po būsto remonto. Užuot nuvežę į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelę savo apskrityje“, – pasakoja „Žaliojo taško“ iniciatyvos koordinatorė.

Anot V. Griškevičienės, dalis poilsiautojų yra gana tvarkingi – vienkartinius indus, vienkartines maisto ir gėrimų pakuotes deda į maišelius. Bėda, kad palieka maišelius tiesiog ten, kur poilsiavo.

A. Burbaitė pastebi, kad plastiko pakuotės nuo maisto produktų yra poilsiavietėse ar prie pažintinių takų dažniausiai randamos šiukšlės. Ji priduria, kad pastaruoju metu daugėja išmestų vienkartinių kaukių ir pirštinių.

Tuo tarpu stiklo taros atliekų beveik nepasitaiko.

Gamtoje – lyg svečiuose

Valstybinė saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) viešųjų ryšių specialistė Diana Rakauskaitė pabrėžia, kad gamtoje derėtų elgtis kaip svečiuose. „Ar įžengę į svetimus namus atnešame maišą šiukšlių? Juk gamta – tūkstančių gyventojų namai. Didelės dalies jų net nematome, bet juos lengvai galime pražudyti neapgalvotu elgesiu. Pavyzdžiui, išmesta maisto ar gėrimų pakuotė gali virsti mirtinais spąstais vabzdžiams, paukščiams ar smulkiems graužikams“, – teigia D. Rakauskaitė.

Prie judėjimo prisijungusi VSTT, prižiūrinti nacionalinius ir regioninius parkus, iniciatyvai suteikė papildomą impulsą – pakvietė būrius lankytojų gamtoje nelikti abejingus ir išvaduoti aplinką nuo šiukšlių.

D. Rakauskaitė patvirtina, kad nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose pagausėjus lankytojų aplinkosaugininkai susiduria su kultūros stokos pėdsakais – paliktomis šiukšlėmis. „Piktybiškus teršėjus sučiupti už rankos yra sudėtinga, tačiau tikime, kad gamtą mylinčių ir saugančių piliečių yra nepalyginamai daugiau – jų dėka mes galime apsaugoti Lietuvos grožį ir didžiausią turtą“, – sako VSTT atstovė.

Ji atkreipia dėmesį, kad parkų lankytojų informacijos centruose galima ne tik sužinoti, ką verta apžiūrėti saugomoje teritorijoje, bet ir gauti šiukšlėms rinkti skirtų maišelių – tai skatina poilsiautojų sąmoningumą ir atsakomybę.

„Retas žmogus į kvietimą tausoti gamtą numoja ranka. Dauguma sutinka prisidėti prie akcijos. Vasara dar nesibaigė, o pusė maišelių jau išdalyta“, – konstatuoja D. Rakauskaitė. Centrų darbuotojai paprašo lankytojų surinktas šiukšles, esant galimybei, išrūšiuoti ir išmesti į artimiausius rūšiavimo konteinerius.

Anot VSTT specialistės, „Misija: švari vasara“ yra iniciatyva, kuria kiekvienas dalyvis gali didžiuotis savo artimųjų aplinkoje ir socialiniuose tinkluose – su grotažyme #misijasvarivasara.

Gamtos mylėtojai susibūrė į „Facebook“ grupę

„Žaliojo taško“ marketingo ir komunikacijos vadovės A. Burbaitės nuomone, socialiniai tinklai yra puiki erdvė dalintis geromis idėjomis ir ieškoti bendraminčių.

„Facebook“ tinkle įsteigta grupė „Gamtos herojai“ iškart patraukė gamtos mylėtojų dėmesį ir surado savo pasekėjų.

„Šioje grupėje kviečiame žmones dalintis savo patirtimi – parodyti visiems, kur tvarkė, ką rado. Grupės tikslas nėra ieškoti kaltų. Priešingai, siekiama parodyti, ką visų pirma mes patys padarėme ir darome, kad gyventume švariau. Norime įkvėpti, motyvuoti prisidėti kitus“, – kalba ekologė V. Griškevičienė.

Judėjimo „Misija: švari vasara“ dalyviams kol kas darbuotis tenka iš peties. „Švarindami aplinką šiukšlių visada randame. Visai neseniai tiesiog lengvai pasivaikščiojome pažintiniu taku, ir visi mes – apie 10 žmonių – surinkome mažiausiai po du maišelius atliekų. Nors pats takas atrodė švarus, bet užteko tiesiog žengti kelis žingsnius į šoną... Todėl labai džiaugiamės, kad atsiranda tokių, kurie padeda, kaip tik gali – ir rinkti, ir išvežti. Tai ne tik institucijų darbuotojai, bet ir pavieniai žmonės, įvairios bendrovės“, – pastebi „Žaliojo taško“ akcijos koordinatorė.

V. Griškevičienės teigimu, savivaldybių tarnautojai ir įmonių darbuotojai geranoriškai bendradarbiauja ir padeda įgyvendinti šios vasaros misiją.