Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūra „Go Vilnius“ paskelbė konkursą visos Lietuvos moksleiviams – „Ateities Vilnius“. Įvairaus amžiaus grupių moksleiviai buvo kviečiami sukurti futuristinį Vilniaus miesto vaizdą ir už įdomiausias idėjas laimėti prizų. Moksleiviai galėjo įvairiomis informacinėmis technologijomis vizualizuoti savo idėjas, kaip Lietuvos sostinė galėtų atrodyti ateityje. Iki sausio 21 d., paraiškų teikimo laikotarpio pabaigos, sulaukta daugiau nei septyniasdešimt idėjų, iš kurių nugalėtojais bus išrinktos 3-jų skirtingų amžiaus grupių moksleiviai.

Konkursas ateities kūrėjams

Jauniesiems kūrėjams reikėjo sugalvoti ir kūrybiškai pateikti savo viziją, kaip galėtų atrodyti ateities svajonių Vilnius. Tam moksleiviai turėjo pasitelkti įvairias informacinių technologijų priemones – pasirinkti jiems priimtiniausius 3D modeliavimo įrankius. Kurdami idėjas, kandidatai vadovavosi keliais kriterijais: darbuose turėjo atsispindėti Vilniaus simboliai ir atpažįstami objektai, IT pritaikymo įgūdžiai, žaliojo miesto išsaugojimas, apgalvota bei sumani infrastruktūra, mobilumas, pritaikomumas. Kaip įkvėpimą, moksleiviai galėjo naudoti ir fantastinius filmus, ir kasdienio gyvenimo aspektus.

Idėjų rengimo metu konkurso dalyviai galėjo naudotis specialia mokomąja vaizdine medžiaga, konsultuotis su įvairių sričių profesionalais. Kadangi ateities Vilniaus vizijos buvo kuriamos skirtingais įrankiais, rezultatai standartizuoti, o nugalėtojus kviečiami rinkti visi norintys. Tereikia www.700vilnius.lt puslapyje balsuoti už patinkantį moksleivių projektą.

Prizai – lavinimui, tobulėjimui

Komandos ir pavieniai dalyviai konkurse varžosi skirtingo amžiaus grupėse (I kategorija: 1–4 klasių moksleivių darbai; II kategorija: 5–8 klasių moksleivių darbai; III kategorija: 9–12 klasių moksleivių darbai), o sulaukę daugiausiai palaikymo, bus apdovanoti specialiais prizais: LEGO „Mindstroms NXT“ robotų konstravimo, „Micro:bit“ mikrokompiuteriukių, virtualios realybės, žaidimų kūrimo ir „Robotikos akademijos“ edukacinėmis pramogomis.

Specialius papildomus prizus įsteigė „Robotikos akademija“. Originaliausią komandą iš kiekvienos amžiaus kategorijos išrinks specialių papildomų prizų steigėjo „Robotikos akademijos“ specialistai. Laimingųjų laukia trys skirtingos edukacijos: „Išmaniosios perėjos“ (1–4 klasėms); „Autonominis automobilis“ (5–8 klasėms); „Autonominis viešasis transportas“ (9–12 klasėms).

Šventės laukimas, vienijantis visą bendruomenę

Primename, kad Vilniaus gimtadienis yra skaičiuojamas nuo pirmosios miesto paminėjimo dienos istoriniuose šaltiniuose, t.y. – 1323 m. sausio 25-osios d., kai LDK didysis kunigaikštis Gediminas parašė laišką Vokietijos miestams, kviesdamas amatininkus ir pirklius atvykti į Vilnių.

Artėjančio jubiliejaus proga „Vilnius700“ renginiai ir iniciatyvos gyventojus jau džiugina. Lietuvos istorikai nudirbo milžinišką darbą – sukūrė Vilniaus istorinį meniu, kuriame pristatomos septynios miesto 700 metų gyvenimą atspindinčios temos. „Vilniaus istoriniame meniu“ galima žiūrėti 7-is vaizdo įrašus, kuriuose profesionalūs istorikai gyvai ir įtraukiančiai pristato surinktas žinias, visuomenę dominančiomis temomis. Sausio 21 dieną jau įvyko interaktyvus renginys „Vilniaus mitų griovėjai“. Kurio metu tiesioginiame eteryje žiūrovai kartu su istorikais ir verslininku Ilja Laursu pažvelgė į Vilniaus praeitį bei ateitį.

Na, o konkursas visos Lietuvos moksleiviams – „Ateities Vilnius“ – į „Vilnius 700“ minėjimą kūrybiškai įtraukė ir jauniausius mūsų visuomenės narius.

Dagiau informacijos apie šias ir kitas „Vilnius700“ iniciatyvas galite rasti čia: www.700vilnius.lt.