Viena tokių šventųjų, nedidelę savo gyvenimo dalį praleidusių Vilniuje, – Šv. Faustina Kovalska. Tarpukariu, 1933–1936 m., vienuolė gyveno Antakalnyje, Grybo gatvėje iki šių dienų išlikusiame namelyje. Begyvendama sostinėje, moteris susibičiuliavo su dailininku Eugenijumi Kazimirovskiu, kurio 1934 m. paprašė nutapyti įstabų gailestingojo Dievo paveikslą, kurį, kaip ji pati aiškino, matė savo vizijoje dar prieš apsigyvendama Lietuvoje. Dabar šis paveikslas yra saugomas šalia Dominikonų bažnyčios, atskiroje šventovėje Vilniuje.

Na, o štai XVI a. pradėjus statyti Vilnių juosiančią gynybinę sieną, kartu su ja buvo pastatyti ir dešimtys vartų, tačiau iki šių laikų išliko tik vieninteliai – vienu miesto simboliu tapę Aušros vartai.

Akvilė Naudžiūnienė

XVII a. pradžioje karmelitų vienuoliai virš šių vartų pastatė koplyčią, kurioje iki šiol yra saugomas švenčiausios mergelės Marijos paveikslas, garsėjantis malonėmis ir stebuklais. Būtent dėl to šią vietą kiekvienais metais aplanko dešimtys tūkstančių tikinčiųjų iš viso pasaulio.

Daugiau įdomių istorijų apie šventąsias Vilniaus vietas galite sužinoti pažiūrėję reportažą.