Pasiruoškite lukštus

Internete gausu įvairių pasiūlymų, iš jų vienas sudomino tuo, kad kiaušinių raštas iki paskutinės minutės išlieka paslaptimi, kaip ir dažant svogūnų lukštais. Taigi, eksperimentas – želė margučiai.

Galima gaminti savo mėgstamą želė, tačiau aš rinkausi „paruoštukus“, kurių galima įsigyti parduotuvėje. Pasirinktas skonis – aviečių, vyšnių, agrastų, apelsinų.

Taigi, pradedame. Jums reikės tiek kiaušinių, kiek margučių norite sukurti. Kruopščiai nuplaukite
lukštą, tuomet smailiuoju adatos galu atsargiai pradurkite skylutę. Iš kurio galo – nėra skirtumo, svarbu, kad pradurta būtų tik viena lukšto pusė. Tuomet atsargiai šiek tiek padidinkite kiaurymę, kad pro ją būtų galima išvalyti kiaušinį. Kiaušinio lukšto vidų atsargiai išplaukite po srove. Aš džiovinau lukštą apvertusi anga žemyn, kad tikrai ištekėtų vanduo.

Kol kiaušinių lukštai džiūvo, paruošiau želė. Tiesa, kad nulupus lukštą želė išlaikytų formą, ją ruošiau su dvigubai mažiau vandens, nei rekomenduojama ant pakelio. Internete surastose gaminimo rekomendacijose siūloma naudoti švirkštą. Aš piltuvėlį padariau iš želė pakelio kampo – atkirpau norimo aukščio, iškirpau nedidelę kiaurymę, kad pratekėtų skystis, o gautą mažą konditerinį maišelį išverčiau, jog išlaikytų reikiamą formą.

Per savadarbius konditerinius maišelius dar skystą, bet jau pravėsusią želė supyliau į kiaušinių lukštus. Čia jau pasitelkite fantaziją, kaip paskirstyti spalvas ir skonius, tik prieš tai verta pasidomėti, ar skirtingų rūšių želė „nesipyksta“. Aš nenaudoju baltos želė su jokia kita, mat susluoksniavus ją su kivių skonio želė išėjo, švelniai tariant, nekokio kvapo tortas.

Norint išgauti ryškiai atskirtas spalvas, kiekvienas sluoksnis turi gerai sustingti. Aš norėjau sulieti spalvas, tad laukiau apie 20 minučių, tuomet užpyliau kitokios spalvos želė.

Reikės kantrybės

Visas darbas reikalauja kruopštumo, kad nesutrupintume lukšto, neprilaistytume želė: ji stingdama „priklijuos“ lukštą prie kiaušinio dėklo. O štai nulupti kiaušinį – dar vienas iššūkis. Teks susikaupti ir niekur neskubėti, skirkite laiką tik šiam darbui.

Interneto straipsniuose radau pasiūlymų trumpam įmerkti lukštą į karštą vandenį, kad jis ir po
juo esanti plėvelė šiek tiek aptirptų ir atkibtų nuo želės. Aš nusprendžiau surizikuoti ir lupti kiek kitokiu būdu. Pirma kiaušinius įdėjau į šaldiklį. Maždaug po pusvalandžio išėmiau ir šaukšteliu sudaužiau lukštą keliose vietose. Tuomet atsargiai pirmiausia nulupau lukštą, plėvelė dar liko ant želė. Tada atsargiai paėmusi kamputį išvyniojau kiaušinį lėkštėje.

Iki paskutinės minutės išliko intriga, kokie išeis margučiai. Be abejo, įgavus didesnės patirties galima sumanyti, kaip paversti lukštą, kad želė sustingtų skirtingais raštais.

Jei šeimoje turite želė mėgėjų, šis pavasariškas ir gaivus desertas ne tik papuoš stalą, atrodys išties originaliai, bet ir nudžiugins smaližius.

Linkiu kiekvienam drąsiai išnaudoti savo fantaziją ir mėgautis atradimais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją