Įrodyta – vištų laikymo būdas turi įtakos kiaušinių kokybei

Kiaušiniai – vienas iš vertingiausių ir maistingiausių maisto produktų. Juose daug žmogaus organizmui reikalingų medžiagų: vidutinio dydžio kiaušinyje galima rasti apie 75 proc. vandens, po 12 proc. baltymų ir riebalų, vitaminų ir mineralinių medžiagų. Kiaušinio trynyje randama geležies, vitaminų A ir D, fosforo, kalcio, tiamino ir riboflavino, o baltyme – vertingų aminorūgščių, natrio, sieros, chloro, kalio, B grupės vitaminų.

Vis dėlto, vizualiai kiaušiniai gali būti labai skirtingi – jie skiriasi savo dydžiu, spalva. Taip pat skiriasi ir juos padėjusių vištų laikymo sąlygos. Ar šie skirtumai turi įtakos ir paties kiaušinio maistingumui?

Kaip teigia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektorė ir vyriausioji veterinarijos gydytoja Indra Urbonavičiūtė, vištų dedeklių produktyvumui ir kiaušinio kokybei didelę įtaką daro subalansuotas lesinimas. Todėl ir vištų laikymo būdas išties turi įtakos kiaušinio maistingumui.
Vištos

„Paukštininkystės ūkiuose vištos lesinamos atsižvelgiant į paukščių genetines savybes, produktyvumą ir laikymo sąlygas. Lesinimas subalansuotais lesalais pagerina maistinių medžiagų įsisavinimo efektyvumą, gaunami geros kokybės kiaušiniai. Laisvai laikomų vištų kiaušiniuose aptinkamas mažesnis kiekis cholesterolio, randamas ir didesnis kiekis vitamino E, daugiau vitamino D ir biotino, bei omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių“, – teigia I. Urbonavičiūtė.

Nors vištos laikymo sąlygos turi įtakos kiaušinio maistingumui, kiti skirtumai, tokie kaip kiaušinio spalva ar dydis, jaučiami tik vizualiai.

„Kiaušinio trynio spalva priklauso ne nuo vištos auginimo būdų, bet nuo gaunamo lesalo. Pavyzdžiui, burokėliai tryniui suteiks tamsesnę, o kukurūzai ar kitos šviesios grūdinės kultūros – šviesesnę spalvą. Kiaušinio lukšto spalva priklauso nuo vištų veislės. Vienos vištos deda baltus, kitos rudus, trečios melsvus, ketvirtos dar ir margus kiaušinius. Tačiau lukšto spalva neturi įtakos kiaušinio kokybei“, – pažymi I. Urbonavičiūtė.

Narvus vadina praeitimi: o ką kiti vištų laikymo būdai reiškia kiaušiniui?

Auga“ ekologinių produktų vystymo vadovas Laurynas Miškinis pažymi, kad šiandien išskiriami 4 vištų laikymo būdai. Vištos gali būti laikomos narvuose, ant kraiko, laisvai ar auginamos ekologiškai.

„Apie narvus net nekalbėkime – tai jau yra praeitis ir tikėkimės, kad jos ten nebegrįš. Tačiau vištų, laikomų ant kraiko, laisvai ir auginamų ekologiškai sąlygos skiriasi. Skirtumas labai paprastas – vištos, laikomos ant kraiko, nėra sugrūstos narvuose, bet jos niekada neišeina į lauką. Jos nemato dienos šviesos ir visas jų gyvenimas praeina uždaroje patalpoje. Tuo tarpu auginamos laisvai ir ekologiškai išeina į lauką“, – esminį vištų laikymo sąlygų skirtumą įvardija L. Miškinis.

Vienkiemis

Jis taip pat pažymi, kad vištų laikymo sąlygos turi įtakos ir kiaušinio kokybei. Pirmiausia tai užtikrina įvairesnį mitybos racioną vištai, o mitybos racionas turi įtakos ir galutiniam jį gaminančio gyvūno produktui – kiaušiniui.

„Skirtingais būdais laikomų vištų kiaušiniai skiriasi ne tik iš gyvūnų gerovės aspekto – tai ne vien klausimas apie tai, kuri višta laimingesnė. Višta, kuri išeina į lauką, pagauna kokį vabaliuką, suvalgo kokį sliekiuką. Jos maisto racionas yra kitoks, negu visiškai kontroliuojamas pašaras, kuris taip, kad būtų maksimali išeiga ir kokybė“, – sako L. Miškinis.

Skaitome, kas parašyta ant kiaušinio: į ką dar atkreipti dėmesį?

Vis dėlto, kiaušinio ženklinimas pagal jį padėjusios vištos laikymo būdą – tik vienas iš kriterijų, kuriuo remiamės ieškodami kokybiškų kiaušinių. VMVT inspektorė ir vyriausioji veterinarijos gydytoja Indra Urbonavičiūtė išskiria, kad pagal savo kokybę kiaušiniai skirstomi į A ir B klases. Prekybos vietose gali būti parduodami tik A klasės kiaušiniai. Informacijos apie kiaušinius galima rasti ir atidarius dėžutę: tad kuo dar gali skirtis kiaušiniai?

Kiekvienas kiaušinis turi antspaudą su informacija, susidedančia iš skaičių ir raidžių derinio. Skaičius 0 nurodo, kad kiaušiniai į parduotuvių lentynas atkeliavo iš ekologinio ūkio, 1 – kad kiaušinius sudėjo laisvai po lauką vaikščiojančios vištos, 2 – kiaušiniai surinkti iš paukštynuose ant kraiko laikomų vištų, 3 – kiaušinius padėjo narvuose laikomos vištos.

Kiaušinio ženklinimas

Vidurinė kodo dalis nurodo šalies kodą, kurioje laikomos vištos dedeklės. Lietuvoje padėti vištų kiaušiniai ženklinami raidėmis LT, Lenkijoje – PL, Latvijoje – LV, Ukrainoje – UA. Trečioji ženklo dalis nurodo dedeklių vištų ūkio veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, kad laikymo vieta yra kontroliuojama šalies, kurioje buvo pagaminti kiaušiniai, kompetentingos tarnybos. Taip pat ant pakuočių nurodytas kiaušinių dydis, kiekis ir rekomendacija „nusipirktus kiaušinius laikyti šaltai“.

I. Urbonavičiūtė pažymi, kad kiaušinius rekomenduotina pirkti tik iš oficialių prekybos vietų ar ūkininkų, kurie parduoda suženklintus kiaušinius.

„Jei kiaušiniai suženklinti, vadinasi, laikymo vieta ir kiaušinių pakavimas yra kontroliuojamas kompetentingos tarnybos. Jeigu perkate neženklintus – pasistenkite daugiau sužinoti apie kiaušinių pardavėją, ar jis tikrai užsiima vištų dedeklių auginimu ir prekybos vietoje pateikia savo duomenis, kaip to reikalauja teisės aktai. Smulkiems ūkininkams, laikantiems ne daugiau kaip 50 vištų, yra suteiktos lengvatos. Savo ūkyje išaugintų vištų kiaušinių pardavimui turgavietėse, jie gali kiaušinius parduoti neženklintus, tačiau pardavimo vietoje reikia nurodyti ūkio pavadinimą ir adresą“, – sako I. Urbonavičiūtė.

Kas išduoda nekokybišką kiaušinį: ypač svarbu paisyti galiojimo laiko

Inspektorė pataria, kad prieš perkant kiaušinius reikėtų įvertinti ne tik kiaušinių pakuotę, bet ir kiaušinių išvaizdą. Svarbu atkreipti dėmesį, ar jie švarūs, ar lukštai neįskilę, be deformacijų, pašalinių medžiagų ar kvapo.

„Ant šviežio kiaušinio lukšto yra natūrali matinės spalvos apsauginė plėvelė, kuri saugo kiaušinį nuo mikroorganizmų patekimo. Senų kiaušinių paviršius tampa blizgus, ypač į tai būtina atkreipti dėmesį perkant kiaušinius turgavietėje. Siekiant išsaugoti apsauginę plėvelę, nupirkto kiaušinio iškart nereikėtų plauti ir namuose iki maisto ruošimo kiaušinius laikyti neplautus“, – įspėja I. Urbonavičiūtė.
Kiaušiniai

Anot jos, įsigytų kiaušinių kokybė ir jų tinkamumo vartoti laikas priklauso nuo laikymo sąlygų ir temperatūros: kuo temperatūra aukštesnė, tuo trumpesnis kiaušinių tinkamumo vartoti terminas.

„Labai svarbu vengti staigių temperatūros svyravimų, kad ant kiaušinio lukšto nesusidarytų drėgmės kondensatas. Rekomenduojama kiaušinius namuose laikyti šaltai, geriausia – buitiniame šaldytuve, tačiau ne jo durelėse, o lentynoje. Kiaušinius reikėtų laikyti pakuotėje, su kuria jie buvo pirkti – taip bus lengviau sekti jų tinkamumo vartoti terminą. Žali kiaušiniai negali liestis su kitais maisto produktais“, – pataria I. Urbonavičiūtė. Kiaušinių laikymas durelėse nepatariamas dėl minėtų temperatūros svyravimų, kurie šaldytuvo durelėse jį atidarius jaučiasi akimirksniu.

Perkant kiaušinius, svarbu atkreipti dėmesį ir į galiojimo datą, kuri yra pateikiama ant produkto pakuotės. Kiaušinių tinkamumo vartoti terminas yra 28 dienos – tiek laiko kiaušiniai išlaiko savo vertingiausias savybes. Ant kiaušinių pakuočių yra nurodomas terminas „geriausias iki“, tačiau inspektorė pastebi, kad namie kiaušiniai užsibūna šaldytuvuose ir ilgiau.

„Veiksmingiausias būdas sumažinti bet kokią riziką bei prailginti produktų galiojimą – laikyti juos šaldytuve. Tačiau praėjus 3 savaitėms po galiojimo termino pabaigos, net ir šaltai laikyti produktai kelia didesnį pavojų užsikrėsti salmonelėmis. Ilgai laikomų kiaušinių lukštai nusidėvi, atsiranda daugiau galimybių bakterijoms daugintis ir patekti nuo lukšto į kiaušinio vidų“, – įspėja inspektorė.

I. Urbonavičiūtė rekomenduoja kiaušinius laikyti šaldytuve, nes taip laikant lėtėja bakterijų dauginimasis ir augimas ant lukšto, tai sumažina ar padeda išvengti jų patekimo į kiaušinį. Taip pat ji pataria namie kiaušinius laikyti gamintojo pakuotėje, kurioje ir nusipirkote, nes žali kiaušiniai neturi liestis su kitu maistu, be to, pakuotė pasitarnaus kaip informacijos šaltinis, sekant kiaušinių galiojimo terminą.
Kiaušiniai prekybos lentynoje

„Liaudyje populiaru kiaušinio šviežumą tikrinti panardinant jį į stiklinę ar dubenėlį su vandeniu. Kuo senesnis kiaušinis, tuo sunkiau jis skęsta. Seni kiaušiniai dažniausiai išsilaiko vandens paviršiuje ar arti jo, tokio valgyti jau nebereikėtų. Jeigu į vandenį įmerktas kiaušinis nugrimzta ir atsigula ant šono – kiaušinis yra visiškai šviežias“, – sako I. Urbonavičiūtė.

Pirkėjų įpročiai keičiasi: į tai atsižvelgia ir prekybos tinklai

Nors įprastai pirkėjai, ieškodami kiaušinių, pirmiausia atkreipia dėmesį į kiaušinių galiojimo laiką, šiandien vis dažniau kokybę jie vertina pagal dar vieną papildomą kriterijų – vištų laikymo būdą nurodantį skaičių. Apie tai, kokius pirkėjų įpročius renkantis kiaušinius pastebi prekybos tinklai, pakalbinome „Lidl Lietuva“ atstovę ryšiams su visuomene Liną Skersytę.

Ji pažymi, kad tvarumo, socialinės atsakomybės ir gyvūnų gerovės klausimai yra labai aktualūs, todėl pirkėjams siūlomas platus kiaušinių asortimentas, kuriame yra ir laisvėje, ir ant kraiko auginamų vištų kiaušiniai, taip pat ir ekologiškų kiaušinių.

„Pastebime, kad pirkėjai vis dažniau renkasi būtent tvaresnį asortimentą ir atsižvelgia į tai. Taip pat pirkėjai vis daugiau skiria dėmesio tvariam asortimentui, todėl esame išsikėlę tikslus ir įsipareigojimus dėl narvuose laikomų vištų kiaušinių“, – sako L. Skersytė.

„Esame įsipareigoję iki 2024 metų pabaigos išimti narvuose laikomų vištų kiaušinius iš kiaušinių asortimento, taip pat nebenaudoti narvuose laikomų vištų kiaušinių „Lidl“ privačių prekių ženklų produktų gamyboje nuo 2025 metų pabaigos. Kol bus pasiekti minėti tikslai, ant kraiko ir laisvai laikomų vištų kiaušinių dalis asortimente bus palaipsniui didinama“, – teigia L. Skersytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)