Putpelių ūkį Molėtų rajone gyvenanti šeima įkūrė palyginti neseniai – 2020 metais. Idėja sutuoktiniams kilo iš noro gyventi kaime ir čia užsiimti kokia nors netradicine ūkine veikla, o galiausiai sužavėjo ir konkreti paukštininkystės rūšis.

„Gyvenime buvo etapas, kai svarstėme, kur gyventi – mieste ar kaime. Širdis visada traukė arčiau gamtos. Tada nemaža dalis pažįstamų žmonių nesuprato tokio tuo metu nepopuliaraus mūsų sprendimo – gyventi kaime, – pasakoja Kristina. – Na, o kai gyveni kaime, natūraliai galvoji, ką gali nuveikti, kuo užsiimti. Norėjome kažkiek netradicinio ūkio. Prieš jį įkuriant domėjomės įvairiomis ūkininkavimo galimybėmis ir būtent ši paukštininkystės rūšis mus sudomino. Taip ir gimė mintis įkurti putpelių ūkį.“

Moteris atsimena iš pradžių apie putpelių auginimą norėjusi įgyti teorinių žinių, todėl aktyviai skaitė mokslinę užsienio literatūrą, o praktinių žinių įgijo jau pradėjusi auginti šiuos paukščius.

„Taip pat įsigiję pirmąsias putpeles konsultavomės ir su kitais augintojais, kurie geranoriškai pasidalino savo patirtimi“, – prisimena ūkininkė.

Putpelių ūkis

Vadina kaimišku sporto klubu

Nors, kaip sako Kristina, šis šeimos ūkis yra mažas, bet jame šiuo metu auginami net keli šimtai putpelių.

„Ir nors, regis, putpelės – maži paukšteliai, bet veiklos jas prižiūrint yra nemažai, – neslepia „Delfi“ pašnekovė. – Ūkis nėra mechanizuotas, tad kiekviename žingsnyje reikia pridėti ranką. Juokauju, kad mums čia toks kaimiškas sporto klubas.“

Ūkininkė pasakoja, kad pati šeria ir girdo putpeles, surenka kiaušinius, juos rūšiuoja bei pakuoja. Taip pat reikia tvarkyti patalpas, palaikyti švarą. Jai padeda ir vyras – kaip sako pašnekovė, jis daugiausia užsiima techniniais darbais.

Pasak putpelių ūkio savininkės, šie paukščiai yra jautrūs, todėl jiems reikia specifinių gyvenimo sąlygų.„Geriausia, kai yra nuolatinė ventiliacija, palaikoma pastovi patalpų temperatūra, pakankamas šviesos ir poilsio laikas. Taip pat putpelių auginimui reikia girdyklų, šėryklų ir kitos įrangos. Norit prekiauti kiaušiniais, reikia įsirengi ir gamybines patalpas, atitinkančias Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimus. O ir šiaip darbo jas prižiūrint yra tikrai nemažai“, – vardija pašnekovė.

Tačiau Kristina džiaugiasi atradusi mėgstamą veiklą ir sako, kad putpelių kiaušinius valgo kiekvieną dieną, bei rekomenduoja ir kitiems.

Putpelių ūkis

„Juos galima kepti, virti, iš jų gaminti įvairius patiekalus – salotas, omletą. Jais galima gardinti glotnučius, valgyti kaip užkandį ar pagrindinį patiekalą, – receptų idėjomis dalijasi ūkininkė. – Be to, putpelių kiaušinių galiojimo laikas gerokai ilgesnis nei įprastų kiaušinių. Laikant juos šaldytuve, jie išlieka tinkami vartojimui apie 60 parų.“

Kristina putpelių kiaušiniais prekiauja įvairiose krautuvėlėse bei, sulaukusi didesnių užsakymų, juos pristato pirkėjams asmeniškai. Taip pat ji pastebi, kad Velykiniu laikotarpiu kiaušinių poreikis padidėja – atsiranda daugiau pirkėjų, norinčių, kad ant jų Velykinio stalo puikuotųsi ne tik įprasti vištų, bet ir putpelių kiaušiniai.

Galima valgyti ir su lukštu

Savo ruožtu gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė sako, kad tiek vištos, tiek putpelės kiaušiniai yra lytinės ląstelės, todėl jų sudėtis yra panaši. Pasak jos, kiaušinio baltymas turi visas žmogui nepakeičiamas amino rūgštis, todėl laikomas etaloniniu baltymu. Kiaušiniai taip pat yra vitaminų šaltiniai. Biotino, B12, vitamino K, E kiekis kiaušiniuose yra pakankamai didelis, juose yra ir mineralinių medžiagų: geležies, fosforo, magnio, kalcio, natrio, jodo, cinko. Na, o kiaušinio trynį sudaro baltymai, riebalai ir angliavandeniai, aiškina dietologė.

Putpelių ūkis

Vis dėlto D. Pipiraitė-Lazarevičienė atkreipia dėmesį, kad putpelių kiaušiniai yra ypatingi. Jie ne tik pasižymi didesniu maistingumu, bet šio paukščio kiaušinius netgi galima valgyti ir su lukštu – jame gausu kalcio.

„Pagal maistinę vertę putpelių kiaušiniai yra maistingesni už vištų kiaušinius. Juose didesnę dalį sudaro trynys, juose daugiau fosforo, geležies, vitaminų, antioksidantų, – vardija gydytoja. – Taip pat juos galima valgyti su lukštu. Tokiu atveju, jie turi būti kruopščiai nuplauti ir išvirti.“

Taip pat D. Pipiraitė-Lazarevičienė akcentuoja, kad svarbu atkreipti dėmesį į tai, su kokiais pagardais kiaušiniai yra valgomi. Pašnekovės teigimu, žmonės dažnai renkasi juos pagardinti daug riebalų turinčiais produktais (majonezu, sviestu ar šonine), o tai nėra gerai sveikatai. Taip pat gydytoja dietologė nerekomenduoja kiaušinių dažnai valgyti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu ar turintiems didelę širdies ligų riziką.

Ūkininkė Kristina dalijasi ir paprastai paruošiamo patiekalo, kuris gali būti serviruojamas ant Velykinio stalo, receptu. Tai – baklažanų pica su putpelių kiaušiniais.

Baklažanų pica su putpelių kiaušiniais

„Baklažanus supjaustome, apšlakstome aliejumi, pabarstome druska ir apkepame orkaitėje. Tada dedame mėgstamą sūrį (fetą ar fermentinį sūrį), pomidorus ir alyvuoges, o į vidurį įmušame putpelių kiaušinuką. Tada vėl pašauname į orkaitę ir skanaujame”, – receptu dalijasi Kristina.

Baklažanų pica su putpelių kiaušiniais
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)