Statulą sukūrė Rapa Nui žmonės – salos gyventojų protėviai, kilę iš Polinezijos. Tai monolitinės akmeninės figūros, paprastai pagamintos iš suakmenėjusių vulkaninių pelenų, turinčios pailgus paviršius ir, kaip manoma, buvo pastatytos daugiau nei prieš 500 metų.

„Kaip suprantu, tai pirmas kartas, kai šiame ežere kažkas buvo rasta“, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė archeologas José Miguelis Ramírezas. Ežero vaga buvo prieinama tik neseniai, kai ji pradėjo džiūti 2018 m. M. Ramírezas sakė, kad gali būti, kad Rapa Nui salos žmonės bandė perkelti statulą anksčiau, kai ežeras buvo išdžiūvęs.

Velykų sala, Čilė

Vietą prižiūrinčios Ma'u Henua čiabuvių bendruomenės direktorius Ninoska Avareipua Huki Cuadros sakė AFP, kad ežeras pastaruosius 200–300 metų buvo trijų metrų gylio, o tai reiškia, kad niekas negalėjo šios statulos pajudinti.

Buvo sudaryta savanorių komanda iš trijų Čilės universitetų, kurie dirbo prie šio projekto, skirto atkurti pelkę ugnikalnio krateryje. Atrasta statula yra 1,6 m aukščio, mažesnė nei šimtai panašių statulų saloje. Ji buvo rasta gulinti ant šono ežero dugno viduryje. Ji apibūdinta kaip „pilnavertė su atpažįstamais bruožais, bet be aiškaus apibrėžimo“.

„Tai, ką matėme šiandien, yra labai svarbu, nes tai yra Rapa Nui žmonių istorijos dalis“, – sakė kitas Ma'u Henua lyderis Salvadoras Atanas. Skulptūros yra Rapa Nui dvasinio atsidavimo figūros, įkūnijančios iškilaus protėvio dvasią. Kiekviena jų buvo laikoma gyvu žmogaus įsikūnijimu.

Velykų sala, dar žinoma kaip Rapa Nui, yra saugomas nacionalinis parkas ir UNESCO paveldo objektas, kurį XIX amžiaus pabaigoje aneksavo Čilė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją