Bėgant metams ši simbolika išpopuliarėjo visoje Amerikoje, o vėliau ir visame vakarų pasaulyje bei Lietuvoje. Su šiais nuotaikingais gyvūnais mus supažindina dekoratyvinių triušiukų veisėja Inga Razgunaitė-Motiejūnienė.

Pasak triušiukų veisėjos, ją labiausiai paperka gyvūnėlių meilumas ir švelnumas, nors susidraugauti galima ne su visais triušiukais.

„Kiekvienas iš jų turi savo charakterį, jie būna skirtingi, ir ramūs, ir neramūs, ypatingai patelės gali būti agresyvios, bet šiaip, kai juos nuolatos prižiūri – susidraugauji“, – pasakoja I. Razgunaitė-Motiejūnienė.

Moteris priduria, kad su triušiukais jau galima susidraugauti nuo 1 mėn. amžiaus.

„Kai jis truputėlį paauga, su juo jau galima draugauti, aišku, nuo mamytės juos atskiriame nuo 2 mėn., tada jau gali pilnai su juo draugauti ir jis gali keliauti į naujus namus“.

Ingos teigimu, triušiukai reikalauja daug dėmesio, o kas juos augina namuose, gali susidurti su tuo, jog gyvūnėliai prašys iš šeimininko dėmesio.

„Šiaip triušis nėra tas gyvūnas, kurį reikia visada laikyti rankose, jie daugiau savarankiški, jie patys ateina, kada nori, kad juos paglostytų ar kad juos pačiupinėtų. Svarbiausia, kad jie turėtų vandenuko ir šieno, nes jiems svarbiausias maistas yra tas šienelis, vėliau dar duodama kažkokių skanukų, specialių pašarų, grūdų, taip vadinamo kombikormo, vitaminų ir t.t. Kas namie laiko, reikalingas arba narvelis, arba aptvarėlis“, – dalinasi Inga.

Investicija yra didelė ir dažniausiai neatsiperka

Žmonės ginčijasi, kad triušiukų jau negalima laikyti aptvaruose, nes jie yra aktyvūs, žaismingi, norintys daug judėti, kaip ir šunys ar katės. Pasak Ingos, kas turi vieną ar du triušiukus, gali juos laikyti atvirai, tačiau turint jų 100, tai yra sunku, nes vietos tam nėra daug. Kalbant apie finansinę pusę, triušiukų veisėja pasidalino, kad išlaikymas ir priežiūra kainuoja daug.

„Tu užsiimi ne dėl verslo, bet tiesiog iš meilės gyvūnams, nes investicija tikrai yra didelė ir dažniausiai neatsiperka“, – kalbėjo Inga.

Pašnekovė pasidalino, kad šie mieli gyvūnai iškrečia ir išdaigų, pasak jos, pasitaikė atvejų, kai triušiukai pabėgdavo iš narvelio arba prasigrauždavo sienas, kad patektų pas kitus triušiukus. Tiems, kurie planuoja įsigyti triušiuką, veisėja pataria paslėpti laidelius ir susitaikyti, kad tapetus triušiukai gali pagraužti.

„Arba duoti triušiukui kuo užsiimti, pavyzdžiui, pagraužti medžio šakalę, ar kartoną, galbūt taip nenusitaikys į tapetus“, – kalbėjo I. Razgunaitė-Motiejūnienė.

Pasak veisėjos, šie gyvūnai tiks žmonėms, kurie turi daug kantrybės, nes kiekvienas jų turi savo charakterį.

„Kol juos pripratini, tikrai reikia daug kantrybės. Reikės ir valyti, ir prižiūrėti, jie nebus tokie kaip šuniukai, išvedi į lauką ir jis ten viską padarė, čia jau viską namie daro“, – sako triušiukų veisėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją