Velykų boba – tai „atėjūnas“, kurį galėjo sau leisti tik pasiturintys žmonės. Metai iš metų šis Velykų simbolis prigijo ne vienoje šalyje. Maisto istorijos tyrinėtojai nurodo, kad kepinys jau tapo tradiciniu Vidurio ir Rytų Europos virtuvių (rusų, ukrainiečių, lenkų, lietuvių, vokiečių, Balkanų tautų, žydų aškenazių) Velykų pyragu. Tad kaip iškepti tobulą Velykų bobą? „Lidl Lietuvos“ atstovė Dovilė Ibianskaitė pasidalijo receptu, kuris nudžiugins kiekvieną šeimininkę.

Jums reikės: 200 ml pieno, 125 g sviesto, 150 g cukraus, 500 g miltų, 50 g „Pilos“ plakamosios grietinėlės, 30 g mielių, 4 ekologiškų kiaušinių (3 kiaušinių trynių ir 1 kiaušinio pyragui aptepti), 1 citrinos, 100 g razinų (galima naudoti džiovintas spanguoles, šviežius ar šaldytus juoduosius serbentus, mėlynes), šiek tiek „Belbake“ vanilės ekstrakto, druskos.

Pirmiausia dideliame dubenyje sumaišome mieles ir cukrų, užpilame šiltu pienu (naudokite maždaug 50 ml pieno) ir įberiame šaukštą miltų, vėl išmaišome ir pridengiame rankšluostėliu – dubenį su mielėmis laikykite uždengtą apie 30 minučių.

Kol mielės kyla, pasiruošiame kitus ingredientus – išlydome sviestą, tačiau jo neužviriname, atskirame inde pašildome likusį pieną, į atskirą dubenį įmušame trijų kiaušinių trynius ir išplakame su puse šaukšto cukraus, įberiame žiupsnį druskos ir vėl išmaišome. Razinas ar kitas džiovintas uogas nuplikome vandeniu ir palaikome šaltame vandenyje, vėliau uogas nusausiname ir sumaišome su puse šaukšto miltų, kad pasidengtų. Nedideliame indelyje nutarkuojame citrinos žievelę.

Atidengiame mieles, įberiame dalį miltų ir maždaug pusę pašildyto pieno, gerai išmaišome. Į tešlą suberiame likusį cukrų, supilame maždaug pusę kiaušinių trynių ir cukraus masės, šiek tiek sviesto – vėl kartojame ingredientų bėrimo eiliškumą (pienas, tryniai, miltai, sviestas ir t. t.), kol juos visus sumaišome. Pabaigoje supilame grietinėlę, šlakelį vanilės ekstrakto ir tarkuotą citrinos žievelę. Tešlą gerai sumaišome šaukštu ar mentele ir išminkome rankomis, po kelių minučių tešlą grąžiname atgal į dubenį ar ant stalo ir pridengiame rankšluostėliu, palaukiame apie 40 minučių.

Tešlą sudedame į paruoštą kepimo formą su skyle viduryje, palaukiame apie 10–15 min., kad nusistovėtų, ir atsargiai aptepame pyrago viršų kiaušinio plakiniu. Kol laukiame, įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros ir pašauname pyragą. Kepame apie 45–50 minučių. Tik būkite atsargūs ir neperkepkite bobos – jeigu naudojate platesnę skardą ar kepimo indą su skyle viduryje, pyragas gali iškepti greičiau.

Jei esate saldėsių mėgėjas ir vieno pyrago šventei tikrai per mažai, galite pasilepinti karštomis bandelėmis, pagardintomis uogomis ir cinamonu.

12-ai porcijų reikės: 450 g miltų, 150 ml pieno, 50 g sviesto, 50 g „Belbake“ smulkaus cukraus
kepiniams, 1 kiaušinio, 15 g mielių, 50 ml vandens, šiek tiek aliejaus ar sviesto dubeniui ištepti, žiupsnelio druskos.

Dekoravimas ir pagardai, reikės: 100 g džiovintų serbentų (galite naudoti ir razinas, džiovintas mėlynes ar spanguoles), 1 šaukštelio cinamono, dekoruoti – 4 šaukštų miltų ir 2 šaukštų cukraus.
Miltus, mieles, smulkų cukrų ir druską suberkite į dubenį, kartu suberkite ir džiovintus vaisius bei prieskonius, gerai išmaišykite. Pašildykite pieną, atskirai pašildykite vandenį, ant silpnos kaitros išlydykite sviestą, bet neužvirinkite, atskirame indelyje išplakite kiaušinį – visus šiuos ingredientus paeiliui supilkite į sausų ingredientų dubens viduryje padarytą duobutę ir gerai išmaišykite. Jeigu tešla per skysta, įberkite dar šiek tiek miltų, jei per tiršta, įpilkite šlakelį šilto vandens.

Pirmiausia tešlą maišykite naudodami medinį šaukštą ar mentelę, vėliau minkykite rankomis dubenyje arba ant miltais pabarstyto paviršiaus. Aliejumi ar sviestu ištepkite atskirą dubenį, į jį perkelkite tešlą ir uždenkite švariu rankšluostėliu – laikykite šiltai apie 1 val., kad pakiltų.

Iškilusią tešlą perkelkite atgal ant miltais pabarstyto paviršiaus, šiek tiek paminkykite ir padalykite į 12 lygių dalių – kiekvieną dalį suformuokite į lygų rutulėlį ir įdėkite į sviestu išteptą kepimo skardą; tarp bandelių palikite šiek tiek vietos, nes jos padidės.

Nedideliu peiliu bandelių viršuje įpjaukite kryželį ir skardą su bandelėmis uždenkite drėgnu rankšluosčiu, palikite šiltoje vietoje apie 20 minučių. Kol bandelės atidėtos, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, jeigu naudojate ventiliatoriaus funkciją, arba iki 200 laipsnių temperatūros.

Prieš kepdami bandeles, atskirame inde sumaišykite miltus ir cukrų, kad gautumėte tirštą masę. Ją sudėkite į dekoruoti skirtą maišelį ir išspauskite ant bandelių viršaus ten, kur anksčiau įpjovėte kryželius. Kepkite bandeles apie 12–15 minučių arba kol įgaus švelniai auksinę spalvą. Dar karštas apšlakstykite vandens ir cukraus tirpalu.
Jei norisi ne tik saldžių kepinių, galite palepinti save ir svečius mieliniu pyragu su lašinukais.

Jums reikės: 200 ml pieno, 450 g miltų, 60 g cukraus, 7 g sausų mielių, 3 kiaušinių, 1 šaukštelio druskos, 300 g lašinukų, šiek tiek vandens arba pieno pyrago viršui aptepti.

Tešlai gaminti skirtą pieną, sausas mieles bei cukrų sumaišykite dideliame inde ir palikite kuriam
laikui, kad suputotų. Tuomet į dubenį kartu su mielėmis supilkite du šiek tiek paplaktus kiaušinius, suberkite druską ir dar kartą gerai išmaišykite, vėliau suberkite miltus ir minkykite. Jeigu tešla per skysta, įberkite dar šiek tiek miltų, jei per tiršta, įpilkite šlakelį šilto vandens. Išminkytą tešlą įdėkite atgal į dubenį ir uždenkite švariu rankšluostėliu, laikykite šiltai, kad tešlos kiekis padvigubėtų.

Tešlai kylant, metas paruošti įdarą – lašinių gabalėlį supjaustykite nedideliais kąsneliais ir pakepinkite keptuvėje su norimais prieskoniais. Įdarui paruošti galite naudoti ir svogūnus – pyragas bus sotesnis, tačiau nutols nuo įprastų desertų. Leiskite, kad įdaras atvėstų, o orkaitę tuo metu įkaitinkite iki 180 laipsnių, jeigu naudojate ventiliatoriaus funkciją, arba iki 200 laipsnių temperatūros.

Pakilusią tešlą perminkykite ir iškočiokite į didelį kvadratą, tuomet tešlos viršų pabarstykite norimais prieskoniais, tolygiai sudėkite lašinukus ir suvyniokite. Ritinį galite tiek perpjauti perpus ir „supinti“, tiek įpjauti keliose vietose, tiek supjaustyti riekelėmis ir kepti mažesnes bandeles. Kad ir kokį būdą pasirinktumėte, leiskite suformuotam pyragui šilumoje pakilti dar bent 1 valandą.

Pakilusio pyrago ar bandelių viršų patepkite kiaušinio trynio ir vandens arba pieno plakiniu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30–40 min. arba kol viršus pradės blizgėti. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją