Virtuvės šefas, VMG įkūrėjas ir idėjinis lyderis, knygų autorius Alfas Ivanauskas kaip niekad atviras: „Nustokime pagaliau vergauti bereikalingiems niekučiams, atsisakykime niekur nevedančių įpročių, brangius patiekalus pakeiskime į pagalbą sunkiau gyvenantiems, dažykime ne keliasdešimt, o po vieną kiaušinį kiekvienam. Velykos – tai ne kičo, ne pasirodymo prieš kitus, ne madų vaikymosi metas, o nuostabi atgimimo šventė, kurioje svarbus mūsų šeimos tradicijų puoselėjimas, maisto kultūra, aplinkos saugojimas, mūsų požiūris į tai, kas šiandien svarbu. Velykų stalo nuotraukos, kuriomis dalijamasi tądien socialiniuose tinkluose, tampa ne tik sveikinimais, bet ir mūsų įvaizdžio bei požiūrio daugelio klausimo dalimi“.

Dekoracijų dairykitės gamtoje

„Bendra Velykų tendencija, kaip ir Kalėdų metu, pas mus vis dar išlieka ta pati – parduotuvės užkraunamos šventiniu dekoru, kurį nusipirkus ir panaudojus šventinę dieną, nukišame kur nors giliai, kur jis guli nenaudojamas ir niekam nereikalingas. Tad tikrai kviečiu susilaikyti ir nepirkti tų vienadienių prekių, kurios skirtos specialiai Velykoms – nei lėkštučių, nei dubenėlių ar servetėlių su zuikiais, kiaušiniais ir kita velykine atributika, nes tai yra visiškas pinigų švaistymas ir tvarumo nepuoselėjimas. Geriau tuos pinigus investuoti į geresnį, kokybiškesnį maistą, tvaresnį papuošimą, kokią nors prasmingą veiklą tos šventės metu“, – pataria A. Ivanauskas.

Virtuvės šefas įsitikinęs, kad savo namus galima papuošti daug gražiau iš to, kas auga laukuose, darže, sode ar miške: „Gamtoje apstu gražių pavasarinių daigų, žalumos, kuria galima nuostabiai dekoruoti savo namus. Šviežios gėlės, švieži želmenys, šakos su pumpurais, besiskleidžiančios šakelės ar jau žydinčios – galite rinktis bet kurį variantą ir jūsų namai kvepės gaiva, bus gražu, simboliška ir kartu šventiška. Nepamirškite šviesių tonų žvakės, kurios liepsna priduos jaukumo ir šilumos namams. Jūsų marginti kiaušiniai yra tas dekoras, kurio tądien labiausiai reikia, aišku, jei tų margučių bus ne kelios dešimtys“.

Siūlomos madų tendencijos namuose gali atrodyti kvailai

„Geltona, žalia ir balta yra tos trys spalvos, kurios visada buvo ir bus populiarios per Velykas. Jos visos turi savo prasmę, simboliką. Geltona spalva yra šviesos, saulės spalva. Balta, kaip ir kiaušinio spalva, simbolizuoja naują pradžią. Žalia – tai bundanti gamta“, – sako virtuvės šefas.

A. Ivanauskas atkreipia dėmesį, kad nereiktų pulti į kraštutinumus ir galvoti, kaip savo stalą nuspalvinti geltonai, kuri šiais metais sakoma, kad yra madinga, o rinktis tai, kas šiuo metu yra gamtoje. „Galima stalą papuošti ir kopūstais, nereikia dirbtinių samanų ar šieno, kurie nesuyra. Nebūkime madų ar spalvų vergais, geriau būkime vergais gražių estetiškų dalykų, kuriuos galime patys susikurti“.

Virtuvės šefas sako, kad jeigu jūsų namai yra skandinaviško stiliaus ir juose pulsuoja minimalizmas, kur nėra jokių geltonos spalvos atspalvių, tai jei sugalvosite šia spalva puošti namus, tai viskas gali atrodyti ne tik neskoningai, bet ir labai juokingai. Šiuo atveju, reiktų galvoti ne apie madas, o apie savo namus, savo šeimą, kad papuošimas neprieštarautų šeimos įsitikinimams, vertybėms, jeigu jos yra apie tvarumą, daiktų saugojimą, nešvaistymą nei pinigų, nei laiko ieškant bereikalingų pirkinių.

Apgalvokite savo šventinį stalą – tegul jis būna kuklesnis, bet ypatingas

„Žmonės dažnai fotografuoja, filmuoja savo šventinius stalus, deda visus tuos vaizdus į socialinius tinklus. Iš jų labai greitai ir gan tiksliai galima suprasti, koks žmogus tai yra. Jeigu ant perkrauto maistu stalo matosi ir visi parduotuviniai velykiniai niekučiai, tai tik parodo jo požiūrį į vartotojiškumą ir visišką netvarumą. Kad žmogui visiškai nesvarbu, kaip visa tai pagaminta, kiek aplinkos suteršta. Jeigu pas mus ant salo guli trisdešimt ar keturiasdešimt skirtingais būdais primargintų kiaušinių ir jeigu šeimoje yra viso keturi jos nariai, tai irgi kur ta sveika nuovoka“, – sako tvarumą ne tik ant stalo, bet ir gyvenime propaguojantis virtuvės šefas.

A. Ivanauskas sako, kad daugybės kiaušinių naudojimas, kad išbandyti ar kitiems parodyti skirtingus jų dažymo būdus nėra geriausias pavyzdys ir mūsų vaikams: „Mūsų tikslas turėtų būti paaiškinti savo vaikams, kad kiaušinio atsiradimas nėra paprastas dalykas, kad jį reikia gerbti, saugoti. Savo pavyzdžiu parodyti, kad jeigu ką nors gaminame ir lieka trynys, ar baltymas, tai mes turime tą dalį suvartoti, o ne išmesti. Su kiaušinių marginimu lygiai tas pats. Jeigu šeimoje du vaikai, tai tegul vaikas dažo vieną kiaušinį močiutei, kitas – seneliui. Arba atitinkamai mamai ir tėčiui. Tada tas kiaušinis bus išties ypatingas ir vaikui, ir tam, kuris jį gauna. O mes būna primarginame jų dešimtimis be didesnės emocijos ir paskui dar nežinome, kur juos dėti, nes jų tiesiog būna perdaug“.

Virtuvės šefas kviečia neperkrauti maistu ir viso savo šventinio stalo: „Tegul jis būna estetiškas: akcentuokime kokybiškesnius patiekalus, kurie džiugins ir kurių pertekliaus vėliau per jėgą nereikės suvartoti antrąją Velykų dieną“.

Velykų stalo mados ir tendencijos, pasak A. Ivanausko, yra prekybininkų sugalvotas mitas ir jeigu kas nors galvoja, kad šiais metais per Velykas triušiena bus labiau populiari, nei kalakutiena, tai čia yra netiesa: „Viena iš šios dienos tvirtų ir neginčijamų tendencijų – tvarumas. Atidžiau apgalvokime savo šventinį meniu. Nežiūrėkite tendencijų, kad va šiais metais ant stalo būtinai turi būti veršienos kumpis. Jeigu turite šeimoje savo mylimą patiekalą, pavyzdžiui, įdarytą vištą, jis bus puiki jūsų stalo puošmena. Tik jūsų šeima atsakinga už savo tradicijas: arba jas puoselėja, arba naikina“.

Virtuvės šefas, norintiems nešvaistyti maisto, pataria apgalvoti, ką tiksliai jie gamins, kiek jo užteks: „Jeigu susirinks giminė, paklauskite, kas ką atsiveš. Jeigu teta atvyksta su pyragu, tai jūs jau nebekepkite savo pyrago. Arba jūs kepkite pyragą, o tetai pasakykite, kad atsivežtų savo skanių marinuotų grybų ar savo užaugintų svogūnų laiškų. Daugiau bendraukime, kalbėkime tam, kad nepriruoštume to labai gausaus stalo, kuriame kartosis tiek patiekalai, tiek skoniai, tiek nebus kam visko suvalgyti“.

Pasikvieskime į svečius tuos, kuriems šiandien sunku

Paklausus, kaip šiandien dienos įvykių sūkuryje atrasti vidinės ramybės ir noro švęsti, A. Ivanauskas sako, kad mums visiems reiktų pasistengti apgaubti save ir kitus kiek įmanoma geresne energija, kad galėtume ją nešti toliau, kad visi kartu galėtume kurti gražesnį, taikesnį pasaulį. Jeigu visi pulsime į depresiją, galvosime pačius blogiausius dalykus, tai tos pozityvios energijos neliks. Neigiama energija neiššauks teigiamos ir pozityvumo.

„Jeigu anksčiau mėgome Velykas švęsti prabangiai, pirkome ar gaminome brangius patiekalus, negailėdavome pinigų geram vynui, gal šiais metais būtų prasminga apsiriboti kažkuo kuklesniu. Tam, kad būtų skanu, nereikia, kad būtų brangu. Yra nuostabių nebrangių patiekalų, kurie puikiai tiks šventiniam stalui. Likusius nuo šventės pinigus galime skirti ukrainiečių šeimoms, pagalbai jiems“, – kaip idėją siūlo virtuvės šefas.

A. Ivanauskas kaip dar vieną mintį, kurią galime pradėti realizuoti jau per šias Velykas, ir kas galėtų tapti gražia kasmetine tradicija – pakviesti prie savo šventinio stalo tuos, kuriems šiandien sunku. Tai nebūtinai turi būti nepritekliaus varginami žmonės, galbūt žmogus vienišas, galbūt jam reikia dvasinio palaikymo.

„Šiandien tikrai daug išgyvename, daug nusiminusių žmonių, pergyvenančių dėl ateities. Tad tai būtų dar vienas žingsnis parodyti vieni kitiems, kad esame stiprūs tada, kai esame visi kartu. Žmonėms reikalingi žmonės ir jeigu tuo žmogiškumu dalinsimės, jeigu per šventes nepamiršime kitų, tokiu būdu suprasime ir pajausime, kad esame vieningi. Jeigu kasdien negalime daug pagelbėti, tai gal pavyks per šventes. Šviesa, pozityvumas ateina tada, kai jauti, kad esi reikalingas ir padedi. Tai šiuo atveju galime padėti ant stalo dar vieną kitą lėkštę ir pasikviesdami tuos, kuriems liūdna ar negera. Būkime stiprūs kaip tie velykiniai kiaušiniai“, – šypsosi virtuvės šefas.

Paklausus, koks Velykų stalas bus paties jo namuose, A. Ivanauskas atsako, kad jis, kaip visuomet, bus subtilus: „Pirmoje vietoje yra stalo puošimas, tuomet bus vienas kitas, labai aiškiai apgalvotas patiekalas. Tai gali būti ir velykinė sriuba – vienas bendras patiekalas, kuriuo bus smagu visiems dalintis, kuris gražiai ir estetiškai atrodo. Vėlgi, mūsų idėja – ne prisivalgyti, o ką nors įdomaus ir naujo paragauti. Bus labai daug žalumynų, šviežių daržovių. Tėvai savo šiltnamyje jau užaugino svogūnų laiškus, ridikėlius, salotas, špinatus, prieskonines žoleles, tad ant mūsų Velykų stalo jų tikrai bus“.

Alfo išradimas: pieštuku nudažyti perlo spalvos kiaušiniai

Norintiems originaliai ir organiškai nudažyti kiaušinius, Alfas dar praėjusiais metais išrado būdą greitai ir natūraliai nudažyti juos juodojo perlo spalva: „Tai visiškai natūralus, labai paprastas, nekenkiantis aplinkai, pigus būdas, bet kartu genialus ir efektingas – niekas negali patikėti, kad taip gali atrodyti būtent taip dažytas kiaušinis. To paslaptis – paprastas pieštukas, nudažantis kiaušinį perlamutrine sidabrine spalva nuo šviesios iki tamsios“.

Tai padaryti išties labai lengva. Jeigu dar nebandėte, štai šis būdas:

1. Išvirkite ir nusausinkite kiaušinius.

2. Dažymui naudokite grafitinį pieštuką arba grafitą. Pirkdami pieštuką rinkitės jį kuo kokybiškesnį, kad jame nebūtų švino. Grafitas yra organiškas produktas ir nėra kenksmingas mūsų sveikatai.

3. Kiaušinio lukštą spalvinkite pieštuku ir trinkite pirštais, kol spalva taps perlamutrinė. Taip ištrinkite visą kiaušinį. Pieštuką ant lukšto trinkite rankomis, nes išgauti šio atspalvio trinant pirštinėmis nepavyks.

4. Nudažytą kiaušinį gerai nušluostykite popieriniu rankšluosčiu, kol jis nebeteps.

Alfas pataria virti kiaušinius taip, kaip mėgstate: „Labai dažnai norėdami turėti gražius kiaušinius mes negalvojame apie jų skonį ir juos perverdame“.

Kiaušinius galite dažyti tiek šiltus, tiek atvėsintus. Jei norite šviesesnio atspalvio kiaušinių – dažykite kiaušinius baltu lukštu, jei norite intensyvesnės spalvos – dažykite rudo lukšto kiaušinius. Margučius laikykite sausai, nes jiems sudrėkus grafitas gali pradėti tepti.

Alfo velykinis varškės tortas su mangais

Mėgstantiems desertus, Alfas kviečia pasigaminti ir namiškius bei svečius nustebinant varškės tortu su mango vaisiais.

Pagrindui reikės:

  • 250 g imbierinių sausainių (tinka ir klasikiniai trapūs)
  • 1 šaukšto auksaspalvio cukraus sirupo
  • 1 šaukšto kakavos
  • 115 g ištirpinto sviesto
  • 1 šaukštelio tarkuotos apelsinų žievelės

Įdarui reikės:

  • 100 ml karšto virinto vandens
  • 15 g želatinos
  • 400 g kreminės varškės
  • 100 g cukraus miltelių
  • 3 šaukštų grietinės
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus su natūralia vanile
  • 300 ml plakamosios grietinėlės
  • 2 didelių mangų
  • 2–3 pasiflorų
  • 2 šaukštelių tarkuotos apelsinų žievelės
  • 1 šaukštelio tarkuotos žaliųjų citrinų žievelės
  • Žiupsnelio druskos

1. Paruoškite pagrindą – sausainius sutrinkite maisto smulkintuvu iki trupinių. Tuomet įmaišykite auksaspalvį cukraus sirupą, kakavą, tirpintą sviestą ir apelsinų žievelę.

2. Pasirinkite serviravimo lėkštę ir ant jos dėkite 24 cm skersmens formos žiedą bei iškirptą kepimo popieriaus apskritimą viduryje.

3. Paruoštais trupiniais išklokite dugną ir įdėkite trumpam į šaldytuvą.

4. Karštu vandeniu užpilkite želatiną ir maišykite, kol ištirps.

5. Varškę sutrinkite su grietine, persijotais cukraus milteliais ir vaniliniu cukrumi.

6. Iki standumo išplakite grietinėlę ir atsargiai įmaišykite į varškės masę.

7. Nulupkite ir labai smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite vieną mangą. Nuspauskite sultis.

8. Į paruoštą varškės kremą įmaišykite smulkintą mangą, ištirpintą želatiną, pasiflorų minkštimą ir likusius ingredientus.

9. Masę sukrėskite ant paruošto sausainių pagrindo.

10. Įdėkite į šaldytuvą ir palikite sustingti (mažiausiai 6 val.). Papuoškite stambiai pjaustytu mangu.

* Jeigu torto nevalgysite iš karto, tuomet mangus aplaistykite citrinos sultimis arba želė, kad nepajuoduotų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją