Tinkamiausia vieta – šaldytuvo lentynos

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto produktų inspektorė Kamilė Petškevičiūtė primena, kad rekomenduotina kiaušinius laikyti šaltai, tad tinkamiausia jiems vieta – šaldytuvas.

„Kiaušinių laikymas šaldytuve lėtina bakterijų dauginimąsi ir augimą ant lukšto, kas sumažina ar padeda išvengti jų patekimo į kiaušinį. Patartina kiaušinius laikyti originalioje pakuotėje, kurioje ir nusipirkote, mat žali kiaušiniai neturi liestis su kitu maistu. Svarbu ir tai, kad, vadovaujantis informacija ant pakuotės, tampa lengviau sekti jų tinkamumo vartoti terminą. Kiaušiniai yra jautrūs temperatūrų svyravimui, mat ant jų lukšto susidaro drėgmės kondensatas, todėl vanduo gali pažeisti jų apsauginę lukšto plėvelę. Kartu su vandeniu į kiaušinio vidų gali patekti ir ant lukšto buvę mikroorganizmai“, – paaiškina specialistė ir priduria, kad dėl šių priežasčių patartina kiaušinius laikyti šaldytuvo lentynose, o ne durelėse.

Kad įsigytumėte šviežius kiaušinius

Europos Sąjungoje kiaušinių tinkamumo vartoti terminas yra reglamentuotas ir turi būti ne ilgesnis kaip 28 dienos po padėjimo. Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto produktų inspektorės K. Petškevičiūtės, toks terminas pasirinktas atsižvelgiant į rizikos vertinimą bei atliktus tyrimus. Taip pat reglamente nurodoma, kad nusipirkti kiaušiniai turėtų būti laikomi šaltai.

„Jeigu perkate neženklintus kiaušinius iš smulkiųjų ūkininkų, pasiteiraukite, kiek vištų jie laiko, ir žinokite, kad dauguma vištų deda po vieną kiaušinį kas 24–26 valandas. Pirkdami kiaušinius atkreipkite dėmesį, ar jie švarūs, ar lukštai neįskilę, be deformacijų, pašalinių medžiagų ar kvapo“, – pataria pašnekovė.

Kiaušiniai

Anot jos, norint įsitikinti, ar kiaušinis yra tinkamas vartoti, patariama jį sudaužyti ant lėkštės ar kito plokščio paviršiaus. Jeigu kiaušinis šviežias, jo trynys bus šviesiai geltonos ar oranžinės spalvos, o sudaužius jo baltymas nepasklis plačiai. Specialistė paaiškina, kad švieži kiaušiniai, pirmą dieną po jų padėjimo, gali turėti specifinį kvapą, kuris atvėsus kiaušiniui išgaruoja. Normalu, kad perkant kiaušinius parduotuvėje jie neturi kvapo. Tačiau pašalinį kvapą kiaušiniai gali įgauti, jeigu yra saugomi aplinkoje, kurioje yra kitų kvapų.

„Jeigu kiaušinis senesnis, trynys nebus toks tvirtas, o baltymas bus labiau takus. Jeigu sudaužius lukštą kiaušinis pasklinda lėkštėje, jis nebūtinai sugedęs, tačiau nėra ir itin šviežias – jo tinkamumo vartoti terminas eina į pabaigą. Jeigu kiaušinis sugedęs, jo trynio ir baltymo turinys susimaišęs, jaučiamas nemalonus vandenilio sulfido („sieros“) kvapas. Pasenęs kiaušinis būna netekęs daug drėgmės, todėl jo turinys sumažėjęs, lukšte oro tarpas labai didelis, tad net ir nesudaužius lukšto, o tiesiog krestelėjus tokį kiaušinį, jaučiamas kliuksėjimas“, – sako K. Petškevičiūtė.

Specialistė primena ir liaudyje populiarų kaušinio šviežumą patikrinantį būdą. Reikia panardinti kiaušinį į stiklinę ar dubenėlį su vandeniu. Kuo senesnis kiaušinis, tuo sunkiau jis skęsta. T. y., seni kiaušiniai dažniausiai išsilaiko vandens paviršiuje, o švieži nugrimzta į indo dugną.

Svarbi laikymo temperatūra

Įsigijus net ir pačius šviežiausius kiaušinius, svarbu, kaip namuose juos laikysite. Maisto produktų inspektorė primena, kad kuo laikymo temperatūra aukštesnė, tuo sutrumpėja kiaušinių saugojimo terminas. Anot jos, kai lauke temperatūra aukšta, svarbu, kad kiaušiniai kuo greičiau iš prekybos centro pasiektų namuose esantį šaldytuvą. Taip pat svarbu, kad kiaušiniai nebūtų laikomi tiesioginiuose saulės spinduliuose.

„Ant šviežio kiaušinio lukšto yra natūrali apsauginė plėvelė, kuri saugo kiaušinį nuo mikroorganizmų patekimo. Siekiant išsaugoti apsauginę plėvelę, nusipirktų kiaušinių iškart nereikėtų plauti ir namuose iki maisto ruošimo geriau juos laikyti neplautus. Taip pat svarbu, kad visi virtuvės indai ir įrankiai, taip pat rankos, po kontakto su žaliais kiaušiniais būtų kruopščiai nuplauti. Prisiminkite, kad rekomenduojama vartoti tik gerai išvirtus arba iškeptus kiaušinius. Termiškai apdoroti kiaušiniai – greitai gendantis produktas, rekomenduojama juos greitai suvartoti, nesuvartojus laikyti šaldytuve“, – rekomendacijomis dalinasi pašnekovė.

Anot jos, šiuo laikotarpiu verta prisiminti ir tai, kad Velykiniai margučiai, jei juos planuojama vartoti maistui, turėtų būti dažomi tik maistiniais dažais.

Kuo giliau šaldytuve – tuo geriau

Nors Europos Sąjungos valstybėse nėra reikalavimo kiaušinius laikyti šaldytuve, visgi „Groward Group“ naujų produktų kūrimo ir verslo vystymo vadovė Ieva Jurevičienė sako, kad itin svarbu palaikyti aplinkos, kurioje laikomi kiaušiniai, temperatūros pastovumą.

„Esant temperatūros pokyčiams gali pradėti formuotis drėgmės lašeliai, kurie silpnina natūralius kiaušinio gynybinius barjerus, dengiančius lukšto paviršių. Taip sukuriama ideali terpė mikroorganizmų dauginimuisi bei palengvėja jų prasiskverbimas į kiaušinį. Taigi, jeigu nusprendėte laikyti kiaušinius šaldytuve, rekomenduojama palaikyti ne aukštesnę nei 5oC temperatūrą“, – teigia pašnekovė.

Ji pabrėžia, kad nors didžioji dalis rinkoje esančių šaldytuvų turi specifinę vietą durelėse, su specialiais indeliais, būtent kiaušiniams laikyti, tačiau tinkamiausia vieta kiaušiniams – kuo giliau šaldytuve. Taip yra todėl, kad kiekvieną kartą atidarius šaldytuvą yra sukeliami temperatūros svyravimai, o tai gali paskatinti bakterijų dauginimąsi ir pažeisti apsaugines kiaušinių membranas.

Ieva Jurevičienė

„Prieš pat vištai padedant kiaušinį, jos kūnas ant lukšto padeda paskutinį štrichą – apsauginį drėgną sluoksnį, kuris nukritęs į lizdą greitai išdžiūsta. Tai – lyg apsauginis skydas, dengiantis visas poras, kad bakterijos ir išorinės dujos ar cheminės medžiagos nepatektų į kiaušinį. Tiesą sakant, šviežiai padėti kiaušiniai, padengti šiuo natūraliu apsauginiu sluoksniu, gali būti palikti kambario temperatūroje net keletą savaičių. Deja, per stipriai nuplaunant ar nuvalius kiaušinį yra pažeidžiama natūrali kiaušinio apsauga, todėl lukšto viduje esantis trynys pradės blykšti ir trauktis. Kiaušinio baltymas, kuris turėtų būti drumstas, dėl sąveikos su aplinkoje esančiu anglies dioksidu, tampa skaidrus“, – paaiškina I. Jurevičienė.

Vertinant šviežumą pasikliaukite uosle

Perkant kiaušinius ir norint įsitikinti jų šviežumu, specialistė pataria išbandyti dar vieną metodą: reikia pridėti kiaušinį prie ausies ir pakratyti, jei girdite, kad viduje kliuksi skystis, tai – sugedusio kiaušinio garsas. Tyla šiuo atveju signalizuoja apie šviežumą. Kliuksėjimo garsą, anot pašnekovės, sukelia trynys suskystėjusiame baltyme.

„Vienas iš sensorinio įvertinimo būdų – uoslė. Tai – seniausias, paprasčiausias ir patikimiausias būdas nustatyti, ar kiaušinis sugedo. Sugedę kiaušiniai skleis neabejotiną kvapą, nesvarbu, ar jie žali, ar virti. Jei nesate tikri, kol kiaušinis yra lukšte, sumuškite jį ant švarios lėkštės ar dubens ir pauostykite, jeigu nejaučiate jokio nemalonaus kvapo, kiaušinis yra tinkamas vartoti“, – pasakoja specialistė.

Ji pateikia ir kitą būdą, kuriuo reikia įvertinti kiaušinio išvaizdą – ar lukštas neturi įtrūkimų, gleivių ar miltelių pavidalo apnašų. Jei pastebėjote minėtus dalykus, tikėtina, kad kiaušinis yra užterštas bakterijomis arba pelėsiu. Pašnekovė sako, kad verta prisiminti, kad suskystėjusi kiaušinio baltymo bei trynio konsistencija reiškia, jog kiaušinis yra senas, jo kokybė suprastėjo, tačiau tai nebūtinai signalizuoja apie tai, kad jis sugedo.