Žinodami, ką simbolizuoja Velykų spalvos, galėsime sukurti savo namuose dar gražesnę šventę, kuri nušvis dar kitomis emocijomis. Nepamirškime Velykų spalvų svarbos dekoruodami namus, margindami velykinius kiaušinius ar rinkdami gėles, kuriomis puošime šventinį stalą.

Štai svarbiausios Velykų spalvos, padėsiančios atskleisti visiškai naują šios šventės prasmę:

Balta

Balta spalva yra nekaltumo ir tyrumo simbolis, naudojamas per visas Viešpaties šventes, tuo pačiu ir per Velykas, kuomet simbolizuoja Jėzaus Kristaus prisikėlimą. Balta kartu su auksine spalva naudojamos daugelyje bažnyčių Velykų metu visame pasaulyje.

Balta Velykų spalva reiškia ne tik grynumą, laisvę nuo nuodėmės, gėdos ir kaltės, bet ir šviesą, džiaugsmą bei šlovę. Juk Velykų sekmadienis yra Dievo triumfo prieš nuodėmės ir mirties galias šventė.

Puošiant savo namus šios prasmingos spalvos akcentais, puikiai tiks gaivi baltų lelijų puokštė. Biblijoje daug kartų užsimenama apie šiuos baltus žiedus ir manoma, kad jie iš pradžių išdygo Edeno sode su Ievos ašaromis ir tariamai Getsemanės sode po Jėzaus nukryžiavimo.

Auksinė

Be baltos spalvos, auksinė yra viena iš tų nuostabių Velykų dienos spalvų. Tai – pergalės, turto ir lobio simbolis. Tradiciškai šventovė, skirta Žengimo į dangų dienai ir Velykų sekmadieniui, yra balta ir auksinė. Auksinė yra kažko brangaus ir vertingo atvaizdas. Be to, ši Velykų spalva reiškia taip pat Dievo šlovę ir Jo triumfą Prisikėlimo dieną. Blizgantis auksas simbolizuoja Jėzaus pergalę prieš priešą, mirtį ir nuodėmę.

Puošdami savo namus, nepamirškite auksinės spalvos atspalvių, kurie suteiks jūsų namams išskirtines emocijas.

Purpurinė arba violetinė

Gavėnios laikotarpiu violetinė spalva yra ryškiausia iš visų Velykų spalvų. Įdomu tai, kad ši spalva iš tikrųjų laikoma gavėnios sezono spalva. Visame pasaulyje violetinė spalva siejama su karališkumu. Todėl bažnyčios šią nuostabią spalvą ir jos reikšmę sieja su Jėzumi. Sezoninei Didžiojo penktadienio ir Velykų šventei daugelis bažnyčių naudoja purpurinę spalvą. Be to, kai kurie ganytojai ir kunigai visą gavėnios sezoną dėvi violetinės spalvos drabužius. Tai reiškia atgailą, nuolankumą, kančią ir melancholiją.

Violetinė spalva siejama su gavėnia – religiniu pasninko ir maldos laikotarpiu, kuris apima 40 aukojimo dienų Jėzaus pasninkui ir aukoms atminti. Taigi, violetinė spalva primena krikščionims apie Kristaus aukas ir kančias. Be to, šių aukų prisiminimą lydi malda ir iškilmingas gyvenimas ruošiantis Velykoms.

Violetinė taip pat vyrauja ir per Didįjį penktadienį, išskyrus juodą spalvą. Didysis penktadienis prisimena dieną, kai Jėzus buvo nukryžiuotas. Tačiau be liūdesio ir kančios, violetinė spalva taip pat simbolizuoja turtus ir galią. Įmantrūs, pertekliniai ir puošnūs aprašymai dažniausiai asocijuojasi su šia Velykų spalva.

Violetinė kartu su mėlyna ir raudona spalvomis taip pat yra labai reikšminga žydų tradicijos gija.

Velykų stalo dekoras

Papuoškite namus purpurinėmis gėlėmis, raudono vyno pagalba nudažykite kelis kiaušinius šia karališka spalva.

Raudona

Raudona Biblijoje simbolizuoja auką, kraują, ugnį ir kankinystę. Šios spalvos ironija yra jos panašumas į sunaikinimo ugnį ir ugnį, kuri prisotina žmogaus sielą naujam gyvenimui. Raudona spalva – tai Jėzaus kraujas, kuris apvalo žmogų nuo visų nuodėmių ir rodo ant kryžiaus išlietą Dievo meilę pasauliui. Raudona spalva taip pat vyrauja per Sekmines.

Nors raudona nėra pastelinė, ryškiu tonu ji suteikia pusiausvyrą kitoms Velykų spalvoms. Tokia ryški spalva gali atrodyti kaip aštrus kontrastas prieš švelnias pavasarines pasteles, tačiau drąsų atspalvį galite įtraukti, nudažydami velykinius kiaušinius raudonai, pamerkdami raudonas tulpes arba pakabindami vainiką su raudonais atspalviais ant lauko durų.

Rožinė

Per Velykas rožiniai atspalviai taip pat yra simboliniai. Velykų rožinė spalva simbolizuoja džiaugsmingą naują pradžią ir šviesią viltį. Rožinė spalva rasta danguje naujos dienos aušroje. Tai viena iš labiausiai širdžiai mielų ir pakiliausių spalvų, kurią dievina ir dauguma vaikų.

Velykų stalo dekoras

Įdomu tai, kad ši džiaugsmą ir atjautą reiškianti spalva liturginiame kalendoriuje dėvima tik du kartus – per trečiąjį Advento ir ketvirtąjį gavėnios sekmadienį.

Pavasarinės dekoracijos tampa labai patrauklios įpynus į jas gaivios rožinės spalvos atspalvius. Gaivi šviežių gėlių puokštė ar rožiniai akcentai pavers jūsų namus ne tik šventiniais, bet ir labai jaukiais: pakabinkite rožinę girliandą, papuoškite valgomojo stalą rožinėmis kūginėmis žvakėmis arba patiekite pyragą su rožiniu glajumi.

Žalia

Velykų žalia spalva – naujos pradžios, atgaivos, atsinaujinusio ir amžinojo gyvenimo simbolis. Kartu su kitomis pastelinėmis Velykų spalvomis, žalia reiškia pavasario spalvą. Kadangi žalia spalva yra žolės, augalų ir lapų spalva, ji formuoja visą pavasario toną, kai ateina Velykos. Tad tai tiesiog tobulas atspalvis Velykų sezonui, o pati spalva įneša optimizmo į naują etapą. Žalia sukuria pakilios naujos pradžios laukimo nuotaiką ir numano naują pradžią, kas ją daro dar pakilesnę.

Pasibaigus Velykoms, kunigai pradeda dėvėti žalius drabužius, kurie simbolizuoja Kristaus prisikėlimo ir amžinojo gyvenimo viltį.

Be netikros, o gal ir pačios tikriausios žolės jūsų šeimos velykiniuose krepšeliuose, kuriuose gulės kiaušiniai, pakabinkite ir vainiką, padengtą samanomis ar kitais žalumynais – namai atrodys gaiviai.

Velykų stalo dekoras

Velykų spalvų seka pradėta 1198 metais, kuomet tuometinis popiežius Inocentas III parašė traktatą „Šventojo altoriaus paslaptis“, remdamasis Saliamono giesmių knyga. Šiame rašte pateikiami liturginėms apeigoms tinkamų spalvų aprašymai.

Parengta pagal countryliving.com ir christian.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją