Algimanto Žemaičio gėlininkystės ūkis kasmet užaugina apie milijoną tulpių, iš kurių didžioji dalis parduodama parduotuvėse ar prekybos centruose kovo 8-ąją d. Pasak Algimanto Žemaičio ūkio vadovo Eimanto Žemaičio, visoje Europoje tulpių svogūnai yra perkami iš Olandijos, nors kažkuri dalis yra auginama ir Lenkijoje.

„Mes nusiperkame svogūnus ir auginame juos hidroponikoje vandenyje, kas užtrunka greičiau, o darbas vyksta efektyviau“, – kalbėjo E. Žemaitis.

Pasak jo, dauguma mažų augintojų tulpes augina substrate, kuriame augimas užtrunka ilgiau, o vandenyje užauginti tulpes, nuo pasodinimo iki nuskynimo, užtrunka apie 6 savaites.

„Tulpių svogūnai yra auginami lauke vasarą, atsivežus į Lietuvą pražydinimui, jos yra auginamos šiltnamiuose“, – kalbėjo ūkininkas.

Kaip priduria E. Žemaitis, tulpes galima auginti visus metus.

„Mes gyvename šiauriniame pusrutulyje, o tulpių svogūnai būna užauginti vasaros metu, todėl jie tinkami prekybai nuo gruodžio mėnesio, o auginti galima ir rudenį ar vasaros pabaigoje, bet tam reikės svogūnų iš pietinio pusrutulio, tai yra Argentina ar kitos Pietų Amerikos šalys. Todėl praktiškai galima auginti visus metus“, – kalbėjo ūkininkas.

Pasak E. Žemaičio, pats perkamiausias tulpių laikas yra kovo 8-oji ir Valentino diena.

„Iš visko ką mes išauginame, 20 proc. parduodame Valentino dieną, o 80 proc. kovo 8-ąją“, – kalbėjo ūkininkas.

Pasak jo, olandai kovo 8-ąją d. vadina rusų moterų dienos švente, nes tulpės šią dieną dažniau yra dovanojamos Rytų Europoje.

„Todėl šiuo metu kaina yra nukritusi, nes Rytų Europos šalys dažnai pirkdavo iš olandų gėles, o šiuo metu jų tikrai nebepirks. Lenkai taip pat daug augina, bet kadangi vyksta karas, jie atsisakė jas ten parduoti. Todėl kaina iš tikrųjų yra kritųsi, nors galvojome, kad bus tikrai blogiau, tačiau turėjome iš karto nuleisti kainą 20 proc.“, – kalbėjo E. Žemaitis.

Pasak E. Žemaičio, Algimanto Žemaičio gėlininkystės ūkis visada augina tulpių mažiau negu galima jų parduoti, nes ūkis neturi galimybių jų užauginti daugiau, kaip pasakoja ūkininkas, pagrindinis tikslas yra išlaikyti gėlių kokybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)