Į šiuos klausimus padėjo atsakyti Maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė, valstybinė maisto produktų inspektorė Kamilė Petškevičiūtė.

– Kaip žinoti, kiek laiko galima vartoti iš ūkininkų pirktus kiaušinius, jei jie nėra ženklinti?, – „Delfi“ paklausė K. Petškevičiūtės.

– Pirkdami neženklintų kiaušinių iš smulkiųjų ūkininkų pasiteiraukite, kiek vištų jis laiko, ir turėkite galvoje, kad dauguma vištų deda po vieną kiaušinį kas 24–26 valandas. Kiaušinių tinkamumo vartoti terminas yra reglamentuotas ir turi būti ne ilgesnis kaip 28 dienos po padėjimo.

Pirkdami kiaušinius atkreipkite dėmesį, ar kiaušiniai švarūs, ar lukštai neįskilę, be deformacijų, pašalinių medžiagų ar kvapo.

Tikslinga užsirašyti ūkininko vardą ir pavardę, adresą, nes namuose nupirktus kiaušinius naudojant ir radus, kad jie turi senumo požymių, ar nustačius gedimo požymių, būtų galima kreiptis į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinį departamentą, siekiant išsiaiškinti galimą nesąžiningos prekybos atvejį ir nustatyti pažeidėją.

Tokio kiaušinio nereikėtų vartoti, nes nėra žinoma, kada tas kiaušinis įskilo, o skilusiame kiaušinyje gali būti prisidauginę pavojingų žmonių sveikatai mikroorganizmų.
Kamilė Petškevičiūtė, Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistė

– Gal apskritai vengti pirkti tokius kiaušinius, kurie nežymėti ir parduodami pakuotėse be etikečių?

– Rekomenduotina kiaušinius pirkti tik iš oficialių prekybos vietų ar ūkininkų, kurie parduoda suženklintus kiaušinius. Jei kiaušiniai ženklinti, vadinasi, laikymo vieta ir kiaušinių pakavimas yra kontroliuojama kompetentingos tarnybos.

Jeigu perkate neženklintus, pasistenkite daugiau sužinoti apie kiaušinių pardavėją, ar jis tikrai užsiima vištų dedeklių auginimu ir prekybos vietoje pateikia savo duomenis (vardą ir pavardę, adresą), kaip to reikalauja teisės aktai, įsitikinkite, ar jis nėra tik perpardavinėjimo veikla užsiimantis asmuo.

Smulkūs gamintojai neženklintus kiaušinius gali parduoti turgavietėse, bet prekybos vietoje privalo nurodyti savo vardą, pavardę ir ūkio adresą.
Kamilė Petškevičiūtė, Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistė

– Ką reikia žinoti apie ant kiaušinių esančius antspaudus su skaičiukais. Ką jie atskleidžia?

– Renkantis kiaušinius, daug informacijos galima sužinoti iššifravus jų ženklinimo kodus. Kiaušiniai parduodami suženklinti specialiu ženklu, susidedančiu iš skaičių ir raidžių kombinacijos:

Pirmasis skaičius ant kiaušinio reiškia dedeklių vištų laikymo būdą:

0 – Ekologinis ūkininkavimas (vištoms dedeklėms taikomi ekologinio ūkininkavimo reikalavimai);
1 – Laisvai laikomų vištų kiaušiniai;
2 – Ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai;
3 – Narvuose laikomų vištų kiaušiniai.

Raidės nurodo kodą šalies, kurioje laikomos dedeklės vištos. Lietuvoje padėti vištų kiaušiniai ženklinami raidėmis LT, Lenkijoje – PL, Latvijoje – LV, Ukrainoje – UA.

Trečioji ženklo dalis nurodo dedeklių vištų ūkio veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, kad ta laikymo vieta yra kontroliuojama kompetentingos tarnybos.

Eksperimentas: virti kiaušiniai

– Ar VMVT inspektoriai prieš Velykas dažniau tikrina įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose kiaušinių prekybos vietas?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba visus metus vykdo valstybinę kiaušinių kontrolę vištų dedeklių laikymo vietose, pakavimo centruose, parduotuvėse, turgavietėse. VMVT specialistai planinės ir neplaninės kontrolės metu nuolat tikrina kiaušinių atitikimą teisės aktų keliamiems reikalavimams, taip pat atrenkami mėginiai taršai nustatyti.

– Kaip dažnai fiksuojami pažeidimai ir kokie dažniausi pažeidimai?

– Per praėjusius metus gauti 22 skundai dėl prekybos kiaušiniais reikalavimų pažeidimų, 4 vartotojų skundai mūsų inspektoriams atlikus tyrimus pasitvirtino, todėl kiaušinių į rinką tiekėjams buvo nurodyta pašalinti trūkumus ir kompensuoti vartotojų patirtus nuostolius.

Dažniausios nusiskundimų priežastys – atsekamumo neužtikrinimas ir netinkamos laikymo sąlygos.

– Ką reikėtų žinoti ūkininkams, kurie prieš Velykas nusprendė savo vištų kiaušinius pardavinėti turgavietėje ar internetu?

– Kiaušinių ženklinimo reikalavimai netaikomi smulkiems ūkininkams, kurie savo ūkyje augina ne daugiau kaip 50 vištų dedeklių. Smulkūs gamintojai neženklintus kiaušinius gali parduoti turgavietėse, bet prekybos vietoje privalo nurodyti savo vardą, pavardę ir ūkio adresą.

Jeigu yra laikoma daugiau nei 51 vištų dedeklių, ūkininkas turi registruotis Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje kaip vietinei rinkai mažais kiekiais tiekiamų kiaušinių tiekėjas. Jam suteikiamas registravimo (atpažinimo) numeris kiaušinių pakavimo veiklai bei paukštynui suteikiamas gamintojo kodas, kuriuo yra ženklinami kiaušiniai.

– Ką reikėtų žinoti pirkėjams, jei jie namo parsineša dėžutėje jau akivaizdžiai įskilusį ar sudužusį kiaušinį?

– Prieš perkant kiaušinius, reikėtų atkreipti dėmesį, ar kiaušiniai švarūs, ar lukštai neįskilę, be deformacijų, pašalinių medžiagų ar kvapo.

Bet jei jau taip nutiko, kad parsinešėte įskilusį ar sudužusį kiaušinį, tokio kiaušinio nereikėtų vartoti, nes nėra žinoma, kada tas kiaušinis įskilo, o skilusiame kiaušinyje gali būti prisidauginę pavojingų žmonių sveikatai mikroorganizmų, nes kiaušinis yra palankiausia terpė mikrobams daugintis.

Kiaušiniai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)