Madingiausios šių metų spalvos – geltona ir pilka

Kasmet vyraujančių spalvų gamą pasaulyje nustato „Pantone“ spalvų institutas. Šiemet tai dviejų spalvų duetas – vadinamoji tikroji pilka („Ultimate Gray) ir švytinti geltona („Illuminating“). Apsiniaukusio dangaus, asfalto ir viso karantino pilkuma su citrinos geltonumu, simbolizuojančiu šviesą tunelio gale pasaulinės pandemijos metu. „Todėl, jeigu norime sekti pasaulinėmis tendencijomis, savo Velykų stalą taip pat galime pasidekoruoti šiomis iš pirmo žvilgsnio nesiderinančiomis spalvomis“, – sako „Stalo studija“ įkūrėja Daiva Bublienė.

„Ant stalo užtieskime pilko atspalvio staltiesę, o geltonu akcentu lai tampa stalo servetėlės. Nebūtinai jos turi būti to ryškaus citrininio geltonumo, galite rinktis ir ne tokias ryškias spalvas. Nenorite ar neturite pilkos staltiesės, – prie gelsvų ar žalių citrinų spalvos stalo servetėlių puikiai derės ir smėlio ar kokių kitų žemės tonų spalvos staltiesė. Nebūtina kasmet pirkti kažką naujo, pagalvokite, ką galite panaudoti iš savo turimo arsenalo – staltiesių, servetėlių ar dekoro elementų, galbūt įsigydami ar pasigamindami tik kelis naujus akcentus. Juolab, kad tvarumas ir ekologiškumas kaip niekada anksčiau karaliauja ir šiemetinio dekoro srityje“, – tvirtina dekoratorė.

Atsigręžkime į gamtą

Natūralumas, ekologiškumas, tvarumas – nuolat kone visose gyvenimo srityse pastaruoju metu skambančios frazės itin populiarios ir dekore. „Nepatingėkite ant palangės į molinius ar beržo žievės vazonėlius pasisėti želmenėlių – sužaliavusi pavasarinė žolytė tikrai pagyvins jūsų velykinį stalą“, – tvirtina D. Bublienė. – „Šalia optimizmą simbolizuojančių geltonų pavasario pranašų - narcizų ar tulpių - labai gražiai atrodys ir išsprogusios beržo, karklo, gluosnio ar kokio kito medžio ar krūmo šakelės. Prisiminkite, kad pumpurams išsprogdinti reikia mažiausiai 1-2 savaičių. Tad jau šiandien užsukite pasivaikščioti į mišką ir parsineškite į namus bent kelias šakeles. Beje, nenurašykime ir savotišku vaikystės simboliu tapusių „kačiukų“. Blindės šakelės su pilkais ir švelniais pūkų gumulėliais – tikras gamtos pabudimo simbolis.“

Dekoratorė siūlo velykiniam stalo dekorui naudoti natūralias dekoracijas, pvz., pagamintas iš šieno – pavasarį į namus iš šiltųjų kraštų pargrįžtančius gandrus, gerves. Iš džiovintos žolės susuktas Velykų simbolis zuikis turėtų pradžiuginti vaikus. „Beje, šventinį stalą su geltonais akcentais gali netikėtai labai pagyvinti ir bitutė – taip pat pagaminta iš šieno“, – tvirtina D. Bublienė, siūlanti nebijoti netradicinių dekoro variantų.

Taip pat siūlome pabandyti dekoro elementus pasidaryti patiems – ar iš vytelių susisukti lizdelį kiaušiniui įdėti, ar margučiams pintelę iš veltinio susikonstruoti, ar iš samanų pasidaryti velykinių kiaušinių.

Prisiminkime senąsias lietuvių tradicijas

Senovėje lietuviai Velykų stalą puošdavo linine staltiese, papuošimams naudodavo šiaudinukus, avižų želmenis. Stalą apdėdavo bruknienojais, šliaužiančiomis žiemėmis. Virš stalo pakabindavo šiaudinį sodą. Margučius dažydavo ne tik vašku, bet ir įvairiausių augalų pagalba. Mūsų protėviai gyveno, tikėjo ir puošėsi visu tuo, ką rasdavo gamtoje.

„Neturite lininės staltiesės ar nemėgstate lino, nes lininę staltiesę sunkoka išlyginti – ne bėda. Šiais laikais tikrai galite rasti ir poliesterinę staltiesę, kurios priežiūra daug paprastesnė, bet kuri iš pažiūros labai panaši į liną. Mylintiems gamtą, natūralias spalvas interjere, turėtų patikti nendrių spalvos stalo serviruotė. Beje, tokia staltiesė – ne tik stilinga, bet ir praktiška, nes yra atspari dėmėms. Norisi daugiau gyvumo ir šilumos – ant vienspalvės staltiesės dar patieskite gėlių motyvais dekoruotus takelius ar padėkliukus. Ir nepamirškite žalumos, gėlių ir bent kelių žvakių – visa tai garantuos jums jaukų ir šiltą velykinį stalo dekorą“, – apie pavasarinio stalo serviravimą pasakoja „Stalo studija“ įkūrėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)