Miško gėrybėmis prie Vilniaus – Druskininkų kelio, ties Merkine kasmet prekiaujančios J. Janušauskienės įprastoje vietoje nė neieškojau. Iš sostinės į kurortą važiuoja vos vienas kitas automobilis, tai ir pakelės prekyba baigia išnykti. Janina pasakojo įsidarbinusi siuvykloje Varėnoje, bet laisvu nuo darbo laiku būtinai išeina į mišką pasidairyti, kokius orus medžiai, paukščiai ir tik jai vienai žinomi aplinkos ženklai žada balandžiui, gegužei ir būsimai vasarai.

Pernai J. Janušauskienė gan tiksliai numatė, kad po šiltesnio gruodžio sausį ir vasarį bus daug sniego ir šlapdribų, o ankstyvo pavasario tikėtis neverta. Todėl dabar labiausiai knietėjo sužinoti, kokias Velykas mums pranašauja gamta.
Gandras

„Matote, kad sniego miške dar yra, atšils tik paskutinę kovo savaitę, o tada jau lauksim tikrų Velykų. Ir tai dar nebus toks atšilimas, kaip visi tikisi, nes Velykų naktį gali būti šalna, bet vis tiek diena nudžiugins šilumos pasiilgusius žmones. Balandžio mėnesį dar bus du atšalimai ir tokio lietaus, kokį pavasarį matydavom tik prieš kokius 15 metų“, – pasakojo dzūkė.

Marcinkoniškės teigimu, vasara bus labai permaininga – pernykštė sausra jau tikrai nepasikartos. Birželį bus daugiau saulės, tik mėnesio pradžioje gausiau palis. O liepą ir rugpjūtį matysime daugiau apsiniaukusių dienų.

„Lietsargis bus reikalingas visą vasarą“, – įsitikinusi Janina.

Tiksliai vasaros orų ji teigia dar negalinti nusakyti, nes gamta dar miega žiemos miegu – žinos tik po Velykų.
Beržas

„Dar ne viskas bunda, ne visi paukščiai sugrįžo. Tik medžių pumpurai visi savo vietose ir turėtų išsprogti įprastu laiku – vėluojantis pavasaris pasivys įprastą savo eigą“, – žada J. Janušauskienė.

Jeigu pernai kovas buvo šiltesnis už balandį, tai šiemet, Janinos teigimu, matėme tokį kovą, koks Lietuvoje ir turėtų būti – su lėtai tirpstančiu sniegu ir šlapdriba.

„Kaip pernai pirmomis gegužės dienomis pražydo visos gėlės ir ant žiedų prisnigo, tai šiemet nieko panašaus nebus, bet bus šalnelių. Beveik visą gegužę pasitaikys lengvų pašalimų. Apie gegužės 15 d. išgirsime perkūniją, o gegužės pabaiga bus vėjuota“, – sakė dzūkė.

Ji įsitikinusi, kad vasarą pasidžiaugsime ir saule, ir lietumi, ir perkūnija. Jeigu pernai būdavo rytų, kada rasa visai neiškrisdavo – atsibundi ir jau nuo ryto nėra kuo kvėpuoti, tai šią vasarą bus gilios rasos.

„Nulinkę ir sulūžę nuo sniego medžiai, ypač jauni, Janinai pranašauja, kad šiemet visi turim saugotis sveikatos problemų, ypač jaunimas ir vidutinio amžiau žmonės, kurie jų nesitiki“, – nuo orų į liaudies medicinos lankas nukrypo pašnekovė.

Grybaulios kaimo vienkiemyje, 11 vaikų šeimoje gimusi ir augusi moteris pasakojo nuo 3 metukų jau ganiusi miške karves. Vaikystėje pradėjo stebėti gamtos ženklus ir mokėsi suprasti, ką jie reiškia. Paskui pradėjo užsirašinėti, kada po įšalo atsileido žemė, pražydo žibutės, kada pirma šilauogė, puriena, kada pabudo skruzdėlynas. Dievo dovaną suprasti gamtos ženklus turėjo Janinos tėvas, bet ir ji šiuo gebėjimu apdovanota, tik neskuba kiekvienam išduoti visų gamtos paslapčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)