Saldus mielinis pyragas, vadinamas „Cozonac“, Bulgarijoje ir Rumunijoje tradiciškai tiekiamas per Kalėdas ir Velykas. Šis gardėsis gaminamas iš kiaušinių, pieno ir sviesto, o malonų skonį jam suteikia kakava, vanilė ir turkiškų saldumynų (lukumo) gabalėliai.
Tešlai reikės:
1 kg miltų
50 g šviežių mielių
500 ml pieno
250 g cukraus
200 g vanilinio cukraus
100 g sviesto
100 ml saulėgrąžų aliejaus
5 kiaušinių trynių
1 šaukštelio druskos
Tarkuotos 1 apelsino ir 1 citrinos žievelės
Įdarui reikės:
400 g smulkintų graikinių riešutų
5 kiaušinių baltymų
5 šaukštų cukraus
3 šaukštų kakavos
Razinų
Lukumo (turkiškų saldainių)
Gaminimas:
Šiek tiek pakaitinkite pieną, į jį įmaišydami cukrų ir vanilinį cukrų. Į dubenėlį suberkite mieles, ant jų užpilkite keletą šaukštų šilto pieno ir pamaišykite, kad aptirptų. Į atskirą dubenį 3 kartus persijokite miltus, jų viduryje rankomis suformuokite duobutę, į ją supilkite mielių ir pieno mišinį. Kol kas jo neišmaišykite, tik apibarstykite viršų miltais ir taip palikite 15 minučių, kol mielių mišinyje pasimatys burbuliukai.
Tuomet išplakite kiaušinių trynius su druska, tarkuotomis apelsino ir citrinos žievelėmis. Šį plakinį supilkite į dubenį su miltais – stenkitės pilti palei dubens kraštus, neužpilti ant viduryje esančio mielių ir pieno mišinio. Taip pat supilkite ir likusį kaitintą pieną, viską palengva pamaišykite šaukštu.
Prieš pat pradedant minkyti tešlą, atskirame dubenėlyje sumaišykite sviestą su aliejumi – į šį mišinį vis panardinkite rankas, ir bent pusvalandį minkykite tešlą. Tuomet dubenį su išminkyta tešla apdenkite maistine plėvele ir 1,5 valandos palikite šiltoje vietoje iškilti.
Kol tešla kyla, galime pradėti ruošti įdarą. Išplakite kiaušinių baltymus su cukrumi, suberkite riešutus ir kakavą. Tešlai iškilus, padalinkite ją į keturis dalis. Ant aliejumi ištepto stalo paviršiaus, kiekvienai iš jų rankomis suteikite ilgo ir pakankamai plataus stačiakampio formą, tuomet lygiomis dalimis ant jų paskirstykite įdarą, užbarstykite razinų ir turkiškų saldainių gabalėlių. Įdaras turės būti tešlos viduryje, todėl užlipiname tešlos kraštelius taip, kad gautume keturis „vamzdelius“ su įdaru viduje.
Tuomet iš gautų keturių ritinukų supiname du pyragus. Darome taip: vieną suktinuką dedame ant kito, kad gautųsi „X“ forma, o kyšančius galus iš abiejų pusių susukame taip, lyg pintume kasą. Tą patį padarome su kitais dviem suktinukais. Prieš kepant, gautas pynes dar galima aptepti plaktu kiaušiniu ir apibarstyti rudu cukrumi.
Pyragai paruošti kepimui – dedame juos į kepimo indus, padengtus kepimo popieriumi. Paliekame kuriam laikui iškilti, kol pyragai taps pastebimai didesni. Orkaitę įkaitiname iki 180o, tuomet pyragus joje kepame apie 50 minučių. Kad pyrago viršus per daug neapskrustų, antroje kepimo pusėje galite jo viršų apdengti aliuminio folija.
Štai ir viskas – šventinis gardėsis jau pasiruošęs papuošti jūsų Velykų stalą. Skanių švenčių.