Eksponatai pagaminti iš molio, metalo, stiklo, medžio, šiaudų, kailio, plastmasės, popieriaus ir kitų medžiagų.

Rekordininke Natalija pripažinta 2019 m. sausio 19 – 20 dienomis Kaune, A. Stulginskio universiteto parodų paviljone vykusioje VI paukščių ir gyvūnų parodoje „PET SHOW LIETUVA“, rekordą užfiksavo agentūra „Factum“.

Tačiau sustoti juknaitiškė nežada – dabar ji siekia naujo Lietuvos rekordo.

Arankanai, amrokai, brakeriai ir maranai

Natalija augo gražiame Montvilaičių kaime (Pagėgių sav.), kuriame visos sodybos buvo apaugusios sodais. Dabar sodybos vietą žymi tik likęs ąžuolas.

Baigusi vidurinę mokyklą sukūrė šeimą, išaugino tris vaikus. Vėliau įgijo buhalterės specialybę, laikui bėgant baigė Klaipėdos universitetą, kur įgijo turizmo ir rekreacijos specialybę. Gyvena ir dirba Juknaičiuose.

Visas moters gyvenimas susijęs su gamta ir gyvūnais, kuriuos ji labai myli. Natalija pasakoja, kad bėgant metams, užaugus vaikams atsirado daugiau laiko pomėgiams: mezgimui, gyvūnų ir paukščių auginimui.

Jos ūkyje kudakuoja ypač gausus būrys dekoratyvinių veislių vištų – apie 100. Vištos, anot pačios Natalijos, jos gyvenime atsirado atsitiktinai. „Pradžioje tikrai nesitikėjau, kad taip susidomėsiu dekoratyviniais paukščiais“, – sako Natalija. Dabar jos ūkyje auga įvairiaspalviai arankanai, amrokai, mažieji fryzai, orpingtonai, brakeriai, maranai, Antverpeno, olandų veislių vištos.

Kiekviena vištų veislė, išsiskiria ne tik spalvomis, bet ir charakteriu: vienos yra baikščios, kitos jaukios, vis bandančios prie rankų prisiliesti, dar kitos – skrajūnės. N. Domarkienės augintinėmis nuolat gėrisi įvairių Juknaičių ir net respublikinių švenčių lankytojai.

Moka tik… brangiai pirkti

Natalijai nesuprantami posakiai „Kelių gaidelis“ arba „Kvaila, kaip višta“. Anot jos, vištos yra protingi gyvūnai, atpažįsta savo šeimininką ir yra prieraišios. Veislinius paukščius auginanti juknaitiškė sako, kad paprastų raibųjų turėjo visada, net tada, kai visus kitus ūkio gyvūnus buvo išnaikinusi, kudakuojančių gyventojų jos kieme netrūko. O kada paskutinį kartą valgė parduotuvėje pirktą kiaušinį, ji net neatsimenanti.

Bet tikrai ne dėl kiaušinių ir ne dėl pelno juknaitiškės kieme kudakuoja tokia gausybė įspūdingos išvaizdos vištaičių. Mat tam, kad šis pomėgis neštų pelną, reikia jas ne tik pirkti, veisti, keistis ir dovanoti, bet ir… pardavinėti. Natalija prisipažįsta kol kas mokanti tik „brangiai pirkti“, bet parduoti vis dar nesugebanti, o viena to nesugebėjimo priežasčių, žinoma, yra laiko stoka.

Svajonėse – ir muziejus

Auginant vištas Natalijai kilo mintis kolekcionuoti ir naminių paukščių statulėles. Dabar ji dažnai pajuokauja, kad laiko gyvas ir negyvas vištas. Šiuo metu juknaitiškės kolekcijoje yra apie 1500 statulėlių ir įvairių namų apyvokos daiktų, ant kurių pavaizduoti naminiai paukščiai.

„Renku viską: gaidelius, višteles, antis, žąsis. Skulptūrėlių atneša pažįstami, draugai, įsigyju sendaikčių parduotuvėse. Visose miesto parduotuvėse užprašiau naminius paukščius palikti man“, – pasakoja kolekcininkė.

Tapusi Lietuvos rekordininke N. Domarkienė rankų nenuleido. Šiandien jos kolekcija išaugo trigubai – iki pusantro tūkstančio, ir jai jau teko paskirti visą kambarį.

Be veislinių paukščių Natalijos ūkyje mekena nemažas būrys įvairių veislių ožkų: didelės, mažesnės ir visai mažos. Juknaitiškė prisipažįsta jau svajojanti įkurti muziejų, kuriame būtų galima pasėdėti prie puodelio kavos, pakalbėti apie kiekvieną eksponatą, „pašmekioti“ jos pačios gamintą, fermentuotą ožkos sūrį. Fantastiško gardumo tokį sūrį jau ragavo ir „Šilutės naujienų“ kolektyvas.

Moters svajonėse – ir iškilmingai po kiemą vaikštinėjantys fazanai, savo grožiu stebinantys povai, mandarininės antys ir net vietnamietiška kiaulytė. Tai – tolimesni planai, o kol kas ji sako dar neatsidžiaugusi dabartiniais savo augintiniais, dar neatsirinkusi, kuriuos iš jų norėtų ilgiau laikyti.