Tautodailininkė, kiaušinių marginimo meistrė Laima Raižienė šventines protėvių tradicijas puoselėja nuo penktos klasės. Kėdainių rajone, Josvainių seniūnijoje gyvenanti moteris kitais metais minės garbingą 70 metų jubiliejų, o sukauptą milžinišką patirtį galima matyti jos kruopščiai, su didele meile atliktuose darbuose.

Pomėgį puošti velykinius kiaušinius vašku ji perėmė iš močiutės, tačiau prisipažįsta, kad daugybės paslapčių teko mokytis pačiai – savųjų anuomet meistrai išduoti nenorėdavę. Tautodailininkė pasakoja, kad anksčiau jai teko dirbti ir buhaltere, ir sekretore, ir paštininke, o tradicinio marginimo amato ji ėmėsi todėl, nes gyvenime norėjo matyti daugiau šypsenų.

„Man smagu, kai žmogus džiaugiasi. Piktumas sukelia ligas, santykių blogumą, tokį žmogų norisi pakalbinti, apkabinti ir nudžiuginti. Todėl visada norėjau daryti tai, kas gražu, kas nuoširdu, kas džiugina“, – sako L. Raižienė.
Tautodailininkės Laimos margučiai

Ir kaip tik dėl to prieš kiekvienas Velykas tautodailininkė kiaušinius margina ne dešimtimis, o šimtais. Ji pabrėžia, kad unikalus marginimo būdas ir tradiciniai raštai – mūsų šalies unikalumas, kurį ji susirūpinusi išsaugoti ir perleisti ateities kartoms.

Vašku raižytus ir skutinėtus kiaušinius mūsų senoliai merkdavo į juodalksnio ir geležies rūdžių tirpalą – taip gimdavo juodos spalvos margučiai, papuošti baltais raštais, mat vašku padengti ornamentai nenusidažydavo. Tuomet kiaušiniai dar 10 minučių buvo verdami vandenyje su svogūnų lukštais.

Nors iš pirmo žvilgsnio tai ir neskamba sudėtingai, suklysti išties yra kur. Margutis nebus toks dailus, jei vaško raštai nebus simetriški, kiaušinis nenusidažys tolygiai, o virdamas sutrūkinės. Todėl tautodailininkė išduoda kelias paslaptis, kad velykiniai margučiai jūsų namuose primintų tuos, kurie gimsta ir jos rankose.

Kad margučių spalva nebūtų „murzina“

Tai, kaip atrodys išpuoštas margutis, priklauso ne tik nuo jūsų kruopštumo jį marginant, bet ir nuo to, kokiame inde kiaušinį virsite. L. Raižienė įspėja: puode negali būti nė lašo riebalų.

„Kai virsite kiaušinį, turi būt labai švarus puodas, jokio riebalo. Prieš verdant kiaušinius, svarbu su soda visus kraščiukus puodo išvalyti, kitaip virtas kiaušinis pasidengs plėvele. O kai kiaušinius verdu, į puodą įdedu rupios druskos – tada ir kiaušinis pats skanesnis būna, ir „įkanda“ geriau. Prieš marginant aš dar nusivalau kiaušinius su actu, kad „nukąstų“, nes kitaip kiaušiniai gali gautis murzini“, – paaiškina marginimo meistrė.

Kad vaško raštai būtų simetriški

Galime pastebėti, kad tradiciniais raštais puošti kiaušiniai dažnai pasižymi simetriškumu – atliekant marginimo bandymus „iš akies“, gali būti, kad raštas bus kreivas. Negana to, jei margindami vašku suklysite ir mėginsite jį nuvalyti – nepavyks, ta vieta vis tiek nenusidažys. Tad norint išlaikyti simetriją ir išvengti klaidų, tautodailininkė pataria ant kiaušinio nusibraižyti pagalbines linijas.

„Pirmiausia, paėmus kiaušinį, pieštuku reikia nusibrėžti išilgai einančias linijas, pradedant nuo lankelio vienoje pusėje, o, apvertus kiaušinį, sujungiant matomus jau nupiešto lankelio taškus. Tokias pat išilgai einančias linijas nusibrėžiame ir per vidurį jau turimų linijų – žiūrint į kiaušinį iš viršaus, gausis toks kryžius. Pasižymime taškeliais šių linijų centrus, ir jau turime kiaušinį, padalintą į lygias dalis, kurios padės išlaikyti raštą“, – sako L. Raižienė.

Kad tradiciniai margučiai būtų spalvingesni

Tradicinį vaškavimą galima atlikti ir su spalvotu vašku, jo nenuimant – tokie margučiai atrodys žaismingiau, į Velykų stalą įneš įvairovės. Tam tautodailininkė naudoja vaškines kreideles.

„Kai norisi daugiau spalvų, reikia pakaitinti vieną kreidelę ir įmaišyti bičių vaško ar parafino, kad skysčiau būtų. Išlydytu vašku galima marginti kiaušinius, tačiau visuomet įspėju, kad šio vaško nereikėtų nuvalyti – jo spalva ant kiaušinio neišliks. Todėl papuoštą kiaušinį vėliau tereikia įmerkti į dažus“, – pataria L. Raižienė.

Kad margučiai namus puoštų ilgiau

Virtus kiaušinius Velykoms tautodailininkė margina likus savaitei iki šventės. Deja, net ir gražiausiai išpuošti margučiai nėra amžini, ilgainiui kiaušiniai sugenda. Tačiau jei norite, kad margučiai namus puoštų ilgesnį laiką, ji pataria kiaušinius išpūsti, ir tik tuomet puošti – tokios puošmenos galėtų sulaukti ir kitų švenčių.

„Kiaušinius išpučiu švirkštu. Vieną kiaušinio galą reikia atsargiai pramušti su palenkta adata, nes kitaip kiaušinio turinys gali bėgti ant rankų. Tuomet švirkštu pūti orą į kiaušinį, o per tą pačią skylutę viskas gražiai išbėga. Tik svarbu dar dantų krapštuku kiaušinio vidų pamaišyti, kad trynys suskystėtų, kitaip, įspaudus daug oro, kiaušinis gali sprogti. Išpuoštas tuščias kiaušinis gali stovėti daugelį metų, jei jo nesumušite“, – teigė tautodailininkė.

Kad margučiai blizgėtų

Kad nudažyti kiaušiniai ant šventinio stalo atrodytų dar puošniau, tautodailininkė pataria juos ištepti, kai nuvalysite vašką.

„Kiaušinį paskui patepu aliejumi, kad blizgėtų. Jei kiaušinį puošiau ilgalaikiam laikymui, jį purškiu su laku, kad vaškas išliktų. Ir tada tokie kiaušiniai stovi dar daug metų“, – teigė L. Raižienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)