Jau parduoda Velykų stalo puošmenas

Darbo dienomis Druskininkų turguje dar nesijaučia šventinės apsipirkimo karštinės šurmulio – pirkėjų mažiau, negu pardavėjų. Bet nuotaikos jau ne tokios depresyvios, kaip buvo prieš Kalėdas, kai visi suprato, kad laukia ilga ir niūri karantino žiema.

Bitininkas Petras Vasiliauskas į Druskininkų turgų atvyko iš Liškiavos kaimo Varėnos rajone. Ant prekystalio vyras išsidėliojo ne tik savo bitučių medaus stiklainiukus, išsiskiriančius dzūkišku prekės ženklu „Cikras medus“, bet ir dekoratyvines vaško žvakes, kainuojančias nuo 3 eurų. Jų prireiks ne tik švenčių stalui papuošti, bet ir tradiciniam margučių dažymui vašku.

Dažnas pirkėjas iš tolo pastebi P. Vasiliausko paduodamas Velykų stalo puošmenas: mezginiais ir karpiniais padabintus margučius, jų dėklus su vištelių figūromis. Paklaustas, ar visas tas grožis yra jo rankų darbas, bitininkas nesutriko: „Yra tokia moteris mūsų kaime, kuri tas grožybes daro ir man davė parduoti. Nepykit, pavardės neišduosiu, neatsiklausęs leidimo. O kainos nuo 1,5 iki 15 eurų“.

Turgus laukia poilsiautojų

Medų ponas Petras pardavinėja po 7 eurus už kilogramą. Galima rinktis pavasarinio, viržių, liepų. Išsirenku 3 eurus kainuojantį indelį pavasarinio ir dairausi kaimiškų kiaušinių. Jų Druskininkų turguje radau po 2 ir po 2,50 euro už dešimtį. Gražūs kaip parduotuvėje, nemėšlini, vienodo dydžio. Radau ir pigesnių, nei pas bitininką, tikro vaško žvakių – vos po 1,50 euro už vieną.

Ponia Stasė dar nuo gruodžio mėnesio, kai rašiau apie kalėdinę prekybą Druskininkų turguje, laukė progos man papriekaištauti, kad iliustravau straipsnį nuotrauka, kurioje ji neatrodė sau graži. Kitiems nuolatiniams prekiautojams labiau rūpi, ar dėl panaikintų judėjimo tarp savivaldybių ribojimų iki Velykų kurorte atsiras daugiau poilsiautojų, kurie visada būdavo geriausiais Druskininkų turgaus pirkėjais.

Veisiejuose pigesni ne tik kiaušiniai, bet ir vištos

Ketvirtadieniais veikiančiame Lazdijų rajono Veisiejų miesto turguje girdisi, kaip pievose prie Snaigyno ežero klykauja vėluojančio pavasario pasitikti parskridusios gervės. Į jų balsus nedrąsiai atsiliepti bando vištų pardavėjo Povilo autobusiuke pirkėjų laukiančios jaunos vištaitės. Paklaustas, ar jos nepabrango nuo 2020 metų, pardavėjas kraipo galvą.

„Ne, kainos tokios pačios – nuo 6 iki 7 eurų. Tos rudos šešių mėnesių, jeigu dabar nusipirksite, iki Velykų jau kiaušinius dės, o kitos – jaunesnės“, – pasakojo Povilas.

Būtent iš jo įsigytos visos mano vištos ir netgi televizijos žvaigžde tapęs gaidys Modestas. Ir šį kartą vos nesusigundžiau papildyti plunksnuočių būrio pilka gražuole – tokios spalvos vištų neturiu, tik rudas, juodas ir raibas.

Kaimiški kiaušiniai Veisiejų turguje pardavinėjami gerokai pigiau, negu Druskininkų kurorte, vos po 1,50 euro už dešimtį. Abejones, kad jie galėtų būti ne ką tik surinkti iš vištidės, o perparduodami iš prekybos centro lentynų, išsklaido išvaizda – kiekvienas kiaušinis skirtingo dydžio ir lukšto atspalvio, prilipę keli šieno šapeliai.

Tradicinėms Velykų vaišėms dzūkai būtinai verda mėsišką raugintų kopūstų sriubą. Šviežiai, o ne iš rudens užraugtų kopūstų Veisiejų turguje radau po 4 eurus už 2 litrų kibirėlį. O kol Gavėnios pasninkas nesibaigė, pirkėjų eilutė išsirikiavo prie silkių su galvomis po 2,80 euro už kilogramą. Nedidelį naminį saldaus pieno sūrį išsirinkti galima už 2,20 – 2,40 euro.

1,25 euro kaina už 5 kilogramų svogūnų maišą gal ir nebūtų suviliojusi, nes panašiai kainuoja ir didžiuosiuose prekybos centruose, bet ten jie apsilupę ir kas antras jau minkštas, o turguje gražūs ir sveiki. Todėl nesiderėdamas griebiu vieną maišiuką ir net žmona tokiam pirkiniui neprieštarauja. Pas tą pačią žaviu suvalkietišku akcentu kalbančią ūkininkę 25 kg bulvių maišas kainuoja 5 eurus – joms pirkėjų taip pat netrūksta.

Atlaisvinus karantiną pardavėjų į Veisiejus suvažiavo bent trečdaliu daugiau, negu prieš dvi savaites, o pirkėjų pagausėjo 2 ar 3 kartus. Iš tolo šviečia ankstyvosios braškės, bet nė nepaklausiau, kurioje šalyje jos jau spėjo prisirpti. 4,50 euro už kelias saldžias bet bekvapes uogas vis tiek nemokėsiu, sulauksiu lietuviškų ar bent lenkiškų.

Pensijų mokėjimo dienų laukia labiau, negu Velykų

Pavasario linksmybės jau čia pat, tai net virtuvės rakandų pardavėjas sulaukęs klausimo, kiek kainuoja iešmų rinkiniai, negali susilaikyti nepašmaikštavęs: „3,5-4 eurai be mėsos“. Ką tik ištirpusio sniego vandenys dar nespėjo susigerti į dirvą, todėl daugiausiai pirkėjų dėmesio sulaukia purvabrydžio avalynė: guminiai ir plastikiniai aulinukai ir kaliošai.

Per petį nugirstu sendaikčių dėžėse besirausiančių veisiejiečių pokalbį.

„Ką radot gražaus“, – klausia viena pagyvenusi ponia seniai matytos kaimynės.

„Dievulį ant kryžiaus ir taupyklę“, – rodo pirkinius paklaustoji.

Kiti turgaus lankytojai skundėsi neužtikę pernai kiekvieną ketvirtadienį į Veisiejus atvažiuodavusių dėvėtų batų pardavėjų, bet džiaugėsi, kad tokio pigaus apatinio trikotažo dar niekur nematę: liemenėlės kainuoja vos po 2 eurus, kelnaitės – 0,60 euro.

Labiau, negu Šv. Velykų, turgaus prekiautojai sako laukiantys pensijų mokėjimo dienų.
„Po 16-os mėnesio dienos, kai pensijos ką tik išmokėtos, šluoja viską nesiderėdami, o paskui vėl visą mėnesį tik dairysis ir kainų klausinės“, – paaiškino dėvėtus batus ant prekystalio dėliojusi pardavėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)