Portalas Delfi jau ne kartą rašė apie tai, kad geriausia kiaušinius laikyti pakuotėje, kurioje juos įsigyjate. Kodėl? Ant pakuotės yra nurodytas laikas, iki kada juos reikėtų suvartoti. Be to, taip pat rekomenduojama nelaikyti kiaušinių šaldytuvo durelėse, nes jas nuolat varstant kiaušiniams nepadėsite. Jie labai jautrūs temperatūros skirtumams, todėl dažnas temperatūros pasikeitimas gali pakenkti.

Rekomenduojama plauti prieš vartojant

Vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį į dar vieną dalyką. Iš parduotuvės ar turgaus parsineštų kiaušinių nereikėtų prieš dedant į šaldytuvą nuplauti.

Valstybinės maisto veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė Kamilė Petškevičiūtė pabrėžia, kad tik nusipirktų kiaušinių plauti nebūtina. Nepaisant to, tą daryti rekomenduojama prieš juos vartojant.

„Vištų kiaušinių lukšto paviršius natūraliai yra padengtas apsaugine plėvele. Kadangi kiaušinio lukšto struktūra yra porėta, ši plėvelė – natūralus vištos organizmo sukurtas apsauginis barjeras, kuris apsaugo kiaušinio turinį nuo išorės veiksnių, pavyzdžiui, bakterijų ir kitų mikrobų“, – aiškino specialistė.

Būtent plaunant kiaušinius ši natūrali apsauga suardoma.

Kai kur parduodami plauti kiaušiniai

Tą patį sako ir kiaušinius į rinką teikiančios bendrovės „Groward Group“ kiaušinių verslo vadovas Tomas Rumelaitis.

Jis kaip tik pabrėžia, kad iš parduotuvės parsineštų kiaušinių plauti nereikėtų.

„Plovimo metu pašalinama natūrali kiaušinius dengianti apsauginė plėvelė, sauganti jų vidų nuo įvairių išorinių veiksnių. Nuplovus šį apvalkalą, padidėja kiaušinių užkrėtimo bakterijomis, tokiomis, kaip salmonelės, rizika ir sutrumpėja jų galiojimo laikas“, – teigė jis.

Pasak T. Rumelaičio, būtent dėl šios priežasties Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų Europos valstybių, parduodami tik neplauti kiaušiniai.

Visai kitaip yra kai kuriose kitose šalyse, pavyzdžiui, JAV ar Japonijoje. Jose kiaušiniai plaunami, tokiu būdu siekiama labiau įtikti vartotojui ir pateikti jam kuo patraukliau atrodantį produktą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)