Didžiųjų švenčių metu specialistai pastebi išaugusį apsinuodijimų maistu skaičių. Sveikatos sutrikimai nutinka ne tik todėl, kad persivalgoma ar valgoma seniai pagamintą maistą, tačiau ir dėl maisto gaminimui naudojamų jau netinkamų vartoti produktų. Tarp jų ir kiaušiniai ar paukštiena.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto produktų inspektorė Kamilė Petškevičiūtė teigė, kad perkant tiek supakuotus kiaušinius, tiek renkantis paukštieną svarbu nepamiršti atkreipti dėmesio į produkto etiketę, kurioje nurodytas tinkamumo vartoti terminas.

Svarbiausia – atkreipti dėmesį į pakuotę

Taip pat rekomenduojama apžiūrėti, ar nepažeista maisto produktų pakuotė, ar nėra pastebimų produkto išvaizdos pokyčių, deformacijų, pašalinių medžiagų ar kvapo.

„Niekada nevartokite produkto, kurio galiojimo laikas yra pasibaigęs. Vištiena nebetinkama vartoti, jei jos paviršius gleivėtas, lipnus ar šiek tiek papilkėjęs. Sugedusi vištiena, kaip ir nebetinkami vartoti kiaušiniai, turi stiprų nemalonų kvapą“, – įspėjo specialistė.

„Rido“ ir kitus kiaušinius į rinką teikiančios bendrovės „Groward Group“ kiaušinių verslo vadovas Tomas Rumelaitis pastebi, kad visi kiaušiniai vizualiai atrodo panašiai, o skiriasi tik jų spalva ir dydis, o pagal tai jų kokybę nustatyti sunku.

Kiaušiniai turguje

„Todėl renkantis kiaušinius rekomenduojama atkreipti dėmesį į ant pakuotės esančią informaciją, kurioje nurodoma, kokiomis sąlygomis augo juos padėjusi višta. Jeigu paukštis gyveno ne narve, buvo sveikas, negavo antibiotikų, daug miegojo bei mito visaverčiu pašaru, šios savybės persiduos ir kiaušiniui“, – kalbėjo jis.

Pabrėžiama, kad tokiomis sąlygomis laikomų vištų kiaušiniai ne tik kokybiškesni, bet ir leidžia vartotojui prisidėti prie darnaus ir atsakingo požiūrio į gyvūnų gerovę.

Perkant paukštieną atkreipti dėmesį į kvapą ir išvaizdą

Be kiaušinių svarbu atkreipti dėmesį ir į perkamą paukštieną. AB „Vilniaus paukštyno“ Kokybės kontrolės tarnybos vadovė Skirmantė Sokolovskienė taip pat patarė, renkantis paukštieną, pirmiausiai atkreipti dėmesį į produkto galiojimo terminą.

„Retkarčiais pasitaiko atvejų, kai prekybos vietose galima rasti produktų su pasibaigusiu galiojimo terminu, tad vartotojams derėtų būti atidiems šiuo klausimu. Galiojimo terminas pateikiamas ant kiekvieno produkto pakuotės“, – įspėjo specialistė.

Galiojimo laikas – ne vienintelė informaciją, kuri turėtų patraukti pirkėjo akį, perkant paukštieną. Taip pat rekomenduojama pasižiūrėti į produkto kilmės šalį.

„Kuo trumpesnė tiekimo grandinė, tuo šviežesnė mėsa lentynoje. Vietoje pagaminta mėsa patikimesnė, nes geografinis atstumas užtikrina, kad vyks nepertraukiama gamyba, ir mėsa, kaip greitai gendantis produktas, per saugų laiką pasieks prekybininkus“, – kalbėjo S. Skolovskienė.

Pasak kokybės kontrolės vadovės, šviežios mėsos kokybę galima nustatyti pagal du esminius rodiklius – kvapas ir išvaizda.

Šaldyta mėsa

„Pradedanti gesti mėsa išskiria specifinį kvapą – jis aiškiai juntamas pauosčius neįpakuotą produktą. Net ir vos juntamas kvapas vartotoją gali įspėti apie vartojimui nebetinkamą produktą. Tačiau, atkreipkite dėmesį į tai, kad produktai supakuoti apsauginėse pakuotėse, jas atidarius gali turėti specifinį kvapą, nes mėsa buvo supakuota apsauginėje aplinkoje, naudojant apsaugines dujas ar vakuumą. Todėl rekomenduojame pradarius apsauginę pakuotę keletą minučių palaukti ir tik tuomet vertinti šviežios mėsos kvapą“, – patarė pašnekovė.

Kadangi didelė dalis mėsos parduodama supakuota, pirkėjai negali įvertinti produkto kvapo. Vis dėlto tokiu atveju siūloma įvertinti produkto pakuotę ir produktą vizualiai.

„Mėsos šviežumą galima nustatyti pagal spalvą. Šviežios vištienos spalva yra šviesiai rausva, šlaunelių mėsa šiek tiek tamsesnė. Taip pat įvertinkite ir produkto paviršių: ar nesimato gleivėtumo, per didelio kiekio skysčio pakuotėje – šios savybės rodo, kad mėsa nėra šviežia“, – vardijo specialistė.

Dėmesys ir vitrinos temperatūrai

Kaip jau minėta, perkant paukštieną labai svarbu apžiūrėti ir pakuotę. Pakuotė – apsauginis barjeras, kuris apsaugo produktą nuo aplinkos veiksnių, galinčių padaryti įtaką jo kokybei ir saugai.

„Jei pastebite, kad pakuotė pažeista, sulaužyta, įtrūkusi ar išsipūtusi – tai gali rodyti, kad joje esantis produktas gali būti sugedęs, nes apsauginis barjeras, saugantis produktą, pažeistas“, – įspėjo S. Skolovskienė.

Pirkėjai taip pat turėtų atkreipti dėmesį į tai, kokioje temperatūroje laikomi paukštienos gaminiai vitrinose. Dažniausiai šaldymo vitrinos termometrą galima pamatyti jos viršuje ar apačioje. Šviežiai mėsai nustatytas saugus temperatūrinis laikymo režimas – nuo –2 iki +4 laipsnių.

„Taigi, jei vitrinoje pastebite aukštesnę temperatūrą, netinkamai laikomas produktas gali sugesti greičiau nei nurodyta ant pakuotės“, – kalbėjo specialistė.

Kaip paukštieną laikyti namie?

Jei pavyko išsirinkti šviežią paukštienos produktą, dar nereiškia, kad jis netaps netinkamu vartoti laikant namuose.

Šviežia paukštiena turi būti laikoma šaldytuve pagal produkto gamintojo ant pakuotės nurodytas laikymo sąlygas (temperatūrą). Rekomenduojama, šaldytuve mėsai skirti atskirą lentyną nuo kitų produktų, pavyzdžiui, daržovių.

„Atkreipkite dėmesį į tai, kad galiojimo terminas produktui suteikiamas neatidarytai pakuotei. Atidarius pakuotę, produktą reikia suvartoti per 24 valandas. Atidarytas produktas jau nebegalios iki ant produkto pakuotės nurodyto galiojimo termino, nes pakuotė jau pažeista“, – tęsė specialistė.

Šaldiklis

Taip pat reikėtų žinoti, kad įsigijus šviežią paukštienos produktą ir jį užšaldžius nėra ilgam pratęsiamas jo tinkamumo vartoti laikas. Užšaldymas gali būti tik trumpalaikis sprendimas turėti tam tikrą užšaldytos mėsos rezervą.

„Užšaldytą mėsą rekomenduojama suvartoti per mėnesį. Kad mėsa išliktų šviežia ir kokybiška, rekomenduojama, ją įdėjus į šaldiklį, palikti laisvus tarpus šalto oro judėjimui. Taip produktas greičiau užšals iš visų pusių ir liks šviežesnis“, – akcentavo pašnekovė.

Nerekomenduojama atšildytą paukštieną vėl užšaldyti. Pirmą kartą užšaldant produktą, mėsoje esanti drėgmė užšąla mažais kristaliukais, kurie nepažeidžia raumeninio audinio skaidulų. Jei užšaldoma pakartotinai, mėsoje esanti drėgmė užšąla jau didesniais kristaliukais, kurie pažeidžia ir raumens skaidulas. Tokį produktą vėl atšildžius išsiskirs didelis kiekis mėsos syvų, mėsos raumens konsistencija bus nestandi, o termiškai apdorojant mėsa susitrauks ir bus kietesnė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)