Kiaušiniai – maisto produktas, be kurio neįsivaizduojame nei vienų namų virtuvės. Juos naudojame tiek rytinei kiaušinienei, tiek įvairiems kepiniams ar paprastiems blynams kepti. Svarbu, kad šis plačiai vartojamas produktas netaptų mūsų priešu.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto produktų inspektorė Kamilė Petškevičiūtė įspėja, kad kiaušiniai yra jautrūs saugojimo temperatūros svyravimams, todėl juos rekomenduojama laikyti pirminėje gamintojo pakuotėje šaldytuve.

Priklauso nuo laikymo temperatūros

„Tai sulėtina ant lukšto esančių bakterijų dauginimąsi ir augimą, tai yra, padeda sumažinti pavojų, kad bakterijos pateks į kiaušinio vidų. Be to, tinkama saugojimo temperatūra leidžia ilgiau išlaikyti kiaušinį šviežią“, – aiškino ji.

Nereikėtų pamiršti ir to, kad temperatūrų svyravimai trumpina kiaušinių galiojimo terminą ir gali pabloginti vertingąsias jų savybes.

Pasak K. Petškevičiūtės, kiaušinius laikant kambario temperatūroje jie nesugedę gali išbūti nuo kelių dienų iki trijų savaičių.

„Tačiau tai priklauso nuo aplinkos temperatūros: kuo temperatūra aukštesnė, tuo trumpesnis kiaušinių saugojimo terminas. Taip pat labai svarbu vengti staigių temperatūros svyravimų, dėl kurių ant kiaušinio lukšto susidaro drėgmės kondensatas. Vanduo pažeidžia apsauginę lukšto plėvelę ir per lukšto poras gali patekti į kiaušinio vidų, o kartu su vandeniu į kiaušinio vidų gali patekti ir ant lukšto buvę mikroorganizmai“, – pasakojo pašnekovė.

Pasak jos, tai ne tik stipriai sutrumpina kiaušinių tinkamumo vartoti terminą, bet ir gali kelti pavojų sveikatai, jei, pavyzdžiui, tokie kiaušiniai vartojami gerai termiškai neapdoroti.

Patariama nelaikyti šaldytuvo durelėse

„Rido“ ir kitus kiaušinius į rinką teikiančios bendrovės „Groward Group“ kiaušinių verslo vadovas Tomas Rumelaitis prideda, kad kiaušinius rekomenduojama suvartoti per 28 dienas nuo jų padėjimo.

Be to, kad kiaušinius rekomenduojama laikyti šaldytuve, taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kur šaldytuve juos laikote.

„Kiaušinius patariame laikyti ne šaldytuvo durelėse, o jo viduje. Kiaušiniai yra itin jautrūs temperatūrų svyravimams, todėl dažnas durelių darinėjimas sutrumpina jų galiojimo terminą bei sumažina vertingąsias savybes“, – kalbėjo pašnekovas.

Taip pat parsinešus iš prekybos vietos kiaušinius jų nereikėtų plauti. Tai daryti rekomenduojama tik prieš juos vartojant.

„Plovimo metu pašalinama natūrali kiaušinius dengianti apsauginė plėvelė, sauganti jų vidų nuo įvairių išorinių veiksnių. Nuplovus šį apvalkalą, padidėja kiaušinių užkrėtimo bakterijomis, tokiomis kaip salmonelės, rizika ir sutrumpėja galiojimo laikas“, – pabrėžė T. Rumelaitis.

Būtent dėl šios priežasties Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų Europos valstybių, parduodami tik neplauti kiaušiniai. Tuo metu JAV ar Japonijoje kiaušiniai plaunami – taip siekiama labiau įtikti vartotojui bei pateikti jam kuo patraukliau atrodantį produktą.

Bendrovės atstovas taip pat priminė, kaip atskirti, ar kiaušinis yra šviežias ir tinkamas vartoti. Kiaušinio šviežumą išduoda jo kvapas. Jei jis pradėjęs gesti juntamas aitrus, nemalonus kvapas, pastebimas uostant neapdorotą, virtą ar keptą kiaušinį.

„Jei išmėtėte pakuotę ir nepamenate, kada pirkote kiaušinius, jų šviežumą galite patikrinti atlikdami nesudėtingą testą. Panardinkite kiaušinį į stiklinę su šaltu sūdytu vandeniu. Jei kiaušinis nugrimzdo į dugną, jis šviežias ir jį galima valgyti. Jei kiaušinis iškilo į viršų, jis pasenęs ir netinkamas vartoti“, – patarimu pasidalijo T. Rumelaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)