Tam, kad išvengtumėte nereikalingo apsinuodijimo, labai svarbu įsitikinti, kad maistui vartojamas kiaušinis būtų šviežias. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė Kamilė Petškevičiūtė pataria, kaip atskirti gerą kiaušinį jau nuo netinkamo vartoti.

Ar gali nedaužtas kiaušinis skleisti kvapą?

„Norint įsitikinti, ar kiaušinis yra tinkamas vartoti, jį galima sudaužyti ant lėkštės ar kito plokščio paviršiaus. Jei kiaušinis šviežias, jo trynys turi būti šviesiai geltonas ar oranžinis, o baltymas neturi labai pasklisti“, – aiškino specialistė.

Taip pat reikėtų žinoti, kad Itin švieži kiaušiniai pirmą dieną po padėjimo gali turėti specifinį kvapą, kuris atvėsus kiaušiniui išgaruoja. Švieži kiaušiniai kvapo neturi. Visgi jie gali įgauti pašalinį kvapą, jei saugomi aplinkoje, kurioje yra pašalinių kvapų.

„Kiaušinio šviežumą galima nustatyti ir pagal trynį: senesnio kiaušinio trynys nebus toks tvirtas, o baltymas bus labiau takus. Jei sudaužius lukštą kiaušinis pasklinda po paviršių, jis nebūtinai sugedęs, tačiau nėra labai šviežias“, – detalizavo pašnekovė.

Jei įdaužus kiaušinio lukštą matyti, kad jo trynio ir baltymo turinys susimaišęs, jaučiamas nemalonus vandenilio sulfido (sieros) kvapas, kiaušinis sugedęs. Be to, jei kiaušinis yra netinkamas vartoti, net ir nesudaužius jo kratant galima jausti kliuksėjimą, kuris rodo, kad kiaušinis netekęs daug drėgmės ir jo turinys sumažėjęs.

Kiaušiniai

„Liaudyje populiaru kiaušinio šviežumą patikrinti panardinant jį į stiklinę ar dubenėlį su vandeniu. Kuo senesnis kiaušinis, tuo sunkiau jis skęsta. Seni kiaušiniai dažniausiai išsilaiko vandens paviršiuje ar arti jo, o švieži nugrimzta ant indo dugno“, – pasakojo K. Petškevičiūtė.

Kiek laiko kiaušinis išlieka šviežias?

Nors kiaušinių galiojimo terminas nėra griežtai apribotas, visgi savo vertingiausias maistines savybes jis išlaiko 28 dienas po padėjimo.

„Todėl patartina kiaušinius šaldytuve laikyti gamintojo pakuotėje, kurioje ir nusipirkote, nes kiaušinių tinkamumo vartoti terminas nurodytas būtent ant pakuotės. Jis ženklinamas nuoroda – „Geriausi iki (data)“. Šią datą gamintojas nustato prie kiaušinių padėjimo datos pridėjus 28 dienas, todėl vartotojai, norėdami tiksliai sužinoti, kokio šviežumo kiaušinius perka, gali nuo ant pakuotės nurodytos datos atimti jau minėtas 28 dienas ir taip sužinoti, kada kiaušiniai padėti“, – pastebėjimais pasidalijo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistė.

K. Petškevičiūtė atkreipė dėmesį, kad kiaušinius saugu pirkti tiek prekybos centruose, tiek turguje. Kita vertus, ji patarė nepraleisti pro akis tam tikrų dalykų.

„Prieš pirkdami kiaušinius atkreipkite dėmesį, ar kiaušiniai švarūs, ar lukštai neįskilę, be deformacijų, pašalinių medžiagų ar kvapo bei ar tinkamas galiojimo laikas“, – vardijo ji.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorių atliekami patikrinimai rodo, kad turgaus prekiautojai laikosi nustatytų teisės aktų reikalavimų. Patikrinimų metu dažniausiai nustatomi tik pavieniai kiaušinių ženklinimo pažeidimų atvejai, tačiau prekiautojai į įspėjimus sureaguoja ir trūkumus pašalina.

Kas gali nutikti suvalgius sugedusį kiaušinį?

Kaip toliau tęsė pašnekovė, saugant kiaušinį ilgą laiką netinkamoje temperatūroje, kiaušiniai ima gesti – juose prasideda puvimo procesas, kurį sukelia įvairių grupių organizmai: aerobinės ir anaerobinės bakterijos, grybai, mielės, aktinomicetai.

Skaičiuojama, kad optimaliausia daugumos puvimą sukeliančių mikroorganizmų vystymuisi temperatūra yra nuo 36 iki 50 laipsnių.

„Veikiant mikroorganizmų baltymus skaidantiems fermentams, kiaušinio baltymai skyla iki peptonų, peptidų ir amino rūgščių. Vėliau šie dariniai oksiduojasi, ypač jei kiaušinio lukštas pažeistas, iki galutinių produktų: amoniako, anglies dioksido, sieros vandenilio, vandens“, – kaip vykta kiaušinio sugedimo procesas pasakojo K. Petškevičiūtė.

Lėtai keptas kiaušinis

Jei kiaušinio lukštas nepažeistas, puvimo proceso metu jame susidaro tarpiniai skilimo produktai, pavyzdžiui, įvairios organinės rūgštys, aminai, alkoholiai. Daugelis šių medžiagų yra nuodingos ir turi išskirtinai nemalonų kvapą.

„Nemaloniausią kvapą dažniausiai sukelia sieros vandenilis ir kiti tarpiniai baltymų skilimo produktai. Tačiau nedidelė puvimo medžiagų koncentracija patekusi į patalpos orą negali sukelti pavojaus žmonių sveikatai“, – nuramino specialistė.

Vis dėlto vartodami nešviežius žalius ar tinkamai neapdorotus kiaušinius vartotojai rizikuoja apsinuodyti ar susirgti salmonelioze – žmonių ir gyvūnų infekcine liga, kurią sukelia Salmonella rūšies bakterijos.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovės, maisto gamybai reikėtų rinktis tik šviežius, nesuskilusios ir kruopščiai nuplautus kiaušinius. Be to, reikėtų nepamiršti, kad paprastai nerekomenduojama žalių kiaušinių laikyti nesuvartojus ilgiau kaip 28 dienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)