Pagrindiniais velykinės puošybos elementais turėtų tapti žaluma ir ryškiaspalviai kiaušiniai.

Pasiilgome žalumos

„Iškart noriu pasakyti, kad ir be saugomų pataisų yra daugybė augalų, kurie kuria namuose šventinę nuotaiką ir dovanoja pavasarinę gaivą. Pasiilgome žalumos, todėl labai gražu į didelę vazą primerkti bet kurių anksti susprogstančių medžių ir krūmų šakų, ypač ievų, laukinių slyvų.

Gražu ir alyvos, tik reikia nuskabyti žalius lapelius prie leidžiamo žiedo. Antraip jie labai greitai nuvys. O puošti žaliąją puokštę geriausia savo rankomis pagamintomis dekoracijomis“, - tvirtina R. Butkienė.

Lengviausiai pagaminama dekoracija yra tuščiaviduris kiaušinio kevalas, kurį galima įvairiausiais būdais dekupažuoti: apsukti lipale išmirkytais medvilniniais siūlais, apklijuoti plonai pjaustytomis medžių šakelėmis. Tik prieš tai reikėtų lukšto vidų praskalauti vandeniu ir išdžiovinti.

Ant žaliuojančių šakelių labai gražiai atrodys nerti kiaušiniai, šiaudinės ar megztos vištelės, gaideliai, kiškučiai, karoliukų dekoracijos.

„Tokias dekoracijas galima iškepti ir iš meduolinės tešlos. Kas sakė, kad meduoliai – vien tik kalėdinis kepinys?“ – juokiasi floristė.

Stalo puokštė – akims džiuginti

Velykinio stalo dekoracijas floristė R. Butkienė siūlo gaminti iš ryškių spalvų medžiagų. Pagrindu joms turėtų tapti Velykas simbolizuojantys margučiai.

Į ką juos sudėti – fantazijos reikalas. Tiks pinti krepšeliai, puodynės, vintažinės lėkštės, vazonai, kuriuose margučius galima guldyti ant samanų, šiaudų, plunksnų, kiaušinių lukštų, lininių skiaučių.

„Bet man labiausiai patinka margučius dėti į velykinius vainikus. Jei juos gaminsite vieneriems metams, pagrindą galite nupinti iš paprasčiausio šieno. Gražiai atrodys aprištas samanomis, apklijuotas beržų tošimis, kankorėžiais, paukščių plunksnelėmis, tuščiais sraigių „nameliais“ ar net svogūnėliais. O puošti galima kaspinais, rafija, žydinčiomis kačiukų šakelėmis“, - sakė floristė.

Stalas atrodys tikrai šventiškai, jei papuošite jį žydinčiomis gėlėmis – narcizais, hiacintais, krokais ar žydrėmis, žibutėmis. Bet ne mažiau gražiai atrodys ir vazonuose pražydusios sanpaulijos ar kalankės. Svarbu, kad kambarys prisipildytų švelnaus pavasario žalumos ir gėlių žiedų kvapų.

Gamtos apsuptyje gyvenanti R. Butkienė kasmet puošia savo namus puokšte iš žydinčių laukinių slyvų šakų, ant jos kabina lininiais siūlais dekoruotus kiaušinius. Šias dekoracijas jai padovanojo Jurbarko socialinių paslaugų centro globotiniai.

Smagios Velykos – ryškios

Floristė siūlo marginti kiaušinius tik pačiomis ryškiausiomis spalvomis. Itin ryškiai geltonai baltus kiaušinius nudažo ciberžolė – užtenka šaukšto miltelių litrui vandens ir pavirti 10 minučių. Ryškiai rudi margučiai išverda kavos tirščiuose. Raudoni – burokėlių sultyse, raudonuosiuose kopūstuose. Gražia pavasarine žaluma kiaušinius nudažo į virimui skirtą vandenį įdėti keli šaukštai mėlynių uogienės. Marmuriniais raštais kiaušinį išpuošia virimas sukarpytuose svogūnų lukštuose ir trumpas panardinimas į briliantinę žalumą.

„Kuo ryškesni margučiai, tuo linksmesnės Velykos. Visam pasaulyje populiariausia Velykų spalva yra geltona – saulės spalva. Žalia simbolizuoja gamtos atsigavimą, balta – dangaus spalva, tad puoškime velykinius vainikus baltais, geltonais, žaliais kaspinais“, – kvietė floristė.

Pasak Rūtos, ryškiaspalvius tokius margučius smagu ne tik ridenti. Paslėpus žolėse, paaugusiuose gėlių krūmeliuose, galima pasiųsti vaikus jų rinkti. Dar labiau jie džiaugiasi, kai tarp tikrų margučių atranda ir vieną kitą šokoladinį.

Namams jaukaus šventiškumo pridės į permatomus stiklo indus supilti maži šokoladiniai kiaušinėliai.
Ir nepamirškite prie namų durų per Velykas pastatyti šiaudais išklotą pintinę. Joje sudėlioti margučiai reiškia kvietimą nepraeiti pro šalį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)