Greičiausiai graibsto lenkiškus kiaušinius: jei nori baltų, kitos išeities nėra

DELFI apsilankė Vilniaus Kalvarijų turguje pasidomėti, po kiek čia esantys prekeiviai pardavinėja kiaušinius ir kokius pirkėjų įpročius jie pastebi. „Lietuviški kiaušiniai“ – taip skelbia turguje esanti iškaba, tačiau ant prekystalio taip pat rikiuojasi lenkiški ir ukrainietiški kiaušiniai.

„Jau jaučiame Velykas. Praėjusią savaitę buvo daug žmonių, šią savaitę – pats bumas. Ne pirmus metus dirbu, tai galiu pasakyti, kad senais laikais populiariausi buvo balti lietuviški kiaušiniai, bet dabar tokių nebėra – yra tik lenkiški ir ukrainietiški balti kiaušiniai. Šiais metais lenkiški labiau perkami, nes kitos išeities žmonėms nėra. Jie nori baltų kiaušinių. Aišku, jie dažosi geriau, nei tie tamsesni“, – pasakoja kiaušiniais prekiaujanti moteris.

Pardavėja pastebi, kad artėjant Velykoms pasikeičia ir kiekiai, kokiais žmonės perka kiaušinius. Moters teigimu, turguje apsilanko ir tikri „kiaušinių maniakai“.

„Būna, kad vienu metu paima ir 5, ir 10 kiaušinių indelių. Žiūrint, kiek nori dažyti. Aišku, skundžiasi kainomis. Jei nori, ima, jei nenori – tegu kitur eina. Sako: „oi, kaip brangu“. Nežinia, ko jie nori“, – gūžčioja pečiais moteris.

Vieni ruošiasi iš anksto, kiti delsia iki paskutinės minutės

Tad kokias kiaušinių kainas galima sutikti turguje? 18 putpelių kiaušinių čia kainuoja 2 eurus, 12 vienetų – 1,20 euro. Laisvai laikomų vištų iš Zarasų kiaušinių kaina skiriasi priklausomai nuo kiaušinių dydžio. Kaip pasakoja jais prekiaujanti pardavėja, didžiausi ir kiečiausi XL kiaušiniai čia kainuoja 1,80 euro, L dydžio kiaušiniai – 1,50 euro, o M dydžio kiaušiniai kainuoja 1,30 euro.

Palyginimui, portalas produktukainos.lt skelbia, kad 10 kiaušinių didžiuosiuose prekybos tinkluose balandžio pradžioje vidutiniškai kainavo 1,56 euro, tad galima sakyti, kad kainos žymiai nesiskiria.

Turguje kiaušinius besirenkanti Nijolė teigia, kad šiemet per šventes ją aplankys vaikai su anūkais, todėl iškart pasiima dvi kiaušinių dėžutes. „Dekoruosiu vašku, o ir norisi kartu su šeima laikytis tradicijų. Bandysime ridenti, mušti, mainytis. Juk tam ir skirtos Velykos“, – šypsosi moteris.

Tuo metu kiaušinius nužiūrinėjantis Algirdas teigia, kad Velykoms ruoštis dar anksti – kiaušinius pirks tik Velykų išvakarėse. „Dar anksti. Gal tie, kurie toliau gyvena, kam sunkiau keliauti, iš anksčiau nusiperka. Mūsų šeima niekada daug ir nepirkdavo – nesam dideli mėgėjai. Kam čia dar persivalgyti“, – juokiasi vyras.

Margučių nepardavinės: neapsimoka

Vietomis ant prekystalių šviečia ryškiomis spalvomis marginti kiaušiniai. Vis dėlto, kiaušinių čia jums neparduos: čia sėdinčios močiutės prekiauja kiaušinių dažais, o prieš jas išrikiuoti margučiai tėra skirtingų maistinių dažų pavyzdžiai.

„Parduodame dažus. Kad parodytume, kaip nusidažytų, išdėliojame šiuos kiaušinius. Margintų kiaušinių turguje bus galima rasti tik ketvirtadienį ir penktadienį. Dėl savęs nežinau – galvoju, ar man dar verta dažyti. Kiti žmonės tai turės, o už 10 kiaušinių indelį prašys 3–4 eurų. Kur su vašku daro, tai lyg po eurą vienas kiaušinis. Perka žmonės visokius, daug kas mano, kad geriau sumokėti negu pačiam terliotis“, – aiškina prekeivė.

Raudonų ir mėlynų maistinių dažų paprašiusi pirkėja Sigita teigia, kad dažytų margučių niekada nėra pirkusi – juos marginti mėgsta pati. „Čia tik kartą metuose, negi patingėsi? Mėgstu pati dažyti, kartais ir vyras prisijungia. Vis smagiau“, – mano moteris.

Prie kito prekystalio sėdinti moteris taip pat prieš save išsirikiavusi margučius. Vėlgi, tik tam, kad parodytų, kaip veikia pardavinėjami kiaušinių dažai.

„Šiemet neturiu jėgų pati dažyti. Labai pigiai prašo, neapsimoka. Pernai dariau – visa virtuvė aptaškyta, vandens kiek išeina. Nežinau, ar dažysiu. Anksčiau po 200 kiaušinių vienu metu nudažydavau, kadaise parduodavau 10 kiaušinių už 15 litų. Šiemet jau neturėsiu“, – atsidūsta moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (216)