Paulius kviečia neišnaudoti gyvūnų savo poreikiams tenkinti

Augalinės mitybos ir visuomenės sveikatos specialistui Pauliui Paulauskui Šv. Velykos, Kristaus prisikėlimo šventė, asocijuojasi su gyvybe ir bundančia gamta. Tradicijos, kuomet per Velykas valgomi ir daužomi kiaušiniai, jo nuomone, turėtų būti keičiamos: „Kokia tai gali būti prisikėlimo šventė, kuomet savo malonumams ir įpročiams tenkinti išnaudojamos nekaltos vištos. O sąlygos kokiomis yra laikomos vištos narvuose yra tragiškos. Todėl jeigu perkate ir vis dar valgote kiaušinius, derėtų rinktis aukščiausios klasės 1 tipo kiaušinius, kur vištos laikomos laisvai. Galima džiaugtis, jog pasaulyje sparčiai auga veganų skaičius ir vis daugiau žmonių nusprendžia nebeišnaudoti gyvūnų savo skonio ir buities poreikiams tenkinti. O jums svarbiau skonis ar gyvybė?“

Paulius teigia, kad kiaušiniai yra pilnavertis baltymų šaltinis, nors augaliniai baltymai: riešutai ir sėklos, ankštiniai yra daug kartų sveikesni ir naudingesni sveikatai produktai bei susiję su mažesniu bendru mirtingumu bei mirtingumu nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, lyginant juos su kiaušiniais: „Todėl jeigu vartojate kiaušinius, rinkitės aukščiausios klasės, kurie bus maistingesni ir sukels mažiau kančių vištoms. Atminkite, jog sveikiems žmonėms rekomenduojama savaitės dozė yra 5-6 kiaušiniai, o sergant diabetu reikėtų apsiriboti ties trimis“.
Paulius Paulauskas

Tinklaraištį „Inovatyvi mityba“ kuriančiam Pauliui šiemet bus jau ketvirtos Velykos, kurias sutiks be kiaušinių. Artėjant šių metų šventei jam jau visiškai nebekyla minčių, kaip į tai reaguos artimieji:

„Jie susitaikė ir pradėjo gerbti mano pasirinkimą, todėl nebesulaukiu tuščių ir neargumentuotų komentarų, dėl ko turėčiau valgyti gyvūninius produktus. Aš irgi gerbiu jų pasirinkimus ir per prievartą nebandau jų auklėti, jog maitintųsi sveikiau. Galiu būti tik pavyzdžiu, kuris tai parodo per puikią sveikatos būklę ir pasiūlyti paragauti savo gamybos receptų. Visi turime teisę rinktis kaip gyventi ir ką valgyti, tik vienų pasirinkimai yra grįsti įpročiais ir skoniu, o kitų vadovaujantis moksliniais tyrimais, siekiant išvengti sveikatos problemų. Esu tolerantiškas kitų gyvenimo pasirinkimams, todėl nevertinu, ką kiti valgo, todėl tikiuosi ir savo atžvilgiu to paties. O kaip sako patarlė: „Kaip šauksi taip ir atsilieps”“.

Tiems žmonėms, kuriems šios Velykas yra pirmosios be kiaušinių ir kurie bijo giminių reakcijų arba kaip tik yra nusiteikę įrodinėti tiesą, P. Paulauskas iš asmeninės patirties pataria pasistengti išlikti ramiems, kuomet reikės argumentuoti dėl ko atsisakote kiaušinių: „Būkite nuolankūs ir priimkite kitų pasirinkimus, tuomet galėsite tikėtis to paties savo atžvilgiu. Juk per šias šventes svarbiausia pabūti su mylimais žmonėmis, kuriuos dėl vis greitėjančio gyvenimo tempo matome vis rečiau. Todėl neleiskite, jog mitybos skirtumai trukdytų jums draugiškai ir artimai leisti laiką. Juk maistas tik maža detalė, svarbiausia kas viduje ir su kokia intencija esate nusiteikę sutikti šias šventes“.

Gretos veganiški patiekalai stebina visavalgius

Tinklaraiščio „Sporto skonis“ autorei, veganei Gretai Briedytei Velykos - graži pavasario šventė, todėl pirmoje vietoje visada išlieka laikas gamtoje su artimaisiais žmonėmis, o ne nuo ryto iki vakaro leidžiamas laikas prie vaišėmis nukrauto stalo. Kad ir kaip bebūtų, Velykos neįsivaizduojamos be šventinių pietų stalo. Pasak jos, veganų ar augalinę mitybą propaguojančių žmonių velykinis stalas atrodo šiek tiek kitaip, nes jame neišvysime nei kiaušinių, nei kitų plačiai paplitusių gyvulinės kilmės produktų. Velykinę dvasią namie sukuria dekoratyviniais kiaušiniais papuošta žydinti beržo šaka, o ne margučiai.
Velykų stalas

Gretos velykinį stalą šiais metais puoš švieži, gaivūs patiekalai, tokie kaip avinžirnių mišraine įdaryti avokadai, įvairios užtepėlės, humusas su traškiomis daržovėmis, taip pat ant grotelių ar orkaitėje keptas marinuotas tofu su saldžiomis bulvės, morkomis. Kalbant apie desertus, pirmenybė visada teikiama morkų pyragui su kokoso grietinėlės pertepimu, datulių ir riešutų energijos kamuoliukams bei sluoksniuotos tešlos bandelėms su persikais.

Pasak jos, nors daugumai visavalgių atrodo, jog augalinis maistas yra nuobodus, beskonis, tačiau tai tikrai ne tiesa. Veganai virtuvėje yra itin kūrybingi ir maisto bei skonių įvairovė ne ką prastesnė.

„Ar toleruoju valgančius tradicinį maistą? Mano atsakymas - žinoma, kad taip. Pati taip maitinausi didžiąją savo gyvenimo dalį ir tuo metu niekada nesusimasčiau apie tai, ką dedu į savo kūną. Negaliu ir nesmerkiu visavalgių, nemoralizuoju jiems dėl jų pasirinkimo. Stengiuosi augalinės mitybos pliusus ir naudą parodyti savo pačios pavyzdžiu, valgydama sveikai, būdama sveika, energinga ir, žinoma, vaišindama juos veganiškais valgiais, kuriuos paragavus dažniausiai seka aikčiojimai ir nuostaba, jog veganiškas maistas gali būti toks skanus, neišnaudojant nei vieno gyvūno“, - sako Greta.

Paulius Paulauskas dalinasi savo receptu:

Veganiškas velykinis tortas „Kiaušinis“

Pagrindui reikės:

80 g Jumbo razinų

80 g migdolų

40 g šilkmedžio uogų (galite pakeisti kitais džiovintais vaisiais be pridėtinio cukraus)

40 g moliūgo sėklų

2 v.š. ištirpinto kokosų aliejaus

1 v.š. datulių ar klevų sirupo (nebūtina, priklauso nuo vaisių, kuriuos naudosite, lipnumo)

Apelsinų žievelės ekstrakto (jei neturite, nutarkuokite šiek tiek apelsino žievelės)

Kremui pagaminti:

200 ml kokosų grietinėlės

100 ml augalinio pieno (avižų)

50 g anakardžio riešutų

Saldiklio pagal skonį (naudoju stevija)

2 a.š. agar agar

Obuolių sluoksniui:

2 obuoliai

Cinamono, kardamono, muskato pagal skonį

1 a.š. agar agar arba krakmolo

„Tryniui“ paruošti:

Šiek tiek augalinio pieno ir kokosų grietinėlės lygiomis dalimis

Truputis stevia saldiklio

Ciberžolės, nudažyti tryniui

½ a.š. agar agar

Paruošimas

Pagrindui pagaminti, visus džiovintus vaisius ir riešutus sumeskite į virtuvinį kombainą ir susmulkinkite. Supilkite kokosų aliejų ir sirupą bei apelsinų ekstraktą ar žievelę. Gerai išmaišykite. Pasirinktą formą išklokite maistine plėvele ar folija, palikdami viršuje ilgus kraštus, kad galėtumėte lengvai išimti sustingusį tortą. Gauta riešutų – vaisių mase tolygiai išklokite visą formos dugną. Įdėkite į šaldytuvą.

Obuolių sluoksniui obuolius nuskuskite ir smulkiai supjaustykite ar net sutarkuokite burokine tarka. Įdėkite į puodą, įpilkite šiek tiek vandens ir pavirkite, kol obuoliai suminkštės. Supilkite prieskonius.

Baigdami virti, sutirštinkite agaru arba krakmolu. Jei naudosite krakmolą, sumaišykite jį su nedideliu kiekiu vandens ir supilkite į verdančius obuolius, nuolat maišydami. Pavirkite minutę, kol sutirštės. Nukaiskite, atvėsinkite ir dėkite į formą ant sustingusio pagrindo. Jei naudosite agarą, tiesiog supilkite miltelius į obuolius ir pavirkite minutę, kol agaras ištirps. Nukaiskite, atvėsinkite kol pradės stingti ir dėkite į formą ant sustingusio pagrindo.

Tryniui visus ingredientus sumaišykite ir kaitinkite maišydami kol užvirs. Pavirkite minutę, kol ištirps agaras. Pasiruoškite nedidelę apvalia formelę ir išklokite ją maistine plėvele ar folija. Aš naudojau apvalią formelę ledukams šaldyti, tačiau lengvai pritaikysite ką nors iš mažų apvalių indų – taurelių ar indelių. Supilkite gautą masę ir įdėkite į šaldytuvą 10-15 min, kol pilnai sustings. Išimkite „trynį” iš formos.

Gaminant kremą, anakardžio riešutus išmirkykite vandenyje bent 3 valandas arba per naktį. Sutrinkite virtuviniu kombainu iki vientisos masės. Agar agar miltelius sumaišykite su augaliniu pienu ir maišydami kaitinkite iki virimo. Pavirkite minutę, kol agaras ištirps, nukaiskite, supilkite kokosų grietinėlę, saldiklį ir anakardžio riešutų masę. Gerai išmaišykite ir pilkite į formą. Kol kremas pilnai nesustingo, įdėkite pasiruoštą sustingusį „trynį“.

Laikykite šaldytuve prieš patiekiant. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (215)