Portalo produktukainos.lt duomenimis, šių metų balandžio pradžioje, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, vidutinė kiaušinių kaina didžiuosiuose prekybos tinkluose išliko ta pati. Skelbiama, kad 10 kiaušiniių didžiuosiuose prekybos tinkluose vidutiniškai kainavo 1,56 eur.

Tuo metu vidutinė kiaušinių kaina turgavietėse per metus sumažėjo apie 5 proc. Pernai kovą vidutinė kiaušinių kaina turgavietėse siekė 1,98 eur, o tą patį šių metų mėnesį – 1,88 eur. Kaimo vietovių mažose parduotuvėse vidutinė kiaušinių kaina pernai kovą buvo 1,48 eur, o šiemet – 1,14 eur arba beveik 23 proc. mažesnė.

Pardavimai daugiau išauga prieš Kalėdas

Groward Group“ kiaušinių verslo vadovas Tomas Rumelaitis pastebi, kad kiaušinių paklausa gana stipriai reaguoja į kasmetines šventes. Vis dėlto skaičiuojama, kad didesnis kiaušinių poreikis atsiranda prieš Kalėdas nei Velykas.

„Kainos rinkoje prieš Kalėdas ir Velykas dėl padidėjusios paklausos paprastai išauga. Daugeliui gali kelti nuostabą, bet kiaušinių paklausa visgi didesnė prieš Kalėdas nei prieš Velykas. Taip yra dėl pakankamai paprastų priežasčių – Kalėdų ir Naujųjų metų periodu turime daugiau šventinių dienų bei atostogų. Nors kiaušinių valgymo tradicijos per Kalėdas nėra, natūralu, jog per savaitę trunkantį šventinį laikotarpį žmonės suvartoja daugiau kiaušinių tokiems patiekalams kaip mišrainės ir kepiniai“, – komentavo jis.

Kaip rodo kiaušinius prekybai tiekiančios įmonės duomenys, lyginant su įprastais pardavimais, Kalėdų periodu kiaušinių pardavimai išauga beveik dvigubai, o Velykų – maždaug pusantro karto.

Kalbant apie kiaušinių kainą ir tai, kas jai daro įtaką, T. Rumelaitis teigė, kad pokyčiai Lietuvos rinkoje šiek tiek daro įtaką kiaušinių kainai.
Tomas Rumelaitis

„Visgi esminę įtaką jai daro viso regiono, Europos ir pasaulinės tendencijos. Kiaušinių kainą lemia grūdų kainų svyravimai, nes iš jų gaminamas paukščių lesalas, taip pat paukščių kiekis atskiruose regionuose tam tikru metu“, – aiškino jis.

Pavyzdžiui, jei kuriame nors regione sumažėja dedeklių, gali atsirasti importo poreikis ir išaugti importuojamos produkcijos kaina: „Štai prieš gerus metus Europoje kilus skandalui dėl kiaušiniuose rasto fipronilo buvo stipriai išaugusi šiuo pesticidu neužterštų kiaušinių paklausa Vokietijoje, Olandijoje ir kitose paveiktose šalyse“.

Kiaušiniai – ne tik kiaušinienei

Pasakodamas apie kiaušinių rinkos ypatumus T. Rumelaitis kartu pridėjo, kad kiaušinius tiekėjai realizuoja ne tik kaip stalo kiaušinius: iš didelės dalies gaminami kiaušinių milteliai, masės, virti kiaušiniai, kurie parduodami maisto pramonės, maitinimo ir kitoms įmonėms.

„Todėl kiaušinių gamintojai visada turi pasirinkimą – parduoti mažmeninėje rinkoje ar realizuoti kiaušinių produkciją industrijoje“, – pridėjo jis.

Be to, pašnekovas akcentavo, kad ir kaip apie daugelį kitų maisto produktų, apie kiaušinius ir jų kainą negalima kalbėti vienareikšmiškai.

„Vienodai atrodantys kiaušiniai gali reikšmingai skirtis savo maistinėmis, kilmės bei kitomis savybėmis, – tęsė pašnekovas. – Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse paskutiniu metu daugėja išimtinėmis sąlygomis į ES rinką įvežamų pigesnių ukrainietiškų kiaušinių. Juos dėjusios vištos laikomos neatsižvelgiant į ES reikalavimus, todėl čia niekas negali užtikrinti tokių pat aukštų kaip ES gyvūnų gerovės, maisto saugos, kokybės ar higienos standartų tokiems kiaušiniams“.

Kartu kiaušinių tiekimo įmonės atstovas teigė pastebintis, kad Lietuvoje bendrai kiaušinių vartojimas auga. Pastebėta, kad mokslininkams paneigus mitus, kad kiaušinių nereikėtų vartoti dažniau nei kelis kartus per savaitę, gyventojai tai išgirdo ir dažniau naudoja kiaušinius.

Nors Lietuvoje statistikos, kiek kiaušinių vidutiniškai suvartoja vienas šalies gyventojas, nėra, T. Rumelaitis pasidalijo JAV Žemės ūkio departamento duomenimis, pagal kuriuos statistiškai lietuvis per metus suvartoja apie 270 kiaušinių. Daugiausiai jų suvalgo Azijos šalių gyventojai, kur statistiškai gyventojui tenka daugiau nei 300 kiaušinių.

Kainos stabilesnės nei daržovių ar vaisių

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto tyrėja Deiva Mikelionytė komentavo, kad kiaušinių kainai Lietuvoje didesnę įtaką gali turėti ne vidinė paklausa, o išorės rinkų tendencijos.

„Jei mūsų kiaušinių gamintojai parduoda apie pusę produkcijos užsienio rinkose, tai jose padidėjus kainai, o mūsų prekybininkams nenorint mokėti daugiau, kiaušinių gamintojai tiesiog gali juos išvežti“, – pastebėjo pašnekovė.

Kartu D. Mikelionytė svarstė, kad kiaušinių kainos paskutiniu metu apskritai Lietuvoje yra gana stabilios. „Taip, šioks toks svyravimas dėl sezoniškumo yra, bet žiūrint į paskutinius metus jų kainos bendrai beveik nepasikeitė“, – pridėjo ji. Visgi net kalbant apie sezoniškumą kiaušiniai nėra tokie jautrūs jam kaip, pavyzdžiui, vaisiai ar daržovės.

Iš kitos pusės D. Mikelionytė teigė, kad kiaušinių kainų pokyčiui didesnės įtakos turi grūdų kainų pokyčiai.

„Kadangi vištos šeriamos grūdais, o jų kaina šalyje priklauso ne nuo vidaus rinkos, o kokios gamtinės sąlygos buvo tose šalyse, kurios daugiausiai auginą grūdų. Pavyzdžiui, pernai Rusijoje grūdams buvo geros sąlygos ir ten užauginta daug grūdų, tai ir kainos neišaugo“, – kalbėjo tyrėja.

Pašnekovė taip pat pastebėjo, kad nors Velykų metu kiaušinių paklausa išauga, visgi mažmeninės prekybos atstovai neskuba išauginti šio produkto kainos.

„Tai tik trumpalaikis paklausos išaugimas ir jis greitai vėl atsistato. Todėl prekybininkai žino, kad jei labai padidins kiaušinių kainas, tai nuo jų nusigręš pirkėjas. Kaip tik prieš Velykas skelbiamos akcijos kiaušiniams: jų visiems reikia, o atėjus nusipirkti kiaušinių įsigyjama ir daugiau pirkinių“, – svarstė D. Mikelionytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)