Lenkija: „Babka Wielkanocna” pyragas
„Babka Wielkanocna” pyragas

Tradicinė boba yra aukštas apvalus, saldus, puošnus, mielinis Velykų pyragas, pagardintas romo sirupu ir padengtas lengvu cukraus glajumi.
Šiaurės Amerika: Keptas kumpis
Keptas kumpis

Daugelio Šiaurės Amerikos šeimų Velykų stalą puošia keptas kumpis. Kiekviena šeima turi savo unikalų receptą, kaip paruošti šį patiekalą.
Italija: „Casatiello” duona
„Casatiello” duona

Ši nepaprastai skani, pikantiška duona kilusi iš Neapolio miesto (Italijoje) pasižymi unikaliu sūrio, kiaušinių ir mėsos įdaru. Duona būna papuošta Velykų simbolika. Kylanti tešla asocijuojasi su naujo gyvenimo pradžia, kiaušiniai reiškia atgimimą, duonos forma simbolizuoja karūną.
Vokietija: „Osterschinken im Brotteig” kumpis
„Osterschinken im Brotteig” kumpis

Vokiečių Velykų tradicinis patiekalas dar vadinamas „kiaulė paklodėje” – didelis kiaulienos kumpis, kepamas vidiniame duonos sluoksnyje.
Italija: „Colomba di Pasqua” pyragas

„Colomboa di Pasqua” arba „Velykų balandis“ – tai patiekalas, panašus į tradicinį itališką pyragą (it. panettone). Tai desertinė duona, kuri tradiciškai kepama balandžio formos. Dar įdomi tuo, kad ne ant jau iškeptos duonos, o prieš kepant ant jos pilamas specialus migdolų ir cukraus glajus.
Ispanija: „Hornazo“ duona
„Hornazo“ duona

Ši duona kepama su virtų kiaušinių, kiaulienos kumpio, aštrios dešros įdaru.
Graikija: „Tsoureki” duona
„Tsoureki” duona

Ši tradicinė graikų mielinė duona valgoma pasninko metu. Tai ypatingo skonio duona, kuriai pagaminti reikia daug kiaušinių, sviesto. Ryškų skonį suteikia iš vyšnių sėklų pagaminti prieskoniai mahleb ir mastika – aromatinė derva, gaunama iš mastikinio medžio. Duona kepama su išvirtais ir raudonai nudažytais kiaušiniais.
Bulgarija: „Cozonac” duona
„Cozonac” duona

Ši mielinė saldi, kvapni duona kepama Bulgarijoje ir Rumunijoje. Ji gaminama iš kiaušinių, pieno ir sviesto, vidus užpildomas kakava, pagardinama vanile, romu.
Ekvadoras: „Fanesca” menkių sriuba
„Fanesca” menkių sriuba

Ekvadore Velykos pradedamos švęsti likus savaitei iki jų. Šventimas prasideda nuo šio tradicinio Velykų patiekalo – menkių sriubos gaminimo. Nors įvairiuose regionuose jis ruošiamas skirtingai, įprastai sriuba ruošiama iš sūdytos arba džiovintos žuvies, pupelių, moliūgų, kukurūzų, įvairių prieskonių. Patiekiama su kietai virtais kiaušiniais. Sriuboje būtinai turi būti 12 skirtingų rūšių pupelių.
Didžioji Britanija: „Hot cross bun” bandelės
„Hot cross bun” bandelės

Tradicinės mielinės bandelės, pagardintos prieskoniais, razinomis, džiovintais serbentais, spanguolėmis, kitomis uogomis. Šių bandelių viršų žymi į tešlą įspaustas kryžiaus ornamentas. Šios saldžios bandelės tradiciškai patiekiamos ant stalo Didžiojo Penktadienio metu. Bandelės valgomos Jungtinėje Karalystėje, Kanadoje, Australijoje.
Prancūzija: „Le Gigot d'Agneau” – kepta ėriuko kulšis
„Le Gigot d'Agneau” – kepta ėriuko kulšis

Šiam tradiciniam patiekalui prancūzai naudoja įprastus prieskonius: druską, pipirus, įvairias Provanso žoleles bei rozmariną.
Libanas: „Ma'amoul” manų kruopų pyragaičiai
„Ma'amoul” manų kruopų pyragaičiai

Tai įvairių formų, tradiciniai Artimųjų Rytų manų kruopų pyragaičiai, kurių viduje yra datulių, pistacijų, graikinių riešutų užpildas.
Ispanija: „Mona de Pascua” pyragas
„Mona de Pascua” pyragas

„Mona de Pascua“ yra tradicinis Velykų pyragas, kilęs iš keleto Ispanijos regionų. Šiame patiekale paprastai dominuoja kiaušiniai, simbolizuojantys vaisingumą, gimimą ir prisikėlimą. Šį, tik papuoštą įvairiomis figūrėlėmis, pyragą krikštatėviai tradiciškai dovanoja savo krikšto vaikams.
Brazilija: „Paçoca de Amendoim” saldainiai
„Paçoca de Amendoim” saldainiai

Brazilijos gyventojai švenčia Velykas, skanaudami tradicinius saldainius, pagamintus iš žemės riešutų, cukraus ir druskos.
Rusija: „Pashka” desertas
„Pashka” desertas

Vienas tradicinių Velykų patiekalų, patiekiamų Rusijoje – šventinis desertas „Pashka”. Tai piramidės formos sūrio desertas, kuris tradiciškai puošiamas iš riešutų ar gėlių, išdėliojant religinius simbolius.
Vokietija: „Chervil” sriuba
„Chervil” sriuba

Vokietijoje ketvirtadienis prieš Velykas yra žinomas kaip „Žaliasis ketvirtadienis“, kuomet vokiečiai tradiciškai valgo žalius maisto produktus. Šią žolelių sriubą praturtina vyšnios, subtilaus skonio žolelės, primenančios petražoles.
Argentina: „Torta Pascualina” pyragas
„Torta Pascualina” pyragas

Tai pikantiškas, sluoksniuotos tešlos pyragas panašus į sotų apkepą, kurio įdare gausu špinatų ir sūrio. Tradiciškai valgomas prasidėjus gavėniai.
Meksika: „Capirotada“ – duonos pudingas
„Capirotada“ – duonos pudingas

Šis meksikietiškas saldus duonos pudingas patiekiamas Velykų pusryčiams arba kaip desertas vakarienei. Valgomas karštas.
Portugalija: „Bacalhau“ – džiovinta ir sūdyta menkė
Menkė

Nors menkės paruošimo būdų yra begalė, tradiciškai šis menkės patiekalas valgomas su bulvėmis, kietai virtais kiaušiniais ir svogūnais.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)