Virtos bulvės, morkos, konservuoti žirneliai, rauginti agurkai, kiaušinis. Ryžiai, krabų lazdelės, konservuoti kukurūzai, švieži agurkai. Nors visi šie baltos ir krabų salotų ingredientai atrodo iš šono pakankamai nekalti, bet juos sumaišius didžiuliu kiekiu majonezo, gauname didžiulę kalorijų bombą. Būtent apie tai įspėja dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė.

„Vertindama baltą ir krabų mišraines, sakyčiau, kad jų panaši maistinė vertė. Žinoma, balta mišrainė gali skirtis pagal sudėtines dalis“, – vertino specialistė.

Siūlo dėti mažiau majonezo

Dietologė pastebėjo, kad viena pagrindinių sudedamųjų dalių – ryžiai, kurie yra angliavandeniai, o jų atitikmuo baltoje mišrainėje – bulvės.

„Iš mažiau kaloringų daržovių krabų mišrainėje būtų kukurūzai ir žalias agurkas. O krabų lazdelės, kurios ruošiamos iš surimio, yra baltyminis produktas, kuris taip pat neturi labai daug kalorijų. Bet visą tai apjungia majonezas, kurio kiekis ir turi daugiausiai įtakos patiekalo energinei vertei“, – dėstė D. Pipiraitė-Lazarevičienė.

Mitybos specialistė teigė, kad būtent sąmoningai renkantis majonezo kiekį ir jo įdedant mažiau galima mišraines paversti lengvesnes mūsų organizmui.

„Juk ir su mažai majonezo mišrainė gali būti skani. O jei pridėsime labai daug majonezo, tai mišrainės maistinė vertė gali skirtis ir du kartus“, – įspėjo pašnekovė.

Vis dėlto vertinant tiek krabų, tiek baltą mišrainę reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad abu šie patiekalai yra koncentruotas energijos šaltinis: „Tai reiškia, kad mažame turinyje to gaminio yra daug kalorijų. Deja, nutinka taip, kad suvalgę vos porą šaukštų mišrainės jau galime gauti labai daug kalorijų, palyginus su tuo, kokį kiekį šviežių daržovių galėtume suvalgyti ir gauti tą patį kalorijų kiekį“.

Krabų lazdelių mišrainė

D. Pipiraitė-Lazarevičienė neteigė, kad mišrainių reikėtų visiškai atsisakyti ir jas labai mėgstant švenčių proga galima mišrainėmis pasimėgauti, tačiau nereikia pamiršti, kad jos yra didelės kalorijų koncentracijos maistas. Be to, minėtas mišraines reikėtų laikyti pagrindiniu patiekalu, o ne, pavyzdžiui, tik priedu ar garnyru prie riebaus mėsos kepsnio.

„Baltos ar krabų salotos yra vienas iš patiekalų, o ne daržovės, kurios dedamos į lėkštę šalia mėsos. Tai nėra daržovių salotos. Galbūt tai galėtų būti tarpinis patiekalas, užkandis. Žinoma, taip jau nutinka, kad per šventes valgome ne vieną patiekalą“, – teigė dietologė.

Nepamirškite ir improvizacijos

Mitybos specialistė taip pat patarė prisiminti, kad mišrainėse yra daug skirtingų sudedamųjų dalių, kurios gali būti ir sunkiau virškinamos. Todėl po didelio kiekio mišrainės žmogus gali jausti didesnį vidurių pūtimą.

Pasiteiravus, ar gaminant baltą ar krabų mišrainę, galima kokiu nors būdu pagerinti jų sudėtį maistine ir sveikatingumo prasme, D. Pipiraitė-Lazarevičienė siūlė nebijoti improvizuoti.

„Nepamirškite ir kūrybos gaminant virtuvėje. Žinoma, majonezas turi ir suteikia patiekalui specifinį skonį, bet, pavyzdžiui, galima jį skiesti ir mišrainę maišyti kartu su natūraliu ar graikišku jogurtu“, – idėja dalijosi pašnekovė.

Norint sumažinti majonezo kiekį, bet išlaikyti gerą mišrainės skonį, taip pat galima eksperimentuoti su įvairiais prieskoniais ar žolelėmis.

 Kalbėdama apie baltą mišrainę, mitybos specialistė siūlė pirmiausia atsisakyti kumpio ar dešros, kuri kartais patenka į šio patiekalo turinį.

„Jei tai jau yra mišrainė, tai tegu ji ir lieka daržovių patiekalu, – tęsė pašnekovė. – Kuo daugiau įdėsime raugintų agurkų ar net žalių agurkų į baltą mišrainę, tuo labiau atskiestume patiekalą nekaloringomis daržovėmis. Kuo mažiau bulvių, bet daugiau kitų daržovių“.

Baltoje mišrainėje atsiduriantys žirneliai yra baltyminė daržovė, kuri maistine prasme yra vertinga, bet kartu skatina ir vidurių pūtimą. Vis dėlto mitybos specialistė teigė, kad žirnelius galima ramiai dėti į mišrainę, o daugiau dėmesio skirti į tai, kiek ruošiamasi įmaišyti bulvių.

„Tiek morkos, tiek žirneliai, tiek agurkai turi mums reikalingų maistinių medžiagų ir yra naudingi. Ir nesvarbu, kad morkos virtos, ar žirneliai konservuoti, ar agurkai rauginti. Bet jei šių daržovių bus daugiau, o bulvių mažiau, tai mišrainė bus ir kažkiek naudinga, o ne tik kalorijomis turtinga“, – pastebėjimais dalijosi pašnekovė.

Grįždama prie šventinio meto ir tradicijos nukloti stalus maistu dietologė priminė, kad naudingiausias yra šviežiai pagamintas maistas, todėl reikėtų pagalvoti ne tik kokius produktus dedame į patiekalą, bet ir kokį kiekį maisto gaminame.

„Žinoma, galbūt labai sunku pagaminti tik tiek, kiek reikia. Bet jei tai pavyktų padaryti, galbūt taip gaminti išeitų ir pigiau, nes antrą dieną ne visada norisi valgyti vakarykščio maisto, o kartu jis gali būti jau ir ne toks saugus valgyti, nors ir buvo laikytas šaldytuve. Kuo ilgiau maistas yra pastovėjęs, tuo didesnis stresas virškinimo sistemai ir didesnė rizika dėl užteršimo žalingomis bakterijomis“, – įspėjo pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)