Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyriausioji specialistė Kamilė Petškevičiūtė sutinka, kad skirtingose valstybėse kiaušiniai gali būti laikomi ne vienodai priklausomai nuo to, kaip jie apdorojami prieš patenkant į prekybos vietas.

„Kai kurios šalys, pavyzdžiui, JAV, naudoja tokią kiaušinių apdorojimo praktiką: plovimą ir dezinfekavimą. Tačiau Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, A klasės kiaušiniai prieš rūšiavimą ar po jo neplaunami ir nevalomi. Taip yra todėl, kad vištų kiaušinių lukšto paviršius natūraliai yra padengtas apsaugine plėvele, – pasakojo pašnekovė. – Kadangi kiaušinio lukšto struktūra yra porėta, ši plėvelė – tai natūralus vištos organizmo sukurtas apsauginis barjeras, kuris apsaugo kiaušinio turinį nuo išorės veiksnių, pavyzdžiui, bakterijų. Plaunant kiaušinius ši natūrali apsauga suardoma. Ypač šviežių kiaušinių lukštas dėl minėtos apsauginės plėvelės turi matinį atspalvį ir šiurkštumą. Senų kiaušinių ši plėvelė nusitrina, paviršius tampa blizgantis“.

Kodėl nereikėtų kiaušinių laikyti šaldytuvo durelėse?

Kaip pasakojo VMVT atstovė, laikant kiaušinius kambario temperatūroje jie nesugedę gali išbūti nuo kelių dienų iki trijų savaičių. Tai priklauso nuo aplinkos temperatūros: kuo temperatūra aukštesnė – tuo trumpesnis kiaušinių saugojimo terminas.

„Taip pat labai svarbu vengti staigių temperatūros svyravimų, dėl kurių ant kiaušinio lukšto susidaro drėgmės kondensatas. Vanduo pažeidžia apsauginę lukšto plėvelę ir per lukšto poras gali patekti į kiaušinio vidų, o kartu su vandeniu į kiaušinio vidų gali patekti ir ant lukšto buvę mikroorganizmai. Tai ne tik stipriai sutrumpina kiaušinių tinkamumo vartoti terminą, bet gali kelti pavojų sveikatai, jei, pavyzdžiui, tokie kiaušiniai vartojami gerai termiškai neapdoroti“, – įspėjo K. Petškevičiūtė.

Kartu specialistė įvardijo neretą klaidą, kurią daro gyventojai laikydami kiaušinius šaldytuve. Pasak jos, kaip jau minėta, kiaušiniai, kaip ir kiti gyvūniniai produktai, yra jautrūs saugojimo temperatūros svyravimams, todėl juos geriau laikyti šaldytuve, o ne šaldytuvo durelėse.

„Nes tokiu būdu yra užtikrinama pastovi temperatūra. Temperatūrų svyravimai trumpina kiaušinių galiojimo terminą bei gali pabloginti vertingąsias maisto produkto savybes“, – akcentavo ji.

Pasiteiravus, kaip rekomenduojama laikyti mūsų šalyje įsigytus kiaušinius, VMVT atstovė teigė, kad juos reikėtų laikyti šaldytuve gamintojo pakuotėje. Tokiu būdu sulėtinamas bakterijų, esančių ant lukšto, dauginimąsis ir augimas, o kartu tai padeda sumažinti pavojų, kad bakterijos pateks į kiaušinio vidų. Be to, šaldytuve laikomi švieži kiaušiniai gali išsilaikyti nesugedę ilgiau.

Kiek laiko galioja kiaušiniai?

K. Petškevičiūtė pridėjo, kad kiaušinių galiojimo laikas nėra griežtai apribotas, vis dėlto laikoma, kad savo vertingiausias savybes šis produktas išlaiko 28 dienas nuo jo padėjimo. Būtent todėl patartina laikyti kiaušinius šaldytuve, gamintoje pakuotėje, kad visuomet galėtumėte pasitikrinti, ar kiaušiniai dar geri naudoti.

„Šią datą gamintojas nustato prie kiaušinių padėjimo datos pridėjęs 28 dienas, todėl vartotojai, norėdami tiksliai žinoti, kokio šviežumo kiaušinius perka, gali nuo ant pakuotės nurodytos datos atimti jau minėtą dienų skaičių ir taip sužinoti, kada kiaušiniai buvo padėti“, – tęsė VMVT atstovė.

Kaip galima patikrinti, ar kiaušinis dar tinkamas vartoti? Pašnekovė teigė, kad tuo įsitikinti galima sudaužius kiaušinį ant lėkštės ar kito plokščio paviršiaus.

„Jeigu kiaušinis šviežias, jo trynys turi būti šviesiai geltonas ar oranžinis, o baltymas neturi labai pasklisti. Ypač švieži kiaušiniai, pirmą dieną po padėjimo, gali turėti specifinį kvapą, kuris atvėsinus kiaušinius išgaruoja. Švieži kiaušiniai neturi kvapo. Tačiau kiaušiniai gali įgauti pašalinį kvapą, jei jie saugomi aplinkoje, kur yra pašalinių kvapų“, – aiškino specialistė.

Kiaušiniai

Jei sudaužius kiaušinį matyti, kad jo trynys nėra toks tvirtas, o baltymas labiau takus, kiaušinis senesnis.

„Jeigu sudaužius lukštą kiaušinis pasklinda po paviršių, jis nebūtinai sugedęs, tačiau nėra labai šviežias“, – pridėjo K. Petškevičiūtė.

Apie sugedusį kiaušinį praneša susimaišęs trynio ir baltymo turinys. Taip pat jaučiamas nemalonus vandenilio sulfido arba sieros kvapas. Seno ir daug drėgmės netekusio kiaušinio turinys sumažėja, todėl kratant tokį kiaušinį net nesudaužius jaučiamas kliuksėjimas.

„Liaudyje populiaru kaušinio šviežumą tikrinti panardinant jį į stiklinę ar dubenėlį su vandeniu. Kuo senesnis kiaušinis tuo sunkiau jis skęsta, t.y. seni kiaušiniai dažniausiai išsilaiko vandens paviršiuje ar arti jo, o švieži nugrimzta ant indo dugno“, – priminė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)