„Kiaušinį vertiname kaip vieną geriausių maisto produktų, nes jame yra optimaliai subalansuotos maisto medžiagos“, – pagyrų kiaušiniams negaili specialistas. Pasak jo, dėl geros šio maisto produkto sudėties žmogaus organizmas sugeba puikiai įsisavinti visas kiaušinyje esančias medžiagas. Skaičiuojama, kad kūnui pavyksta įsisavinti net 96–98 proc. medžiagų. „Retai kada iš maisto produktų galima tikėtis tokio gero pasisavinimo“, – akcentavo pašnekovas.

Nerekomenduoja vartoti žalio kiaušinio

Kartu, pasak R. Stuko, reikėtų suprasti, kad, jei valgant kiaušinius juose esančias medžiagas organizmas lengvai įsisavina, nereikėtų šiuo maisto produktu per daug piktnaudžiauti ir persivalgyti kiaušinių.

„Yra paskaičiuota, kad vieno vištos kiaušinio maistinė vertė lygi apie 40 g mėsos arba 200 g pieno“, – skaičiais dalijosi profesorius. 

Kalbant apie baltymus, kiaušinis yra visaverčių baltymų šaltinis. Be to, kiaušinio baltymas yra laikomas etalonu ir su juo lyginami kitų produktų baltymai.

„Taip yra todėl, kad kiaušinyje yra labai gerai subalansuotos būtinosios amino rūgštys“, – aiškino pašnekovas. Vis dėlto, žiūrint į kiaušinio naudą organizmui ir baltymus, nereikėtų pamiršti, kaip apdorotas kiaušinis yra valgomas.

„Vieni mėgsta kietai virtus kiaušinius, kiti – minkštus. Tačiau, jei žmogus valgo minkštą kiaušinį, tai baltymas turi būti sutrauktas. Kiaušinio baltymas turi tam tikrų fermentų, kurie slopina virškinimo fermentų veiklą. Jei žmogus geria žalią kiaušinį, tai dalis baltymų yra nepasisavinami“, – pasakojo R. Stukas.

Dalindamasis žiniomis apie kiaušinio maistingumą, specialistas taip pat paminėjo, kad trynyje yra visaverčių riebalų ir riebaluose tirpių vitaminų, pavyzdžiui, A, D, E grupės vitaminų. Vis dėlto kiaušinio trynyje yra ir bauginančio cholesterolio.

„Cholesterolis yra medžiaga, kuri didina aterosklerozės riziką. Kartais būtent dėl cholesterolio žmonės vengia kiaušinių. Bet reikia turėti minty, kad kiaušinio trynyje yra amino rūgšties cholino, kuris trukdo cholesteroliui kauptis kraujagyslėse. Pasirodo, kad kiaušinio trynyje esantis cholesterolis nedaro žalos, kaip buvo ilgus metus galvota“, – teigė profesorius.

Siūlo pamąstyti apie bendrus mitybos įpročius

Kartu specialistas primena, kad dėl cholesterolio žmogus problemų neturės, jei visa jo mityba bus sveika ir subalansuota.

„Mūsų tyrimai parodė, kad žmonės kartais net ir suprasdami, kad valgo nesveikai, toliau tęsia tokią mitybą, nes jiems, pavyzdžiui, skanu. Nuo 1997 m. kas penkerius metus atliekami gyventojų mitybos tyrimai rodo, kad pagrindinis kriterijus renkantis maistą yra skonis. Antroje vietoje – kaina ir tik po to sveikata“, – pastebėjimais dalijosi profesorius.

Taigi, jei žmogaus mitybos racione ir taip daug riebalų, piktnaudžiauti kiaušiniais nevertėtų.

„Kita vertus, jei žmogaus mityba yra subalansuota, tai vienas kiaušinis per dieną tikrai jokių problemų nesukels“, – tikino R. Stukas.

Grįždamas prie naudingų medžiagų, kurių galima gauti iš kiaušinio, specialistas paminėjo ir mineralines medžiagas. Kiaušinio baltyme galima rasti sieros, floro, kalio, trynyje daugiau fosforo, kalcio.

„Dar trynyje turime pigmentų – karotenoidų arba vitamino A provitaminų. Todėl kiaušinio trynys ir yra geltono spalvos. Tai į vitaminus panašios biologiškai aktyvios medžiagos, kurios veikia kaip antioksidantai“, – pasakojo profesorius.

Kiek kiaušinių gali būti per daug?

Nors R. Stukas vardijo daugybę naudingų medžiagų, kurių galima gauti valgant kiaušinius, specialistas sutiko, kad prie Velykų stalo rizika suvalgyti per daug kiaušinių išauga.

„Reikėtų nepamiršti, kad, kadangi kiaušinyje yra ir riebalų, ir baltymų, šis produktas nėra taip jau lengvai virškinamas. Jei žmogus suvalgys labai daug kiaušinių, o jų medžiagų įsisavinimas yra labai geras, tai gali apsunkinti virškinimo procesą“, – įspėjo pašnekovas.

Pasak profesoriaus, du kiaušiniai vieno valgymo metu turėtų būti saugus pasirinkimas, negresiantis virškinimo sutrikimais.

prof. Rimantas Stukas

„Žinoma, yra žmonių, kurie įpratę valgyti daug ir riebiau. Jie gali nieko nepajusti suvalgę ir tris ar keturis kiaušinius. Vis dėlto, jei žmogus maitinasi pagal rekomendacijas, valgo lengvesnį maistą ir vienu metu suvalgys daug kiaušinių, jo organizmas bus tam nepasiruošęs ir gali sutrikti virškinimas“, – pastebėjo R. Stukas.

Jei visgi nepavyksta atsilaikyti nuo per didelio kiekio kiaušinių ir jų per šventes persivalgoma, specialistas patarė gerti daug skysčių ir daugiau judėti, o ne toliau likti sėdėti prie šventinio stalo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)