Palavano saloje esantis El Nido kurortas vakarais užkvimpa gausybe skirtingų jūros gėrybių ir vietinio maisto kvapais. Vieno populiariausių Filipinų kurortų gatveles užplūsta iš kelionių po aplink esančias salas sugrįžę turistai, o vietos gyventojai lauke ant išlankstomų plastikinių stalų išdėlioja savo kulinarinius pasididžiavimus. Vienas iš jų – filipiniečių delikatesu vadinamas, virtas perintas anties ar vištos kiaušinis (filip. balut), kuriame jau susiformavęs vaisius.

Turistai kviečiami paragauti šio egzotiško kiaušinio vos už 20 filipinietiškų pesų ar 0,34 euro. Prie filipinietiško delikateso pardavėjų buriuojasi nemažai turistų, tačiau vienetai išdrįsta įsigyti ir paragauti šio kiaušinio turinio.

Virtas apvaisintas kiaušinis - balut

Kaip iš tiesų paruošiamas šis kiaušinis? Apvaisintas kiaušinis paliekamas 12-20 dienų, kad jame vystytųsi paukštis. Per maždaug dvi savaites kiaušinyje susiformuoja paukštį primenantis embrionas. Kartais kiaušinį pradėjus lukštenti jau galima matyti susiformavusias paukščio akis, snapą ir plunksnas. Vėliau kiaušinis verdamas kaip ir įprasti kiaušiniai, tačiau viduje esantis skystis nesukietėja, o tampa sultiniu. Delikatesas valgomas iš paties kiaušinio lukšto.

Virtas apvaisintas kiaušinis - balut

Virtą apvaisintą kiaušinį galima paragauti ne tik Filipinuose. Panašių delikatesų yra siūloma ir Tailande ar Vietname. Kad šis patiekalas būtų dar geresnio skonio, filipiniečiai siūlo pradaužus kiaušinio lukštą užsibarstyti druskos ir užsilašinti acto. Balut kiaušinių turistai gali rasti beveik kiekvienoje maistu prekiaujančioje gatvėje. Patys filipiniečiai tokius kiaušinius dažniausiai valgo prieš vakarienę ir laiko juos užkandžiu.

Vietos gyventojai šiuos virtus apvaisintus kiaušinius laiko labai maistingais ir tiki, kad šis užkandis padeda kūnui gauti energijos. Be to, tikima, kad tai puikus afrodiziakas. Balut kiaušiniais Filipinuose užkandžiauja ir nėščios moterys, tikinčios, kad šis užkandis padės joms išlikti sveikoms visą nėštumo laikotarpį.

Virtas apvaisintas kiaušinis - balut

Dar vienas aspektas, dėl kurio nereikėtų jaudintis, nusprendus paragauti šio patiekalo – jo šviežumas. Teigiama, kad virtą kiaušinį su embrionu reikia valgyti iškart išvirus, kol šis neatšalo ir būtinai tą pačią dieną. To nepadarius viduje esantis skystis, kuris primena sultinį, dėl minkšto kiaušinio lukšto gali labai greitai išgaruoti ir delikatesas neteks savo išskirtinio skonio.

Virtas apvaisintas kiaušinis - balut

Kultūrologė Margaret Magat straipsnyje „Balut: apvaisinti anties kiaušiniai ir jų vaidmuo filipiniečių kultūroje“ rašo, kad vietos gyventojai juokauja, kad šie kiaušiniai Filipinų sostinėje Maniloje populiarūs ne mažiau nei dešrainiai Niujorke. Autorė rašo, kad Filipinuose šis delikatesas yra laikomas šildančiu maistu, todėl nerekomenduojama šių kiaušinių valgyti karščiuojant. M. Magat apklausti filipiniečiai teigė tikintys, kad kiaušiniai su embrionu yra naudingi sveikatai ir gyventojai juos valgo vietoj vitaminų. Taip pat tikima, kad suvalgius vieną ar porą tokių kiaušinių prieš miegą šis maistas padės kompensuoti miego trūkumą.

Virtas apvaisintas kiaušinis - balut

Kultūrologė taip pat konstatuoja, kad kiaušiniai su embrionais Filipinuose išpopuliarėjo ir dėl prasto šalies išsivystymo. Kadangi filipiniečiai turėjo išgyventi labai skurdžiomis sąlygomis, jie išmoko gaminti ir valgyti ir tas gyvūnų ar augalų dalis, kurios išsivysčiusiose pasaulio šalyje dažniausiai nėra valgomos. O virtas apvaisintas kiaušinis šalyje tavo pakankamai nebrangiu ir įkandamu proteino ir kalcio šaltiniu gyventojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)