Sužinoti, kaip pasigaminti Velykinę puokštę, galite peržiūrėję vaizdo įrašą.

Anot S. Vaškytės, puokščių komponavimo procesas nėra sudėtingas, tačiau svarbu žinoti kelis dalykus. Gaminant puokštę namuose jums tereiks trijų dalykų: norimų gėlių ir šakelių, rafijos ar šiaudo, tam, kad surištumėte puokštę, ir žirklių, kad suvienodintumėte gėlių kotelius.

Svarbu, anot moters, yra tinkamai pasirinkti gėles. „Gėles reikia pirkti pagal sezoniškumą. Tulpes pirkti pavasarį, bijūnus vasarą. Jei laikysitės gėlių sezoniškumo, tada gėlės neatsibos“, – sako floristė.

Pavasarinės, Velykinės puokštės

Taip pat, anot S. Vaškytės, puokštėje esančių gėlių žiedai turėtų būti panašios formos. „Svarbu, kad spalvos būtų derinamos tarpusavyje. Gražiausia, kai pasirenkate kažkokią ryškesnę spalvą, o likusios spalvos eina tonais. Ryškiausia, šviesesnė, šviesi. Reikėtų pamaišyti puokštę ir su žalia spalva. Stenkitės, kad akcentas būtų vienas“, – pataria floristė. Šių metų spalva, pasakoja S. Vaškytė, yra violetinė.

Moteris teigia, kad puokštėje neturėtų būti daugiau nei 5 elementai. „Tada gaunasi gražiausios, nemišrios puokštės. Jeigu elementų daugiau, bet jie panašūs, kaip berželio šakelės ir kačiukai, tai juos galima skaičiuoti kaip vieną“, – sako S. Vaškytė.

Išsirinkus augalus, kurie bus puokštėje, būtina, anot floristės, nuskabyti jų lapukus. Kaip teigia S. Vaškytė, jie tik eikvoja augalo energiją, o juos nuėmus – gėlė ilgiau nenuvysta.

Didelei ir puošniai Velykiniai gėlių puokštei floristė naudoja pavasarines gėles: vėdrynus, bijūnines rožytes, veronikas, plukes, šiurpinius gvazdikus, kačiukus bei beržo šakeles. Moteris teigia, kad tokia puokštė gali atsieiti 30 eurų.

Pavasarinės, Velykinės puokštės

Kitai puokštei, kuri yra pigesnė ir paprastesnė, floristė naudojo sedulos šakas bei papūgines tulpes. Tokios puokštės kaina, anot pašnekovės, yra apie 10 eurų. Anot S. Vaškytės, tokia puokštė visada bus unikali, nes sedulos šakas galima stilizuotai susukti. „Galima naudoti ne tik sedulos šaką, bet ir berželių ar aviečių. Tinka bet kokia lanksti šaka“, – teigia S. Vaškytė.

„Komponuotis gėles yra geriausia spiralės forma. Kai gėlytės yra taisyklingai sukomponuotos, jos ilgiau stovi pamerktos, nes koteliai nepūva“, – sako floristė.

Pavasarinės, Velykinės puokštės

Į vazą, teigia floristė, vandens nereikėtų pripilti per daug. „Vandens užtenka pilti iki surišimo. Pripylus per daug vandens, kotukai pradės pūti“, – pamoko S. Vaškytė.

Norintiems, kad gėlės ilgiau liktų nenuvytusios, floristė pataria kasdien keisti vandenį ir pakirpti kotukus. „Esu girdėjusi įvairių mitų. Vieni pila į vandenį coca-colą, kiti „Fairy“. Man teko dirbti gėlių salone, kuriame mes į vandenį pildavome lašelį degtinės. Tai darydavome ne todėl, kad tai kažkaip paveikdavo augalus, o todėl, kad dezinfekuodavo vandenį ir jo nereikėdavo taip dažnai keisti“, – teigia S. Vaškytė.

Moteris tikina girdėjusi, kad ir cukrus padeda, tačiau į vandenį dėti cukraus irgi nepataria. „Kai mes pavartoję cukraus gauname energijos, taip ir augalai. Bet tai yra laikinas dalykas. Jeigu staigiai reikia, kad gėlės dar palaikytų, tai tada taip, galima dėti cukraus. Taip dažnai daro turguose, kai gėlės vysta, įpila cukraus ir jos tą akimirką gražios, bet po kiek laiko jos vis tiek nuvysta. Nesakau, kad tai yra mitas, bet aš siūlyčiau to nedaryti, nes nelabai padeda. Geriausia keisti vandenį ir pakirpti kotukus“, – tikina floristė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją