Visą reikiamą informaciją apie kiaušinių kokybę ir kilmę galite rasti ant pakuočių ir pačių produktų. Pagal kokybę kiaušiniai skirstomi į dvi klases. A klasės kiaušiniai laikomi geresniais dėl kelių priežasčių. Kaip nurodo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), parduotuvėse turėtų būti parduodami tik šie kiaušiniai, o kiti gali būti naudojami maisto pramonės įmonėse.

A klasės kiaušiniai – lukštas ir po juo esanti odelė yra normalūs, švarūs ir nepažeisti; oro tarpas – ne didesnis nei 6 mm aukščio, nejudantis; baltymas – švarus, skaidrus, drebučių tirštumo, be jokių pašalinių dalelių; trynys – peršviečiant matomas neryškių kontūrų šešėlis, sukant ženkliai nenukrypsta nuo kiaušinio centro, be pašalinių dalelių; gemalo ląstelė – neišsivysčiusi; kiaušinio kvapas- be pašalinio kvapo.

B klasės kiaušiniais laikomi neatitinkantys A klasės kiaušiniams taikomų reikalavimų.

Kiaušinių žymėjimas

A klasės kiaušiniai dar skirstomi į svorio kategorijas: XL – labai dideli (73 g ir didesni); L – dideli (63-73 g); M – vidutiniai (53-63 g); S – maži (iki 53 g).

Svorio kategorijos turi būti pažymėtos ant kaušinių pakuotės. Galima prekiauti ir skirtingų A klasės dydžių kiaušiniais. Tik ant pakuotės turi būti nurodyta informacija „skirtingų dydžių kiaušiniai“.

Kiaušiniai, skirti žmonių maistui, turi būti tinkamai suženklinti. Ženklinimo išimtys yra taikomos smulkiems ūkininkams, kurie augina ne daugiau kaip 50 vištų savo ūkyje. Tokie kiaušiniai dažniausiai yra parduodami turgavietėse. Jei vištos auginamos didesniuose ūkiuose, kitos prekybvietės (turgavietės) taip pat turi laikytis ženklinimo reikalavimų, todėl jose parduodami kiaušiniai irgi turėtų būti pažymėti. Kiaušinių galiojimo terminas 28 dienos, tačiau šį laiką galite „sutrumpinti“ nežinodami vieno svarbaus fakto – kiaušinius plauti reikėtų tik prieš vartojimą, nes nuplovę pirktus kiaušinius labai sutrumpinsite galiojimo terminą.

Ant kiaušinio turi būti žymuo, sudarytas iš skaičių ir raidžių.

Pirmasis skaičius reiškia dedeklių vištų laikymo būdą:

0 reiškia, kad vištos auginimos ekologiškai (laikomos mažomis grupėmis, šeriamos pašaru, kuris užaugintas naudojant tik natūralius priedus).

1 reiškia, kad dedeklės vištos buvo laikomos laisvos (sodybose auginamos vištos, kurios vaikščioja lauke laisvai).

2 reiškia, kad dedeklės vištos buvo laikomos ant kraiko (paukštynuose, fermose laisvai vaikščiojančios vištos).

3 nurodo, kad dedeklės vištos buvo laikomos narvuose. Lietuvoje dažniausiai sutiksime narvuose laikytų vištų kiaušinius (3), tačiau jau yra porą patvirtintų fermų, kuriose vištos laikomos ant kraiko.

Antras žymuo nurodo šalį, kurioje yra dedeklių vištų laikymo vieta. Lietuvoje padėti vištų kiaušiniai turės ženklą LT.

Trečioji dalis nurodo dedeklių vištų laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, kad ta laikymo vieta yra kontroliuojama kompetentingos tarnybos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)