Rudi ir balti kiaušiniai iš tiesų skiriasi, dažniausiai skiriasi ir jų kaina, rašo thekitchn.com. Tik ar žinote kodėl?

Skirtingų veislių vištos deda skirtingų spalvų kiaušinius. Baltos vištos su baltais ausų lezgeliais deda baltus kiaušinius, o vištos su rudomis plunksnomis ir raudonais ausų lezgeliais deda rudus kiaušinius. Yra retesnių veislių vištų, kurios deda žalsvai žydrus kiaušinius ir dėmėtus kiaušinius.

Ar rudi kiaušiniai geresni už baltus?

Kiaušinių spalva nėra jų kokybės rodiklis. Skoniu ir maistingumu rudi ir balti kiaušiniai nesiskiria. Nors kiaušiniai rudu lukštu dažnai būna brangesni, jie nėra geresni už kiaušinius baltu lukštu (o balti kiaušiniai nėra geresni už rudus).

Ar rudas kiaušinio lukštas kietesnis?

Abiejų spalvų kiaušinių lukštai yra vienodo storio. Jei pastebėjote, kad kažkuris kiaušinio lukštas atrodo kietesnis, žinokite, kad taip yra dėl vištų amžiaus, o ne dėl kiaušinių spalvos. Jaunesnės vištos deda kiaušinius kietesniu lukštu, vyresnių vištų kiaušiniai būna minkštesniu lukštu. Tai pasakytina tiek apie baltus, tiek apie rudus kiaušinius.

Kodėl kiaušiniai rudu lukštu dažnai brangesni?

Kadangi kiaušiniai rudu lukštu dažnai būna brangesni, manoma, kad jie galbūt natūralesni ar sveikesni. Nebūtinai taip yra. Rudi kiaušiniai dažniausiai brangesni todėl, kad rudos vištos, dedančios rudus kiaušinius, yra didesnės už baltus kiaušinius dedančias vištas, taigi joms reikia daugiau lesalo. Daugiau išlaidų lesalui – savaime suprantama, didesnė kiaušinių kaina parduotuvėje.

Vienas nedidelis skirtumas!

Ir vis tik yra vienas nedidelis skirtumas. Naminių vištų kiaušiniai įprastai būna rudi, ir tikriausiai pastebėjote, kad jų skonis sodresnis, o trynys yra ryškesnės spalvos. Taip yra dėl kelių priežasčių.

Dauguma naminių vištų yra iš veislių, kurios deda rudus kiaušinius. Tačiau ryškesnį kiaušinio skonį lemia ne lukšto spalva, o lesalas, kuriuo lesinamos vištos. Lesalas yra svarbus trynio ir viso kiaušinio skoniui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)