Nors iki vasaros sezono atidarymo Lietuvos kurortuose liko daugiau nei mėnuo, pajūrio verslininkai jau laukia pirmojo svečių antplūdžio, kurio tikisi šį savaitgalį. Jie tvirtina: nepaisant prognozuojamų blogų orų lietuviai iššlavė didžiąją dalį viešbučių kambarių.

Praėjusiais metais, kai Velykinis savaitgalis taip pat buvo ilgasis, pajūrio verslininkai tokie optimistiški nebuvo.

„Minios žmonių, antplūdžio, spūsčių per Velykas tikrai nesitikime, tačiau poilsiautojų bus daugiau nei įprastą savaitgalį. Žmonės, matyt, pasinaudos tuo, jog ilgasis savaitgalis, o per jį juk nesinori sėdėti namuose. Vieni lankys artimuosius, o kiti atvyks ir į Palangą“, – praėjusiais metais prieš šventes sakė Palangos turizmo informacijos centro vyriausioji specialistė turizmui Alma Slaboševičienė.

Tuo tarpu šiais metais lietuviai, panašu, nusiteikę ilsėtis iš peties, mat laisvų vietų pajūrio viešbučiuose, anot verslininkų, jau beveik neliko, kai kurių užimtumas ir 90 proc.

Palangoje viešbučiai – apypilniai

Apgyvendinimo paslaugas siūlantys verslininkai žmonių, atvyksiančių į Palangą praleisti ilgąjį savaitgalį, skaičiumi nesiskundžia. Tai konstatuoja Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė.

Pasak I. Valaitienės, rezervuotos dar ne visos nakvynės vietos: užimtumas, priklausomai nuo apgyvendinimo įstaigos, svyruoja tarp 70–90 proc., tačiau ji tiki, kad šie skaičiai dar augs ir atėjus savaitgaliui laisvų vietų beveik nebeliks.

Palangos tiltas

„Apgyvendinimo įstaigos sulaukia daug skambučių ir tikimasi, kad viešbučių užimtumas dar didės. Dauguma užsakymų yra 2 paroms (t.y. balandžio 15–17 d.), mažesnė dalis rezervuoja kambarius 3 paroms“, – pasakoja asociacijos prezidentė.

Jos teigimu, praleisti tris laisvas dienas Palangoje daugiausiai ruošiasi Lietuviai, bet laukiama svečių ir iš Latvijos bei Baltarusijos.

Nepaisant didelio klientų susidomėjimo, kainų, teigia I. Valaitienė, pajūrio verslininkai prieš Velykas nedidina – rasti nakvynės vietą galima už tokią pačią sumą, kaip ir įprastą savaitgalį.

Apgyvendinimo paslaugas siūlančio portalo Booking.com duomenimis, ekonominės klasės dvivietį kambarį įmanoma išsinuomoti už 30 eurų, o penkių žvaigždučių viešbučiuose už nakvynę gali tekti pakloti ir kelis šimtus eurų.

Nepaisant savaitgalį numatomų blogų orų, svečiai kambarių registracijų atšaukti neskuba, sako I. Valaitienė.

DELFI primena, kad savaitgalį pajūryje orai primins žiemą: naktimis prognozuojamas lengvas šaltukas, o pirmąją Velykų dieną Palangoje žadamas sniegas.

Visada aplanko daug turistų

Kurortas Velykų šventės metu visada sulaukia gausaus turistų antplūdžio. Tokiomis tendencijomis dalinasi miesto turizmo informacijos centro laikinai einanti pareigas direktorė Egidija Smilingienė.

Šie metai – ne išimtis: „Ilgųjų savaitgalių metu lankytojų visada sulaukiame daugiau. Juolab, Velykos, priešingai nei Kalėdos, nėra šventė, kurią lietuviai leidžia namuose, su šeimomis. Daugelis ieško kur išvykti, todėl per Velykas tradiciškai sulaukiame nemažo turistų antplūdžio“, – DELFI pasakoja E. Smilingienė.

Tačiau ateinantį savaitgalį duris atvers toli gražu ne visi kurorto verslininkai. Dėl šios priežasties turizmo informacijos centro atstovė kaltina dar palyginti vėsius orus.

Margučių alėja.

„Dažniausiai šaltuoju metų sezonu nedirba įvairios lauko kavinės ar svečių namai, kuriuose nėra šildymo. Temperatūra lauke dar nėra aukšta, todėl jos per Velykas atidarytos nebus. Tačiau pagrindinės miesto maitinimo, apgyvendinimo įstaigos veikia ir žiemą“, – tikina ji.

Vilioja margučių alėja

Visą balandį Palangos miestas turistus vilioja jau tradicija tapusia Margučių alėja. Šiais metais, anot kurorto turizmo informacijos centro, J. Basanavičiaus gatvėje stovintys devyni dviejų metrų aukščio margučiai papuošti senosios Palangos vaizdais.

„Taip norime priminti miestiečiams ir supažindinti kurorto svečius su tuometine Palanga, jos istorinėmis akimirkomis, užfiksuotomis prieš 100 metų. Ekspozicija tapusioje Margučių alėjoje galima rasti architektūrinių objektų, gamtos vaizdų ir užfiksuotų kasdienio palangiškių gyvenimo akimirkų“, – rašoma Palangos turizmo informacijos centro svetainėje.

Dar viena naujovė: šiais metais vienas įspūdingo dydžio margutis pastatytas ir Šventosios miestelyje.

Antrąją Velykų dieną miesto svečius kvies ir margučių ridenimo čempionatas. Tai yra tradicinis renginys, vykstantis ant Palangos tilto. Jame apsilankę svečiai galės patikrinti savo velykinio kiaušinio stiprumą bei pamatyti Lietuvoje ilgiausią margučių ridenimo taką, teigia Palangos turizmo informacijos centro atstovė E. Smilingienė.

Kuršių nerijoje antplūdžio nesitiki

Situacija Neringoje – kiek kitokia. Nors apgyvendinimo įstaigų svetainėje booking.com antradienį buvo nurodyta, kad ilgojo savaitgalio metu bus užimta apie 62 proc. kambarių, turistų pagausėjimas, lyginant su kitais balandžio mėnesio savaitgaliais, yra viso labo keli procentai.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktoriaus pavaduotoja Eglė Baltranaitė tai aiškina sakydama, kad Kuršių nerijoje Velykų savaitgalis, priešingai nei Palangoje, masinio turistų antplūdžio nežada niekada.

„Neringa ilgojo Velykų savaitgalio metu tradiciškai sulaukia šeimos narių, grįžtančių namo iš kitų šalies miestų. Didžiosios religinės šventės paprastai mūsų krašte švenčiamos šeimos rate ir nepasižymi smarkiu turistų kiekio padidėjimu“, – komentuoja E. Baltranaitė.

Dėl šios priežasties kurorte organizuojami renginiai daugiausia vyks Velykų išvakarėse ir bus nukreipti į vietos gyventojus. Nidoje veikiantis kultūros centras vaikus kvies marginti kiaušinius, o suaugusius – pasivaikščioti po gyvenvietėje esančius muziejus.

Visgi, antrąją Velykų dieną E. Baltranaitė tradiciškai tikisi sulaukti svečių iš Klaipėdos regiono. Ji sako, kad netoliese gyvenantys keltu į Neringą persikelia norėdami pasivaikščioti kurorto pažintiniais takais ir paprastai aplanko savo pamėgtas vietas.

Turistų iš kaimyninių šalių Neringoje taip pat kol kas nėra daug: „Užsienio svečių sulaukiame jau nuo kovo mėnesio, bet tikrasis srautas atvyksta nuo gegužės mėnesio. Tai ir lemia, kad kavinių bei apgyvendinimo įstaigų veikla kurorte įsibėgėja lėčiau.“

Dėl šios priežasties ilgojo Velykų savaitgalio metu, Neringos verslininkai kelti kainų taip pat nėra linkę: dvivietį viešbučio kambarį nakčiai galima išsinuomoti ir už 35–40 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)