Nenori būti apšnekėti kaimynų

Valymo paslaugas teikiančios įmonės „Švaros gidas“ direktorius Andrius Jokubaitis neslepia – Velykų laikotarpio laukiama pusę metų, o jo pradžią dažniausiai simbolizuoja giedresni orai.

„Šiuo metu iškvietimų skaičius mūsų įmonėje šoktelėje 25–30 proc. Aišku, tai lėmė ne tik anksti atėjusios Velykos, tačiau ir pasirodžiusi saulė, atšilęs oras. Tą pačią tendenciją stebime kasmet“, – skaičiuoja įmonės vadovas.

Jo teigimu, įmonės klientų ratas tolygiai auga kasmet. A. Jokubaitis tai aiškina pakitusiu požiūriu į buities darbus.

„Nežinau, ar žmonės po truputį auga, tačiau vis dažniau supranta, kad kai jie eina į darbą, gauna už tai pinigus, kažkas kitas gali sutvarkyti jų namus, atlikti sunkius buities darbus, o jie tuo metu užtarnautai ilsėtųsi. Juk anksčiau žmonės patys automobiliams keisdavo padangas, tačiau dabar tai patiki daryti profesionalams, o laisvą laiką skiria sau. Pamažu žmonės pripranta prie minties, kad nebūtina visko nudirbti pačiam“, – tikino A. Jokubaitis.

Vyriškis pabrėžė, kad pavasarį žmonės tarsi nesąmoningai nori būti švarioje, tvarkingoje aplinkoje.

„Kai kurie dalykai veikiausiai yra įgimti“, – nusijuokė A. Jokubaitis.

Tačiau įtakos švaros norui turi ir dar vienas faktorius – kitų nuomonė.

„Aplinkinių nuomonė, kai kalbama apie būsto, aplinkos švarą turbūt yra tiek pat svarbi kaip ir kitose srityse. Kitų nuomone galbūt ne visada vadovaujamasi, tačiau šiek tiek dėmesys į ją kreipiamas – niekas nenori, kad kaimynai jų apšnekėtų“, – pastebėjo įmonės „Švaros gidas“ direktorius.

Paslaugas užsisako ir pensininkai

Klientų pagausėjimą fiksuoja ir kita valymo paslaugas teikianti įmonė „Ainava“. Jos Mobilaus valymo padalinio direktorius Saulius Mikalainis pasakojo, kad pastarasosios dvi savaitės – tikras darbymetis.

„Klientų pagausėjimas iškart pajuntamas, vos pirma saulė ryškiau pašviečia. Tačiau nemažai klientų yra nuolatiniai ir mūsų paslaugomis naudojasi keliskart per metus. Tačiau pavasarį, žinoma, jaučiamas didesnis noras susitvarkyti.

Artėjant Velykoms, susizgrimbama ne paskutinę dieną, o užsakymai pradeda piltis savaitę–dvi savaites prieš šventes. Kadangi šiemet Velykos labai ankstyvos, tai ir tie skambučiai kovo pabaigoje prasidėjo“, – pasakojo jis.

Kapitalinį valymą užsako tiek įmonės, tiek privatūs asmenys. Tačiau, S. Mikalainio teigimu, klientų norai palengva keičiasi.

„Lyginant su ankstesniais metais, žmonės valymo paslaugas užsisakydavo tik sudėtingiausiems darbams, kuriuos patys sunkiai pajėgdavo padaryti. Pavyzdžiui, nuvalyti langus, jei, pavyzdžiui, gyvenama ne pirmame aukšte. Tačiau dabar prašo platesnio paslaugų paketo – išvalyti viską pilnai. Ir kambarius, ir baldus, ir virtuvę, ir sanitarines patalpas. Pastebime, kad dukart metuose – prieš Kalėdas ir Velykas – žmonės daro generalinį valymą“, – sakė Mobilaus valymo padalinio direktorius.

Paklaustas, kiek vidutiniškai kainuoja sutvarkyti butą, S. Mikalainis tiesiogiai neatsakė.

Gal vieniems tai ir brangus malonumas, tačiau kainą galite vertinti pagal tai, kad mūsų paslaugas užsisakinėja ir pensininkai. Anksčiau to nebūdavo“, – užtikrino pašnekovas.

Psichologė: susitvarkius lengviau gyventi

Psichologė – psichoterapeutė Jurga Dapkevičienė pasakojo, kad aplinkos struktūra, aplink žmogų esanti tvarka susijusi su asmenybės vidiniu gyvenimu.

„Nebus taip, kad vidumi gražus žmogus gyvens šiukšlyne ar apsikrovęs daiktais. Kurti struktūruotą, tvarkingą aplinką yra svarbu mūsų psicho–higienai. Kai žinai, kur yra tavo daiktai, kokius juos turi, kontroliuoji tai, ką turi, iš to gali pradėti kurti. Jei tų daiktų yra daug ir jų nebegali kontroliuoti, o jie kontroliuoja tave, tai gali tame lengvai pasiklysti“, – sakė specialistė.

Jos teigimu, chaose sunkiau planuoti laiką, išlikti darbingu bei produktyviu.

J. Dapkevičienė taip pat pabrėžė, kad švarinimosi prieš Velykas paprotys turi ir simbolinę prasmę.

„Taip darėme tūkstančius metų, tad jei tęsiame šį įprotį, tarsi susiejame save su aplinka, tradicijomis, protėviais. Tai yra ritualas, pasikartojimas. Tai metams duoda struktūrą. Viskas, kas turi ritualinį pobūdį, mus ramina, teikia saugumą. Tai rodo, kad pasaulis yra pastovus, saugus. Tas pats susitvarkymas tai patvirtina – pasaulis yra gražus, struktūruotas, saugus, patogus gyventi. Struktūruoti, planuoti reikia kiekvieną dieną, nes tada bus tiesiog lengviau gyventi“, – patarė psichologė – psichoterapeutė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)